Vücudunuzdaki bu belirtiler kolon kanserinin habercisi olabilir (ÖZEL HABER)

Vücudunuzdaki bu belirtiler kolon kanserinin habercisi olabilir (ÖZEL HABER)

Hazır gıdaların giderek hayatımıza daha fazla girmesi bir çok sağlık sorunlarını da beraberinde getiriyor. Özellikle gelişmiş ülke hastalığı olarak bilinen Kolon Kanseri de bu sorunlardan bir tanesi. Tuvalet ihtiyacının giderilmesindeki ortaya çıkan belirtiler ile Kolon Kanseri takibi yapılabiliyor. Özel Anadolu Hastanesi Genel Cerrahi Uzmanı Doktor Umut Kerimoğlu, kolon kanserinin belirtilerini, nedeninin ve hastalıktan korunma yollarını anlattı.

2019.01.11 10:46 - Son Güncellenme: 2019.01.11 10:50 - Bursa Bölge
A
Vücudunuzdaki bu belirtiler kolon kanserinin habercisi olabilir (ÖZEL HABER)

SEFA BALABAN/ BURSADABUGUN

Hazır gıdaların hayatımıza gün geçtikçe daha çok girmesi, hayatımızın tamamen hıza dayanması beraberinde farklı hastalıkları da getiriyor. Kolon kanserinin bundan bir tanesi olduğunun altını çizen Özel Anadolu Hastanesi Genel Cerrahi Uzmanı Doktor Umut Kerimoğlu, özellikle vatandaşların tuvalet ihtiyacı sırasında Kolon Kanseri'nin belirtilerini görebileceğini belirtti. Son dönemde bu kanser çeşidine oldukça sık rastlandığının altını çizen Dr. Kerimoğlu, "Kalın bağırsak kanserine 'Kolon' diyoruz. Latince'de kalın bağırsağa Kolon diyoruz. Kolon kanseri bu dönemde bu endüstriyel  gıdalarla beslenme alışkanlıklarının değişimiyle çok sıklaşan bir kanser. Beslenme alışkanlıkları doğal gıdalardan uzaklaşma, endüstriyel gıdalarla beslenme, lifsiz beslenmek gibi yaptığımız yanlışların sonucu olarak son dönemde toplumda oldukça sıklaşan bir kanser çeşidi. Kolonun içini döşeyen mukoza dediğimiz bölümünü oluşturan hücrelerden kaynaklanan bir kanserdir. Son dönemde oldukça sık yaygın olarak görülmeye başlayan bir kanser çeşididir. Onun için bugün bunu konuşuyoruz. Kolon kanseri kabaca bu. Kolon kanserinin belirtileri genelde kanama şeklinde ortaya çıkar. Büyük abdeste bağımlı yada bağımsız makattan kanama yada büyük abdestle beraber yada büyük abdest sonrası kanama veya büyük abdestle bağımsız olarak makattan damla damla kan gelmesi  şeklinde olan şikayet kalın bağırsak kanserinin en sık görülen ve en alarme etmesi gereken husustur. Bunun yanında dışkılama alışkanlığı değişikliği güç dışkılamaya başlama dışkılama alışkanlığı nedir kabaca şöyle tarif edilebilir" dedi.

"Dışkılama alışkanlığı değişti ise risk altında olabilirsiniz"

