Ve imzalandı! Katar ile ABD arasında...

Ve imzalandı! Katar ile ABD arasında...

ABD'nin Katar'daki El-Udeyd Hava Üssü'nde bulunan askeri varlığını güçlendirmek üzere iki ülke arasında mutabakat zaptı imzalandı.

2019.01.13 20:07 - Son Güncellenme: 2019.01.13 20:08 - Dünya
A
Ve imzalandı! Katar ile ABD arasında...

Katar Dışişleri Bakanı Muhammed bin Abdurrahman Al Sani ile Orta Doğu  turu kapsamında Katar'a gelen ABD'li mevkidaşı Mike Pompeo, "2. ABD-Katar  Stratejik Diyalog" toplantısının ardından ortak basın toplantısı düzenledi.

Al Sani, iki ülkenin, başkent Doha'nın 30 kilometre güneybatısında yer  alan hava üssündeki askeri varlığı güçlendirmek amacıyla bir mutabakat zaptı,  eğitim ve kültür alanında ise iki anlaşma imzaladığını aktardı.

Stratejik Diyalog Toplantısı'nın iki ülke arasındaki ilişki ve  ittifakın gücünü yansıttığını, Katar ile ABD'nin güçlü ilişkiye girmeye devam  edeceğini anlatan Al Sani, 2. kez  yapılan toplanda, Körfez İşbirliği Konseyi  (KİK), Orta Doğu'daki barış süreçleri,Afganistan, Suriye ve terörle mücadele  konularının yanı sıra siyaset, savunma ve güvenlik alanlarında genişletilmiş  görüşmeler gerçekleştirildiğini vurguladı. "ABD ile sağlam temeller üzerine oturan ilişkilerimiz var. İki ülke stratejik ilişkilerinde nitelikli bir sıçrayış gerçekleştirdi." diyen Al Sani, Katar diplomasisinin, Darfur'da barışın sağlanması ve Afganistan uzlaşının desteklenmesi gibi alanlarda rol oynamayı sürdürdüğüne işaret etti.

Katar'ın 13 bin ABD askerine ev sahipliği yaptığını belirten Pompeo  ise hava üssündeki askeri varlıklarını artırmak için mutabakat zaptı  imzaladıklarını kaydetti.

Katar ile güçlü askeri ilişkileri bulunan ABD'nin, başkent Doha'nın 30  kilometre güneybatısındaki El-Udeyd Hava Üssü'nde çoğunluğu hava kuvvetlerine  mensup 10 binden fazla askeri bulunuyor. Söz konusu üs, ABD'nin Körfez'deki en  önemli askeri üslerinden biri olma özelliğini taşıyor. El-Udeyd Hava Üssü'nde,  Amerikan askerlerinin yanı sıra ABD öncülüğündeki uluslararası koalisyon güçleri  de bulunuyor.

Katar yönetimi, Ocak 2018'de El-Udeyd Üssü'nün ABD'nin daimi  üslerinden birine dönüştürülmesinin planlandığını duyurmuştu. 

Diğer Dünyadan Haberler için tıklayın


2019.01.13 20:07 - Son Güncellenme: 2019.01.13 20:08 - Büşra Dikilitaş
A