Türkiye ile İran arasında flaş anlaşma! İmzalar atıldı...

Türkiye ile İran arasında flaş anlaşma! İmzalar atıldı...

Türkiye Seyahat Acentaları Birliği (TÜRSAB) ile İran Havayolu Ulaşımı ve Turizm Acenteleri Birliğince (AATTAI) iki ülke arasındaki turizm potansiyelini geliştirmek ve turist sayısını artırmak amacıyla iş birliği anlaşması imzalandı.

2019.02.12 02:11 - Son Güncellenme: 2019.02.12 02:11 - Ekonomi
A
Türkiye ile İran arasında flaş anlaşma! İmzalar atıldı...

Türkiye'nin Tahran Büyükelçisi Prof. Dr. Derya Örs, İran  Cumhurbaşkanlığı El Sanatları ve Turizm Teşkilatı Başkanı Ali Asgar Munisan,  TÜRSAB Yönetim Kurulu Başkanı Firuz Bağlıkaya ve AATTAI Başkanı Hürmetullah  Refii'nin katılımıyla Tahran'da bir otelde gerçekleştirilen toplantıda turizmde  iş birliği ele alındı.

Örs, burada yaptığı konuşmada, İran ve Türkiye'nin bölgenin  birbirinden ayrılması imkansız iki büyük ülkesi ve gücü olduğunu belirterek,  "Eğer biz potansiyellerimizi doğru kullanırsak bölgede İran ve Türkiye dışında  hiçbir ülke söz söyleyemez." dedi.

Turizm alanında çeşitli sorunlar olduğunu dile getiren Örs, "Türk ve  İran bürokrasisinin üst iradesi eğer uygun bir şekilde hızlıca tecelli ederse  bunu nasıl çözeceğimizi de biliyoruz. Bunun için çalışacağız." diye konuştu.

Türkiye'de çok sayıda İranlı turistin ağırlanırken Türkiye'den İran'a  daha az turist geldiğini ifade eden Örs, bunun sebeplerinden birinin otelcilik  alanındaki turizm yatırımları olduğunu söyledi.

İran Cumhurbaşkanlığı El Sanatları ve Turizm Teşkilatı Başkanı Ali  Asgar Munisan da İran'ın Türkiye ile birlikte bölgenin büyük bir gücü olduğunu  belirterek, "Yaptırımlara ve baskılara rağmen geliştirmeye çalıştığımız  alanlardan biri turizmdir. İran'a daha önce 450 bin yabancı turist geliyorken  şimdi bu rakam 6 milyona çıktı. İran takvimine göre yeni yıla kadar bu seneki  turist sayısının 7 milyona çıkmasını bekliyoruz. Üzerimizdeki tüm baskılara,  yaptırımlara ve aleyhimizdeki negatif propagandalara rağmen bu sayıya ulaştık."  dedi.

Ülke çapında yaklaşık bin 400 otel ve konaklama merkezi bulunduğunu,  12 milyar dolarlık 2 bin yatırım projesinin de devam ettiğini anlatan Munisan,  tanıtım ve pazarlamada Türkiye kadar profesyonel olmadıklarını dile getirdi.

Türkiye ve İran'ın bugün her zamankinden daha yakın ilişkilere sahip  olduğunu vurgulayan Munisan, şunları kaydetti:

"Sayın Recep Tayyip Erdoğan defalarca İran'a geldi ve Sayın Hasan  Ruhani de Türkiye'ye gitti. İki ülkenin cumhurbaşkanları birbirine çok yakın.  Bunu göz önünde bulundurduğumuzda Türkiye ile İran arasındaki turizm iş  birliğinin bundan daha güçlü olması gerektiğini söyleyebiliriz ancak iki ülkenin  turizm ilişkilerinde denge sağlanabilmiş değil. Bu alandaki dengeyi  sağlayabilmemiz lazım. Turist sayısıyla ilgili birbirimize yaklaşmalıyız. Turizm  sektörü yaptırım kabul etmez."

TÜRSAB Yönetim Kurulu Başkanı Bağlıkaya, Bursa, AntalyaKonya ve  Düzce temsilcileriyle turizm ve kültürel ilişkileri geliştirmek amacıyla İran'a  geldiklerini belirterek, "Turist alışverişinde İran ile Türkiye arasında bir  dengesizlik olduğunun biz de farkındayız. Türkiye'ye gelen İranlı sayısını  azaltmak yerine İran'a gelen Türkiyeli sayısını artırma yönünde çaba sarfetmeye  ve çözüm bulmaya geldik." diye konuştu.

Türkiye'nin 2018 yılında yaklaşık 40 milyon yabancı ziyaretçi  ağırladığını, bunlardan 2 milyonunun İranlı olduğunu aktaran Bağlıkaya, İran'ın  zenginliklerini anlatmak için ellerinden geleni yapacaklarını ifade etti.  Bağlıkaya, imzalanacak iş birliği anlaşmasının ülkelerin turist trafiğini  karşılıklı olarak artıracağını ve turizm gelirlerini yükselteceğini söyledi.

AATTAI Başkanı Refii de iki ülkenin Türkiye'de Mevlana İran'da da  Beyazidi Bestami ve Feriduddin Attar gibi birçok ortak değere sahip olduğunu dile  getirerek, şunları söyledi:

"İran'dan yılda yaklaşık 8 milyon turist yurt dışına çıkıyor ve iki  Müslüman ülke Türkiye ile Irak'a gidiyor ancak Türkiye'den İran'a gelen turist  sayısı yüzde 4'ün altında. TÜRSAB yetkilileriyle yapacağımız anlaşmalarla tek  yönlü olan turizmi çift yönlü hale getirmeye çalışacağız."

Konuşmaların ardından Bağlıkaya ve Refii, turizm alanında iş birliğini  öngören anlaşmayı imzaladı.

TÜRSAB Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Hasan Erdem ise AA muhabirine  yaptığı açıklamada, İran'da ilk defa böyle geniş kapsamlı ve hedefleri büyük bir  toplantı düzenlediklerini söyledi. Erdem, "Buradaki amacımız, görevi Türkiye'yi  etkin bir şekilde tanıtmak olan TÜRSAB'ı İranlı seyahat acenteleri ile  tanıştırmak ve iş potansiyelimizi artırmaktır. İran'dan gelen turist sayısının  daha da artırılması ve Türkiye'den İran'a gelen turist sayısının da yükselmesini  hedefliyoruz." dedi.

Diğer Ekonomi Haberleri için tıklayın


2019.02.12 02:11 - Son Güncellenme: 2019.02.12 02:11 - Büşra Dikilitaş
A