Türkiye'de tuz tüketimi, önerilenin üç katı!

Türkiye'de tuz tüketimi, önerilenin üç katı!

Uzmanlar tuzun sağlık için gerekli bir mineral olduğunu belirtirken, tüketilen oranın da önemine dikkat çekiyor. Türkiye'nin, Dünya Sağlık Örgütü (WHO) ve diğer referans kurumlarının önerdiği günlük toplam tuz tüketiminin tam üç katı kadar tuz tükettiğini belirten uzmanlardan önemli bilgi: Fazla tuz tüketimini azaltmak her 4 kişiden 1'inin hayatını kurtarabilir.

2018.03.14 08:59 - Son Güncellenme: 2018.03.14 08:59 - Sağlık
A
Türkiye'de tuz tüketimi, önerilenin üç katı!

Sabri Ülker Vakfı'nın 'Fazla Tuzu Azalt, Ömrünü Uzat' başlığı altında düzenlediği farkındalık kampanyası aşırı tuz tüketimine dikkat çekiyor. Tuza Dikkat Haftası 2018 etkinlikleri kapsamında düzenlenen toplantıda Türkiye ve dünyadaki tuz tüketimine ilişkin verilerin yanı sıra tuz ve sağlık ilişkisi, hipertansiyon farkındalığı gibi konularda önemli bilgiler paylaşıldı.

Dünya Sağlık Örgütü (WHO) ve diğer referans kurumlar günlük toplam tuz tüketiminin, 5-6 grama denk gelen 1 çay kaşığı tuz ile sınırlandırılmasını önerirken, Türkiye'de tuz tüketimi bu önerinin tam üç katı!

TUZ ÇOK FAYDALI AMA...

Tuzun bileşiminde bulunan sodyum, yaşam için olmazsa olmaz bir mineraldir! Sodyum kan basıncı, asit baz dengesi, sinir sistemi ve kas dokusunun çalışmasında çok önemli görevler üstleniyor. Ancak günümüzde aşırı tuz tüketimi ve dolayısıyla yüksek sodyum alımı, kalp, beyin ve böbrek hastalıkları başta olmak üzere birçok sağlık sorununa yol açabilen, önemli bir toplum sağlığı sorunu olarak karşımıza çıkıyor.

Türk Hipertansiyon ve Böbrek Hastalıkları Derneği'nin 2008 yılında gerçekleştirdiği SALTURK-1 çalışması Türkiye'de yetişkinlerin günlük tuz tüketiminin 18 gram olduğunu, 2012 yılında tekrarlanan SALTURK-2 çalışması ise günlük tüketimin bir miktar azalarak 15 grama düştüğünü gösterdi. Ancak bu rakam günde toplam 5 -6 gram olarak belirtilen tuz önerisinin yine de tam üç katı.

Topluma dengeli beslenme, sağlıklı yaşam alışkanlıkları kazandırma, topluma bu konulardaki en doğru bilgiyi aktarma hedefiyle çalışmalarını sürdüren Sabri Ülker Vakfı, Türkiye'deki aşırı tuz tüketimine dikkat çekmek ve farkındalığı artırmak için "Fazla Tuzu Azalt, Ömrünü Uzat" kampanyasını, Tuz Haftası 2018 kapsamında hayata geçiriyor.

Farkındalık kampanyasının duyurusu için 8 Mart'ta İstanbul'da, Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Bülent Altun, Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı Nefroloji Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Yunus Erdem ve Türk Hipertansiyon ve Böbrek Hastalıkları Derneği Başkanı Prof. Dr. Ülver Derici, Sabri Ülker Vakfı Bilim Kurulu Üyesi ve Doğu Akdeniz Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik Bölüm Başkanı Prof. Dr. H. Tanju Besler ve Sabri Ülker Vakfı Genel Müdürü Begüm Mutuş'un katılımıyla bir basın toplantısı düzenlendi. Dünya Kadınlar Günü'ne de denk düşen toplantıda, özellikle kadınlarda tuz tüketimi oranları, hipertansiyon farkındalığı ve kontrolü konularına da dikkat çekildi.

GÜNLÜK TUZ TÜKETİMİ NE KADAR OLMALI?

Fazla tuz tüketiminin toplum sağlığının geleceği için önemli bir tehdit oluşturduğuna dikkat çeken Sabri Ülker Vakfı Genel Müdürü Begüm Mutuş, "Günlük tuz tüketimi İngiltere'de 9, ABD'de 10, Japonya'da 12, Çin'de 13 gram iken bu rakam Türkiye'de 15 gram. Dünya Sağlık Örgütü, Sağlık Bakanlığı ve önemli diğer referans kurumlar günlük toplam tuz alımının, 5-6 grama denk gelen 1 çay kaşığı tuzla sınırlandırılması gerektiğini öneriyor. Aşırı tuz tüketiminin ve beraberinde yol açtığı sağlık sorunlarının önlenmesinde ilk adım, farkındalık oluşturularak beslenme alışkanlıkları ve yaşam tarzının değiştirilmesinden geçiyor. Bu bağlamda "Fazla Tuzu Azalt, Ömrünü Uzat" projesiyle Vakfımız önemli bir görev üstleniyor. Bugün başlattığımız "Fazla Tuzu Azalt, Ömrünü Uzat" farkındalık kampanyasıyla açık hava mecraları, sosyal medya ve internet yoluyla, kamuoyu nezdinde farkındalığın artması için çalışmalar gerçekleştireceğiz" dedi.

Diğer Sağlık ve Beslenme Haberleri için tıklayın


2018.03.14 08:59 - Son Güncellenme: 2018.03.14 08:59 - Gülcan Tekin
A