Tuvalete çıkma sıklığının artması ya da azalması durumunda risk altında olunabileceğinin altını çizen Dr. Kerimoğlu, "Her şey normal günde bir kez büyük abdeste çıkıyoruz ritmimiz bu şekilde devam ediyor. 2 günde 3 günde bir çıkmaya başladık bir anda durduk yerde veya yine her gün 1 yada 2 kere çıkıyorduk günde 3 4 kere büyük abdesti yapmaya başladık. Biz buna kabaca dışkılama alışkanlığı değişikliği diyoruz. Normalin dışında dışkılama diyoruz. Bu da Kalın Bağırsak kanseri için alarme edici bulgulardan biridir. Bunun yanında karın ağrısı, şişkinlik, gaz, mide bulantısı gibi genel sindirim sistemini ilgilendiren şikayetlerin altından da kalın bağırsak kanseri çıkabilir. Büyük abdestin şeklinin değişmesi yine kalın bağırsak kanserinin bir bulgusu olabilir. İşte bu ne demek? Normalde belli bir formda büyük abdest yaparken daha cıvık daha sulu şekilde yapmak yada çok daha katı hale gelmesi gibi gaytanın incelmesi kalın bağırsak içerisinde oluşan bir tümörün erken bulgusu olabilir. Bazen hastalar bunu diş macunu şekilde dışkılama olarak tarif ederler. Bunlar kalın bağırsak kanserinin belirgin belirtileridir ve hekim başvurusu gerektirir. Çoğu zaman bu şikayetlerden kanama şikayetinde şöyle bir problem var" ifadelerini kullandı.

"Bağsur gibi görünebilir, aldanmayın"

 Hastalığın belirtisinin bağsur olarak bilinen hemoroid ile aynı olduğunun altını çizen Dr. Kerimoğlu, "Bizim ülkemizde Anorektal hastalıklar dediğimiz hemoroid, bağsur, makat bölgesi çatlağı, analfissur gibi hastalıklar oldukça sık görülür. Kanamam var benim zaten bağsurum var, ya da benim zaten çatlağım var şeklinde yorumlanır bu. Kanamanın bağsurdan yada çatlaktan kaynaklandığı zannedilerek çok ertelenir. Doktora gitme hekim başvurusu, özelliklede ağrı yoksa ağrı olması hemoroid ve makat çatlağına daha yakınlaştırır daha tehlikelidir. Kalın Bağırsak kanseri açısından ağrı olmaksızın kanama daha riskidir kalın bağırsak kanseri için özelliklede ağrı yoksa ağrım yok tamam bir şikayetim yok büyük abdestle beraber iki üç damla kan geliyor bir şey olmaz mantığından hareketle doktor başvuruları oldukça gecikir. Kalın bağırsak kanserinde, dolayısıyla buda hastalığın erken saplanmasını sekteye uğratan ileri evrelerde yakalanmasını sağlayan ve kalıcı tedavisininde o aşamadan sonra çok mümkün olmadığı sonuçlar doğurabilir. O sebepten erken teşhis bütün kanser hastalıklarında olduğu gibi kalın bağırsak kanserlerinde de çok önemli. Bu sebepten özellikle 2 semptomlu 2 şiddetli şikayeti ön plana çıkarırsak makattan kanama ve dışkılama alışkanlığında değişiklik varsa mutlak suretle kalın bağırsak kanseri akla gelmeli. Kalın Bağırsak kanseri ile alakalı bir doktora başvurma durumu söz konusu olmalı bunun yanında kalın bağırsak kanseri medeni ülkelerin, gelişmiş ülkelerin problemidir. gelişmiş ülkelerde 4-5 kat daha fazla görülür. gelişmemiş 3'üncü dünya ülkelerine göre tabi ki endüstrinin ilerlemesi beslenme alışkanlığının değişmesi, hızlı yiyelim, fastfood yiyelim yada ayak üstü bir şey atıştıralım mantığından hareketlenen toplumlarda daha sık görülüyor. O sebepten gelişmiş ülkelerde özellikle Avrupa ve Amerika'da yavaş yavaş nasıl meme kanserinde kadınlarda tarama programı başladıysa, çok uzun zamandır ülkemizde de var kalın bağırsak kanseri içinde tarama programları yavaş yavaş başladı. Hatta bunun ile alakalı Sağlık Bakanlığı ile bir protokol imzaladı. 40 yaş itibari ile kalın bağırsak ilgili, yılda 1 dışkı tahlili, dışkıda gizli kan örneklemesi, 5 yılda bir Kolonoskopide önümüzdeki günlerde tarama kapsamına girecek. Kalın Bağırsak kanseri taraması ile ilgili testlerde tarama programları da yavaş yavaş başlayacak. Bizim ülkemizde de, dediğim gibi Avrupa'da ve Amerika'da yavaş yavaş başladı. Tabi ki yani basit tahlil işlemleri kan sayımı kansızlık özellikle bizi alerme edebilir klonik kan kayıplarında kansızlık söz konusu olabilir. Dışkı tahlili dışkıda kan örneklemesi dışkıda gizli kan diyoruz onun dışında dediğim gibi mutlak suretle 40 yaşından sonra yılda bir her hastaya öneriyorum. Tarama programı olarak kalın bağırsak şüphesi var ise çok çeşitli görüntüleme yöntemleri de gösterilebilir. İşte komplast madde içeren tomografiler var. Ancak nihai olarak kesin tanı koyduran şey Kolonoskopi'dir" sözlerini kullandı.

