Türkiye ile Sırbistan arasındaki kanun teklifi kabul edildi

Türkiye ile Sırbistan arasındaki kanun teklifi kabul edildi

Türkiye ile Sırbistan arasında uluslararası anlaşmaya ilişkin kanun teklifi kabul edildi.

2019.01.08 22:28 - Son Güncellenme: 2019.01.08 22:29 - Siyaset
A
Türkiye ile Sırbistan arasındaki kanun teklifi kabul edildi

Teklifin üzerinde söz alan HDP Batman Milletvekili Mehmet Ruştu  Tiryaki, Yüksek Seçim Kurulunun (YSK), tutukluların ve taksirli suçlardan hüküm  giyenlerin, adres kayıtları neredeyse orada oy kullanabileceklerine ilişkin karar  aldığını dile getirdi.

 Bu yüzden on binlerce vatandaşın 31 Mart'ta yapılacak yerel seçimlerde  oyunu kullanamayacağını savunan Tiryaki, "Bu, doğrudan HDP'yi hedef almış bir  karardır. Çünkü HDP cezaevlerinde birinci parti olmuştu." dedi.

Seçimin kaderini değiştirmek için hileli yollara başvurulduğunu ileri  süren Tiryaki, şöyle konuştu:

"Oy kullanabilsinler, yerel seçimlerde sonuçlara etki etsinler diye  kent merkezlerinde, ilçe merkezlerinde görevli olmayan askerlerin, polislerin  tamamını ilçe ve kent merkezlerine getirdiniz. Biz 'onların oy kullanma hakkı  yok' demiyoruz fakat bir yandan tutukluların oy kullanma haklarını elinden  alırken diğer yandan bulundukları yerde oy kullanma hakkı olmayan kişileri kent  ve ilçe merkezlerine taşıyarak onlara oy kullandırmak açıkça hiledir. Seçimlere  bu şekilde hile karıştırıyorsunuz. Seçimleri kaybedeceğinizi biliyorsunuz. Adınız  gibi eminsiniz ancak hileyle kazanacağınızı düşünüyorsunuz. Bu yüzden bu yollara  tevessül ediyorsunuz. Koskoca bir partidir Adalet ve Kalkınma Partisi. Yüzde  40'ın üzerinde oy almış bir parti eğer buna tevessül ediyorsa yazıklar olsun  diyorum, başka bir şey demiyorum."

Tiryaki'nin sözleri Genel Kurulda tartışmaya neden oldu.

"Seçimler eskiden beri YSK'nin denetim ve gözetiminde yapılıyor"

Sataşma üzerine yerinden söz alan AK Parti Grup Başkanvekili Cahit  Özkan, Tiryaki'nin sözlerinin, kamuoyuna, seçmenleri ikna etmeye dönük çabasının,  Türkiye'deki seçimlerin hür, serbest ve demokratik şekilde yapıldığının apaçık  göstergesi olduğunu belirtti.

Tiryaki'nin konuşmasının seçim propagandasına dönüştüğünü söyleyen  Özkan, Türkiye'de eskiden beri seçimlerin Yüksek Seçim Kurulunun denetim ve  gözetiminde yapıldığını dile getirdi.

Batılı ülkelerin de gözlemciler göndererek Türkiye'deki seçimlerin  demokratik şekilde yapılıp yapılmadığını takip ettiğine işaret eden Özkan,  "Avrupa Birliği'nden gelen gözlemciler, 24 Haziran seçimleri sonucunda  Türkiye'deki seçimlerin hür, serbest ve demokratik şekilde yapıldığını kamuoyuna  deklare etmişlerdir. Onun için eğer söyleyecek sözümüz varsa bunu kürsüden bağıra  bağıra söylüyoruz. Eğer kamuoyunu ikna ederseniz bu ülkede hür, serbest ve  demokratik seçimle gerçekleştirilen seçimlerde milletimizin teveccühü alır,  gerekli yerlerde de seçimi kazanırsınız." ifadesini kullandı.

Özkan, "Mahalli idareler seçimlerinde o sandık çevresinde oy  kullanmayanlar, oradaki vatandaşlara hizmet götürecek kadroları seçemiyorsa o  zaman buranın da demokratik olmadığını ifade etmemiz gerekir. Çoğu zaman tanık  olmuşuzdur, cezaevlerinin bulunduğu bölgelerde bazen hiç kimsenin, mahallenin  dahi tanımadığı muhtarların o bölgede muhtar seçildiği de bir vakadır. Bunun da  zaten demokratik olduğu söylenemez. Yüksek Seçim Kurulunun bu noktadaki kararı  ortadadır. İtiraz varsa yargısal makam olan Yüksek Seçim Kuruluna yönlendirilmesi  gerekir." değerlendirmesinde bulundu.

Daha sonra Türkiye ile Sırbistan Arasında Serbest Ticaret Anlaşmasına  Ait Protokol I'in Yerini Alan 30 Ocak 2018 Tarihli 'Protokol I', Anlaşmanın  'Menşeli Ürünler' Kavramının Tanımı ve İdari İşbirliği Yöntemlerine İlişkin  Protokol II'sini Değiştiren 17 Ocak 2017 Tarihli ve 1/2017 Sayılı Ortak Komite  Kararı ve Anlaşmaya Eklenen Hizmet Ticareti Hakkında 30 Ocak 2018 Tarihli  'Protokol III'ün Onaylanmasının Uygun Bulunduğuna ve Anlaşmanın Protokoller ve  Eklerine İlişkin Değişikliklerin Cumhurbaşkanınca Doğrudan Onaylanmasına Dair  Yetki Verilmesine İlişkin Kanun Teklifi, müzakerelerin tamamlanmasının ardından  kabul edilerek yasalaştı.

Teklifin kabul edilmesinin ardından yaşlılık aylıkları için 1000  liranın alt sınır belirlenmesi, yapılandırma süresinin uzatılması gibi  düzenlemelerin de yer aldığı Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde  Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi görüşmelerine başlandı.

Diğer Siyaset Haberleri için tıklayın


2019.01.08 22:28 - Son Güncellenme: 2019.01.08 22:29 - Büşra Dikilitaş
A