Türk sporculardan beklenti: Tecrübe

Türk sporculardan beklenti: Tecrübe

2018 PyeongChang Kış Olimpiyatları'nda mücadele edecek milli sporcuların önceliği tecrübe olacak.

2018.02.08 11:57 - Son Güncellenme: 2018.02.08 11:57 - Spor
A
Türk sporculardan beklenti: Tecrübe

2018 PyeongChang Kış Olimpiyatları'nda mücadele edecek Türk sporcularının öncelikli hedefi, tecrübe kazanmak olacak.

Güney Kore'de 9-25 Şubat'ta düzenlenecek olimpiyatlara sporcu gönderen Kayak ve Buz Pateni Federasyonu'nun başkanları, beklentilerini AA muhabirine açıkladı.

Olimpiyatlarda 6 sporcuyla yer alacak Türkiye Kayak Federasyonunun başkanı Erol Mehmet Yarar, tüm branşlarında altyapıya önem verdiklerini belirterek, son oyunlara kıyasla katılım sayısını artırdıkları için mutlu olduklarını söyledi.

2018 PyeongChang Kış Olimpiyatları'nda tarihlerinde ilk kez kayakla atlama branşında sporcu gönderdiklerini hatırlatan Yarar, "Bu bizi fazlasıyla gururlandırıyor. Sporcumuz Fatih Arda İpçioğlu, kayakla atlama branşında dünya genelinde yarışacak 65 sporcu içine girerek bayrağımızı ilk defa bu branşta temsil edecek." dedi.

Kayaklı koşu erkeklerde Hamza Dursun ile Ömer Ayçiçek, kadınlarda Ayşenur Duman, alp disiplininde erkeklerde Serdar Deniz ve kadınlarda Özlem Çarıkçıoğlu, kayakla atlamada ise Fatih Arda İpçioğlu ile Türkiye'yi temsil edeceklerini vurgulayan Yarar, "Katılım sayısını her olimpiyatlarda yükselterek devam etmeyi ve madalya alan ülke haline gelmeyi hedeflemekteyiz. Kış sporları çok zor branşlardan oluşmakta ve olimpiyatlara katılım kriterleri oldukça zor. Bundan sonraki olimpiyatlarda ise daha önce katılım sağlayamadığımız snowboard ve biatlon branşlarında da sporcularımızın kota kazanmalarını sağlayarak ülkemizi tüm branşlarda temsil etmek istiyoruz." diye konuştu.

Sporcularının 21 yaş ortalamasına sahip olduğuna ve bu isimlerin henüz kariyerlerinin başında bulunduğuna dikkati çeken Yarar, şunları kaydetti:

"Amacımız, bu jenerasyonla 2022 ve 2026 Kış Olimpiyatları'na kadar hazırlanıp, tecrübeli ve formunun zirvesinde bir ekip oluşturmak. Bu olimpiyatlarda sporcularımızdan çok büyük bir başarı bekleyemeyiz, ancak önceki olimpiyat oyunlarında alınan sonuçlarımızdan daha iyi sonuçlar alarak bir gelişim olduğunu göstermek istiyoruz. Olimpiyat heyecanı sporcularımız üzerinde büyük bir strese dönüşürse ve bu baskıyı hissederlerse, sporcularımız bundan olumsuz etkilenecektir. Şunu bilmek gerekir ki, sporcularımızın branşlarında büyük tecrübelere sahip idolleri karşısında yarışması, onlar için altından kolay kalkabilecekleri bir olay olmayacaktır. Burada elde ettikleri tecrübenin, bundan sonraki başarılarını artıracağına da şüphe yoktur."

Gürbüz: Üzerimizdeki baskıyı aşmaya çalışacağız

Türkiye Buz Pateni Federasyonu Başkanı Ahmet Hamdi Gürbüz ise oyunlarda artistik buz pateninde Türkiye'yi temsil edecek Alisa Agafonova-Alper Uçar çiftinin iyi bir hazırlık süreci geçirdiğini söyledi.

İkilinin dereceleriyle şu anda ilk 10 ülke arasında yer aldığını dile getiren Gürbüz, "Açıkçası ay-yıldızlı formayla podyum şansımız yok. Bize karşı ciddi bir lobi çalışması yapılacak. Biz de sporcularımızın haklarını korumak ve önlemimizi almak için önceden bir ekip gönderdik. Olimpiyat olmasına rağmen sportif anlamda ciddi lobi çalışmaları var. Sıralamanın neredeyse önceden belirlenmiş olması spor adına büyük talihsizlik ama bunlar da ne yazık ki gerçekler." değerlendirmesinde bulundu.

Gürbüz, Alisa ve Alper'in yeteneklerine sonuna kadar güvendiklerini vurgulayarak, "İş, yetenek, performans, teknik ve görsele kalırsa Alper ve Alisa'nın madalya şansı olduğunu düşünüyorum. Biz de yapacağımız lobi çalışmalarıyla üzerimizdeki baskıyı aşmaya çalışacağız." dedi.

Sporcuların olimpiyatlara dünyaca ünlü antrenörler Anjelika Krylova ve Pasquale Camerlengo ile çalışarak hazırlandıklarını aktaran Gürbüz, şu ifadeleri kullandı.

"Federasyon olarak sporculara çok önemli destek verdik. Sporcularımız, yoğun bir çalışma dönemi geçirdi ve günde 8 saat antrenman yaptı. Müsabakalarda Anadolu coğrafyasını yansıtan bir müzikle performans sergileyecekler. Derece gelmese bile orada en iyi puanı almak ve ülkemizi en iyi şekilde temsil etmek zorundayız. Buradan alınacak derece, ülkeye bakışı da bir anlamda şekillendirecek ve bundan sonraki sporcuların önlerinin açılmasını sağlayacaktır."

Diğer Spor Haberleri için tıklayın


2018.02.08 11:57 - Son Güncellenme: 2018.02.08 11:57 - Gülcan Tekin
A