"Aile etkili bir faktör"

Genetik olarak da kolon kanserinin geçebileceğini vutgulayan Özel Anadolu Hastanesi Genel Cerrahi Uzmanı Doktor Umut Kerimoğlu, "Ailesinde kimsede kalın bağırsak kanseri olmayan hastalara göre dolayısıyla ailede olması bir risk faktörü. Ailede genetik bozukluğa bağlı bir kalın bağırsak kanseri olması o daha da fazla bir risk faktörü genetik ve kanıtsal işinde bir karmaşa var. Bağırsak kanseri ile ilgili ama her halükarda ailede var ise risk daha yüksek mutlak suretle birinci derece akrabalar taranmalı. Bazı belirtilerin olması beklenmeksizin taranmalı. Bu grup hasta makattan kanama yada dışkı değişikliği olmasa bile atıyorum sizin ailenizde babanızda Kalın Bağırsak kanseri var 35 yaşına geldiniz Kolonoskopi yapıcaz 40, 45, 50 diye gidecek her hangi bir bulgu yoksa bulgu varsa bulgunun durumuna göre belki erkene çekilebilir.  Kontrol süreleri ama mutlaka aile bireyi olanlar taranmalI. Dikkat edilmesi gereken konular ise, endüstriyel gıdalardan, hazır gıdalardan mümkün olduğunca uzak durulmalı" sözlerinin kaydetti.

"Kolon kanserinden nasıl korunuruz?"

Beslenme alışkanlıklarına dikkat edilerek kolon kanserinden korunabilineceğinden bahseden Dr. Kerimoğlu, sözlerini şu şekilde noktaladı. "Çok yağlı gıdalardan uzak durulmalı, çok yağlı gıdaların kolon kanseri riskini arttırdığını gösteren çalışmalar var. Hayvansal gıdalardan zengin beslenen özellikle kırmızı etten zengin beslenen bireylerde Kolon Kanserinin daha sık görüldüğünü gösteren çalışmalar var. Daha ziyade baklagil, tahıl, liften zengin sebze meyve tüketmek aşırı kilo almamak egzersiz yapmak sigara yüzde yüz bir bağlantısı gösterilmese de gen mutasyonu yaptığını biliyoruz. Yani genleri bozduğunu biliyoruz. Sigaranın ve bu bozulan gende kalın bağırsak kanserine sebep olan bir gen olabilir mi? Olabilir. Teorik olarak böyle düşünebiliriz; dolayısıyla sigarada bir risk faktörüdür mümkün olduğunca hayvansal gıdalardan uzak durup da hiç yenmicek demiyorum ama hayvansal gıdalardan uzak durup çok yağlı besinlerden uzak durup baklagil, tahıl, meyve, sebze proteinide bir miktar baklagillerden almak, destekleyerek beslenmek sigaradan uzak durmak, egzersiz yapmak, aşırı kilo almamaya obezite sınırına gelmemeye dikkat göstermek kalın bağırsak kanserinden korunma yolları olarak sayılabilir"

Diğer Bursa Haberleri - Bölge Haberleri için tıklayın


2019.01.11 10:46 - Son Güncellenme: 2019.01.11 10:50 - Şeyma Nur Sezgin
A