Uzmanlar: 'Bilimsel veriler baz alınmalı'

Uzmanlar: 'Bilimsel veriler baz alınmalı'

Adli Bilimciler Derneği Başkanı Adli Tıp Uzmanı Prof.Dr. İ.Hamit Hancı, Ruh Sağlığı Uzmanı Prof.Dr. Yıldırım Beyatlı Doğan ve Eğitim Uzmanı, Sosyolog Doç.Dr. Levent Eraslan yaptıkları basın açıklamasında, son dönemde yazılı, görsel ve sosyal medyada yer alan bazı haberlerde, uyuşturucu başlama yaşı, kullanılan madde türleri, ölüm yüzdeleri ve kullanım yoğunluğu konularında dezenformasyon yapıldığını belirttiler.

2018.08.28 11:17 - Son Güncellenme: 2018.08.28 11:19 - Güncel - HABER MERKEZİ
A
Uzmanlar: 'Bilimsel veriler baz alınmalı'

Türkiye'nin ulusal ve uluslararası alanda asimetrik savaş yöntemleri ile karşı karşıya olduğunun belirtildiği açıklamada, "Ülkemiz bir kez daha zorlukları aşmak durumundadır. Aşacaktır. Böylesi zamanlarda kamunun doğru habere ihtiyacı önemlidir. Kurtuluş savaşı günlerindeki yazılı basın hareketliliğini anımsayın. Kimi yerleşme yerlerinde kağıtlarla atılan yalan haberler, bugünkü karşılığı adına sosyal medya denilen ortamda yer alan sözde haberlerle benzerlik taşımaktadır. Bu zor günlerde yazılı, görsel basın ve sosyal medya kanallarında, uyuşturucuya başlama yaşı, kullanılan madde türleri ve ölüm yüzdeleri ile kullanım yoğunluğu olan yerler ile ilgili gelişigüzel haberler yayımlanmaktadır. Üstelik kötücül amaçlı bu haberlere dayanarak yapılan yorumlamalar daha da büyük sorunlara yol açacak görünmektedir. Verilen rakamlar ve yapılan çıkarımlar bir araştırma sonucunda elde edilmemiştir. Münferit olayları genelleştirme gayreti söz konusudur. Doğru haberler, bu haberlerin gölgesinde kalmaktadır" denildi.

''UYUŞTURUCU KULLANIM YAŞI İLE İLGİLİ DÜNYANIN HİÇ BİR YERİNDE VERİ YOK''

Türkiye'nin coğrafi olarak üretim ve tüketim bölgeleri arasında transit yol olarak kullanılan Balkan rotası üzerinde bulunduğu belirtilen açıklamada, "Hem hedef hem de transit ülke olan Türkiye; Afganistan kaynaklı afyon ve türevleri ile Avrupa kaynaklı psikotrop maddeler, sentetik maddeler ve bunların üretiminde kullanılan kimyasal maddelerin trafiğinden etkilenmektedir. Bu nedenle uyuşturucu maddelerin yeni nesil maddeleri ilk olarak ülkemizden geçiş yapmaktadır. TUBİM raporlarına göre, Emniyet Genel Müdürlüğü Narkotik Suçlarla Mücadele Daire Başkanlığı, Jandarma Genel Komutanlığı KOM Dairesi, Sahil Güvenlik Komutanlığı ve Gümrük Muhafaza Genel Müdürlüğü can siperane bir şekilde uyuşturucu ile mücadele etmektedir. Ülkemizde uyuşturucu ile ilgili tüm zamanların en kapsamlı mücadelesi yapılmakta ve rekor düzeyde yakalama gerçekleştirilmektedir. Basında zaman zaman çıkan "uyuşturucu kullanma yaşı düştü" gibi bir ifade ancak kapsamlı ve geniş bir araştırma sonucu kullanılabilir. Dünyada hiçbir ülke böylesi bir ortalamaya sahip bilimsel bir veri sunamamaktadır." denildi.

'TUBİM VERİLERİ BAZ ALINMALI'

Yapılan açıklamanın devamında şöyle denildi:
"Ayrıca "hangi maddenin ölüme neden olduğu", "madde türüne göre hangi ülkenin kaçıncı sırada bulunduğuna" ilişkin bir tasnif çalışması ne kamuda ne de akademik çalışmalarda mevcut değildir. Ayrıca X maddenin kullanımı azaldı yerine Y maddesi geçti, Z maddesi öldürücü J maddesi kanda belirlenmiyor gibi ifadeler ne yazık ki gerçeği yansıtmadığı gibi kamuoyunu da yanıltmaktadır. Ayrıca açıklayan kişi açısından yasal sorumluluk doğurmaktadır. Kişisel popülerlik sağlama amaçlı olduğunu düşündüğümüz böylesi beyanlar bilimsel metodoloji dışında olduğu gibi kolluk güçlerini de zaaf içerisinde göstermektedir. Uyuşturucu ile mücadelede bilimsel yöntem; Emniyet Genel Müdürlüğü Narkotik Suçlar İle Mücadele Daire Başkanlığına bağlı Türkiye Uyuşturucu ve Uyuşturucu Bağımlılığı İzleme Merkezi'nin (TUBİM) Bilim Kurulu ile sağlanmaktadır. TUBİM ise, Avrupa Uyuşturucu ve Uyuşturucu Bağımlılığı İzleme Merkezi'nin (EMCDDA) Türkiye de tek muhatap aldığı ülke temas noktasıdır. TUBİM Bilim Kurulu; Hukuk, Psikiyatri, Halk Sağlığı, Biyokimya, Adli Tıp, Adli Bilimler, İletişim, Psikoloji,Toksikoloji, Sosyal Hizmetler ve Sosyoloji gibi çok farklı alanlar ile uyuşturucu ile mücadeleyi çok kurumlu, çok bilimli bir anlayış içinde sürdüren deneyimli akademisyenlerden oluşmaktadır. Kamuoyunun dikkate alması gereken TUBİM tarafından her yıl yayınlanan izleme ve değerlendirme raporlarıdır."

Diğer Güncel Haberler için tıklayın


2018.08.28 11:17 - Son Güncellenme: 2018.08.28 11:19 - HABER MERKEZİ
A