Türkiye'de su alarmı!(ÖZEL HABER)

Türkiye'de su alarmı!(ÖZEL HABER)

Bursa Uludağ Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Uğur Bilgili, domatesin anavatanı olan Amerika'da ilk olarak süs bitkisi amacıyla kullanıldığını söyledi. Bursa'nın tarımda güçlü bir yapıda yer aldığını kaydeden Bilgili, Türkiye'nin sanıldığının aksine su fakiri ülke adayı olduğunu belirtti.

2019.01.10 08:01 - Son Güncellenme: 2019.01.10 08:04 - Bursa Bölge - HABER MERKEZİ
A
Türkiye'de su alarmı!(ÖZEL HABER)

HABER MERKEZİ/ BURSADABUGÜN
Türkiye'nin en büyük yerel internet sitesi Bursada Bugün bünyesinde 94.2 frekansında yayım yapan Radyo Bursada Bugün'de Aysın Komitgan'ın sunduğu GünAysın programının konuğu Bursa Uludağ Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Uğur Bilgili oldu. Fakültenin 1981'de kurulduğunu hatırlatan Bilgili, "32 farklı ülkeden 199 yabancı öğrencimiz var. 2 bin 250 dekar arazi varlığımız var, 300'ünde meyvecilik ve bahçe tarımı yapabiliyoruz" ifadelerini kullandı.

KİMYASALSIZ REKOLTE ZOR

Organik tarımı değerlendiren Bilgili, "18 milyon hektar civarında tarla tarımı alanlarımız var. Alanlar azalsa da verimlilik artmış durumda. Verimlilik 250-300 kilogram dekarlara çıktı. 17-22 milyon ton buğday üretimi söz konusu. Nüfusu doyuracak 23 milyon tonluk bir rekolteye ulaşıldı. Organik tarımın şartları zor. Kimyasal gübrenin olmaması lazım. Bunları kullanmazsak rekolteyi yakalayamıyoruz. Dileğimiz üreticilerin kendi yiyecekleri gibi ürünleri üretmesidir" diye konuştu.

DOMATES SÜS BİTKİSİYDİ

Türkiye'nin tütün için bir gen merkezi olmadığını aktaran Uğur Bilgili, "Amerika'nın keşfiyle birlikte ülke tütüncülüğün başkenti oldu. Türk tipi tütün ise bu coğrafyada gelişiyor. ABD, sigara sektöründe lider konumda bulunuyor. Amerikalılar Türk tütününü kendi ürünleriyle harmanlayarak farklı sigaralar geliştiriyor. Tütünlerimiz diğer ülkelerine nazaran farklı kimyasallıklar barındırıyor. Antalya'da domates için yeni bir gen bankası açıldı. Farklı renk skalasında domatesler geliştirilecek. Avrupa'ya domates ilk geldiğinde süs bitkisi olarak kullanılmış ardından meyvesi keşfedilmiş ve yenilmeye başlanmış. Ancak küçük olduğu için gerçekleştirilen çalışmalarla irileşmesi sağlandı" dedi.

SERADA HORMON KULLANILMIYOR

Seracılığın sağlıklı olduğuna dikkat çeken Bilgili, " Problem ise ürünlerde kullanılan ilaçların ruhsatlarının olmaması olarak görülüyor. 'Seralarda hormon kullanılıyor' gibi yanlış bir algı var. İçeride tozlanıp döllenmeyi sağlamak gerekiyor. Bombus arıları bu sorunu ortadan kaldırıyor. Kovanlardan çıkıp çiçekleri dolaşarak tozlanıp döllenmeyi yapıyor" ifadelerini kullandı.

ÜRETİCİLERİN BİRLİĞİ YOK

Sanayicilerin tarıma el attığını söyleyen Uğur Bilgili, " Bursa gıda sektörünün çok güçlü olduğu bir şehirdir. Verimli ovalar var. Salça fabrikalarının yüzde 80'i Bursa'da bulunuyor. Şehir coğrafya açısından son derece geniş bir hinterlanda sahip. Bursa, yatırım anlamında iyi kazandıran bir şehir konumunda yer alıyor. Üreticilerde ise birlik yok. Sözleşmelerin hepsi fabrikaların lehine işliyor" dedi.

KIZLARIN EVLİLİK ŞARTI

Türkiye'nin su zengini değil aksine su fakiri potansiyeli barındıran bir ülke olduğunun altını çizen Bilgili, "Ülkede kişi başına bin 700 metreküp tatlı su düşüyor. Bu su fakiri olma sınırıdır. Nüfus 2050'de 100 milyona çıkacak. Sulu tarıma açılacak alanlar da bekliyor. Muhakkak suyumuzu evde, sanayide ve tarımda ekonomik kullanmamız gerekiyor. Damlama sulama sistemleri devlet tarafından desteklendi.  İnsanları köyünde tutmak ve kırsalında yaşamasını sağlamak üzerine politikalar geliştiriliyor. Köylerde genç nüfus kalmadı, olanların da gözü şehirdeki bir fabrikada asgari ücretli olarak çalışmak. Hatta kızlar evlilik için 'şehirde iş bulma' ön koşulu getiriyor. Tarımsal üretimden elde edilen gelirler sanayinin gelişmesinde kullanılmıştır. Sanayi Devrimi'nin gerçekleştiği İngiltere de gücünü tarımdan almıştır. Sanayide lider olan Amerika aynı zamanda tarımda da dünyanın ilk sırasında yer alır" dedi.



 


 

Diğer Bursa Haberleri - Bölge Haberleri için tıklayın


2019.01.10 08:01 - Son Güncellenme: 2019.01.10 08:04 - HABER MERKEZİ
A