Türk futbolunda artık teknoloji VAR

Türk futbolunda artık teknoloji VAR

Türkiye Futbol Federasyonu (TFF) Merkez Hakem Kurulu (MHK) Başkanı Yusuf Namoğlu, Video Yardımcı Hakem (VAR) sisteminin, Riva'daki merkezden uygulanacağını belirtti.

2018.08.01 15:04 - Son Güncellenme: 2018.08.01 15:05 - Spor - HABER MERKEZİ
A
Türk futbolunda artık teknoloji VAR

Türkiye Futbol Federasyonunun Riva'daki Hasan Doğan Milli Takımlar Kamp ve Eğitim Tesisleri'nde gerçekleştirilen VAR tanıtım toplantısında konuşan Namoğlu, şunları söyledi:

"VAR'ı merkezden yöneteceğiz. Almanya'da merkezden yönetiliyor, İtalya'da ise altyapıları yeterli olmadığı için statlardaki odalardan yönettiler. Yapmış olduğumuz deneylerde, şehirlerden ışık hızıyla gelen görüntüler neticesinde VAR'ı tek bir merkezden yönetme kararı aldık. Riva'daki VAR merkezinden maçlar yönetilecek. Kulüpler Birliği bu sisteme çok destek verdi. Bu merkezde 9 maça video yardımcı hakemler dahil olabilecek. Türkiye'de son haftaya girildiğinde 9 maç aynı anda oynansa bile 9 maça aynı anda müdahale edilebilecek."

Dünya Kupası'nın, VAR uygulamasının hızlı yayılması için bir fırsat oluşturduğunun altını çizen Namoğlu, "Dünya Kupası'nda VAR'ın uygulamasını izledik. Eleştirilen nokta maçı çok yavaşlatacağı yönündeydi. Dünya Kupası'nda 21 müdahale oldu, 17'sinde monitöre gidildi. 4 maçta 1 kez monitöre gidildi. Bu da futbolu yavaşlatmayacağı anlamına gelir. İtalya'da bu uygulamayla faullerde yüzde 8, sarı kartlarda yüzde 14,7, kırmızı kartlarda yüzde 6,4 azalış, penaltılarda da yüzde 4,3 artış meydana geldi. Aldatmalarda ise yüzde 43 azalma oldu. İlk maçlarda zorlanmalar meydana geliyor. İtalya'da ilk başlarda 82 saniyede karar alınırken, ligin ikinci yarısında 31 saniyeye düştü. Topun oyunda kaldığı süreye ortalama 48 saniye ilave süre geldi." ifadelerini kullandı. 



VAR OLUMLU OLACAK


Fenerbahçe Kulübü Başkanı Ali Koç, Video Yardımcı Hakem (VAR) sisteminin futbol için bundan sonra "olmazsa olmaz" bir unsur olacağını söyledi. 

Türkiye Futbol Federasyonunun Riva'daki Hasan Doğan Milli Takımlar Kamp ve Eğitim Tesisleri'nde gerçekleştirilen VAR tanıtım toplantısı sonrasında basın mensuplarına açıklamada bulunan Ali Koç, şöyle konuştu: "VAR kesinlikle olumlu olacak. İnsanın olduğu yerde her zaman hata olur ama hatayı minimize edecek teknoloji Dünya Kupası'ndan sonra da kaçarı olmadığı görüldü. VAR bundan sonra bir norm haline gelecek. Federasyonu bu yatırımı yaptığı için tebrik ediyorum. Bu uygulamayı geçen sene denediler, Dünya Kupası'nda da faydalarını gördük. Teknoloji kullanımına çok önem veriyorum, sadece futbol için değil. Doğru istikamete atılmış bir adım. Geçen sezon pek çok maçta pek çok kulüp hakem hatalarından şikayet etti. Geçen sene averajın da üzerinde hatalar yapılıyordu. Kesinlikle bir niyet sorgulaması yapmıyorum ama bu teknoloji sayesinde hataların minimize edileceğini, tartışmaların da televizyonlarda, gazetelerde azalacağını, böyle olunca da halkın, taraftarların gerginliklerinin de azalacağını düşünüyorum. Ne kadar çok hata olursa, bu hatalar o kadar gerginlik oluşturuyor ve bu da tribünlere yansıyor. O yüzden doğru bir yatırım."

Türk futbolunda bu sezon uygulanmaya başlanacak VAR sistemiyle ilgili Türkiye Futbol Federasyonunun Riva'daki Hasan Doğan Milli Takımlar Kamp ve Eğitim Tesisleri'nde tanıtım toplantısı gerçekleştirdi. Gençlik ve Spor Bakanı Mehmet Muharrem Kasapoğlu, Konya'da hakem Bülent Yıldırım'ın yönettiği karşılaşmayı VAR sisteminden takip etti.

 

 

 

Diğer Spor Haberleri için tıklayın


2018.08.01 15:04 - Son Güncellenme: 2018.08.01 15:05 - HABER MERKEZİ
A