Varis hakkında bunlara dikkat

Varis hakkında bunlara dikkat

Genetik yapı, yaşam şartları gibi birçok farklı etkene bağlı olarak kadınların yüzde 70'inde görülen bacak varisleriyle ilgili gün geçmiyor ki alternatif tedavi yöntemleri ortaya atılmasın. Hâl böyle olunca da kafa karışıklığı yaşanabiliyor. Prof.Dr. Semih Barlas, varis ve tedavi yöntemleri ile ilgili doğru bilgileri ve önerilerini paylaştı

2019.02.14 10:00 - Son Güncellenme: 2019.02.14 10:00 - Sağlık - HABER MERKEZİ
A
Varis hakkında bunlara dikkat

Bacaklarımızda yer alan venler (toplardamar), kirli kanı temizlenmek üzere akciğerlerimize taşırlar. Bu işi aşağıdan yukarıya, yer çekiminin ters yönünde gerçekleştirebilmelerini sağlayan, içlerinde bulunan tek yönlü çalışan kapaklardır. Bu kapakların çalışması bozulduğunda kan geriye, ayaklara doğru kaçmaya başlar. Bu damar hastalığına 'venöz yetersizlik' adı verilir.

Hastalık, bileklerimizde veya diz altında çorap izinin kalması ile ilk belirtisini verir. Ardından 1mm'den 5-6mm'ye dek farklı çap ve renklerde gözümüze çarpan damar oluşumları fark edilmeye başlar. Tüm bu belirtilere varis denir.

Peki varis nasıl tedavi edilir? Tedavi hakkında doğru bilinen yanlışlar nelerdir? İşte cevabı...

1-DOMATES GİBİ BİTKİSEL ÜRÜNLER

Günde birkaç kez, ince dilimlenmiş domateslerin hasta venlerin üzerine konmasının varislere iyi geldiği söylenmektedir. Bunu iddia edenlerin ileri sürdükleri kanıt, domates içinde flavonoid adlı bir maddenin bulunmasıdır. Flavonoidler gerçekten de güçlü antioksidan, kan sulandırıcı ve antienflammatuvar özellik taşırlar. Ama ne yazık ki flavonoid içeren domateslerin bacağa konmasının olumlu bir sonuç sağladığı yönünde hiçbir tıbbi kanıt yok.

Vitamin katkılı bitkisel kaynaklı bazı kremler, cilde yapılan girişimler sonrasında ortaya çıkabilen enflamasyon, morarma ve şişliği azaltma konusunda başarılıdır ve hekimler tarafından kullanılırlar. Bunların dışında, sadece domateste değil pek çok meyvede bulunan flavonoidlerin tüketilmesi, genel sağlığımız için yararlıdır.

2-ESANSİYEL YAĞLAR

Esansiyel yağlar ile bacaklara masaj yapılmasının dolaşımı artırarak bacaklardaki kalın ve ince varisleri ortadan kaldırdığı iddia edilmektedir. Bunu destekleyecek herhangi bir somut kanıt bulunmuyor. Bu varisler için önerilebilecek ve güvenilirliliği büyük hasta gruplarında kanıtlanmış köpük skleroterapi, kimyasal ablasyon ve endovenöz trunkal ablasyon gibi modern yöntemler mevcuttur. 

3-EGZERSİZ

Egzersizin pek çok yararı vardır. Düzenli egzersiz sayesinde kilonuz kontrol altında tutulabilir; kaslarınız güçlenir, kalp ve akciğer sağlığınıza olumlu etkiler sağlanır. Egzersiz ile varislerinizi tedavi edemezsiniz ama sağlıklı bir vücut dolaşımına ve varis oluşumunu geciktirmeye yardımcı olursunuz. 

4-ANTİOKSİDAN MADDELER

Ven duvarındaki enflamasyon, bacakta şişlik ve ağrıyı doğurur. Flavonoidler ise bunu engellerler. Yaban mersini ve at kestanesi ekstresinde antioksidan maddeler bulunur. Bu maddelerin kullanımı veya tüketimi varisleri tedavi etmez ama yakınmaları hafifletir; hastalığın daha yavaş ilerlemesini sağlar.

5-BASINÇLI ÇORAPLAR

Eski varis çoraplarının yerini alan modern ve kademeli basınçlı çoraplar, varis oluşumunun geciktirilmesinde, hastalık oluşmuş ise yavaş ilerlemesinde ve yakınmaların hafiflemesinde büyük yarar sağlarlar. Günlük yaşantımızda da giyebileceğimiz bu çoraplar, bacaklarda adeta bir masaj etkisi yaratarak kanın aşağıdan yukarıya daha rahat ilerlemesine yardımcı olurlar.

6-KOLAJEN VE KEMİK SUYU

Günde 25-30 gr kemik suyu içmenin bağ dokularındaki kolajeni desteklediği ve böylelikle varislerin ortadan kalktığı söylenmektedir. Doğru bile olsa buna ait hiçbir bilimsel kanıt yoktur. Varisleriniz tıbbi/cerrahi bir tedavi ile ortadan kaldırılma noktasına gelmiş olabilir. Ama bunu başaracak şey, kemik suyu olamaz.

7-BAZI GIDALAR

Trans yağlar, şeker, kafein, alkol, işlenmiş gıdalardan uzak durmaya çalışın. Böylelikle sadece varis oluşumunu geciktirmekle kalmayıp vücut sağlığınız için çok büyük bir fayda sağlamış olursunuz.

Diğer Sağlık ve Beslenme Haberleri için tıklayın


2019.02.14 10:00 - Son Güncellenme: 2019.02.14 10:00 - HABER MERKEZİ
A