Türk F-16'ları bombalıyor! ÖSO birlikleri Afrin'e girmeye başladı

Türk F-16'ları bombalıyor! ÖSO birlikleri Afrin'e girmeye başladı

Suriye'nin Afrin bölgesindeki terör örgütleri PKK/PYD ve DEAŞ hedeflerine karşı Türkiye'nin başlattığı Zeytin Dalı operasyonu için bugün düğmeye bastı. Kritik hedefler vuruluyor. İşte hava destekli askeri harekattan dakika dakika gelişmeler...

2018.01.20 17:10 - Son Güncellenme: 2018.01.20 22:47 - Güncel - HABER MERKEZİ
A
Türk F-16'ları bombalıyor! ÖSO birlikleri Afrin'e girmeye başladı
01:08 Türk savaş uçakları Afrin'i bombalıyor

İLGİLİ VİDEO

Türk savaş uçakları Afrin'i bombalıyor

03:55 Savaş uçakları Afrin'deki hedefleri vuruyor

İLGİLİ VİDEO

Savaş uçakları Afrin'deki hedefleri vuruyor

03:45 Türk F-16'ları bombalıyor! ÖSO birlikleri Afrin'e girmeye başladı

İLGİLİ VİDEO

Türk F-16'ları bombalıyor! ÖSO birlikleri Afrin'e girmeye başladı

22.30 - Afrin harekatına katılmak üzere Öncüpınar sınır kapısına gelen Leopar tanklar operasyon için Öncüpınar sınır kapısından geçti.

22.00 - Başbakan Yıldırım, Zeytin DalıHarekatı'na ilişkin bilgi almak üzere Genelkurmay Karargahı'na gitti. Yıldırım, harekatın detaylarıyla ilgili Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar'dan bilgi aldı. 

21.50 - Bahçeli ile görüşmesinin ardından ortak basın toplantısı düzenleyen Başbakan Binali Yıldırım, kara unsurlarının yarın gelişmelere göre operasyona dahil olacağı bilgisini verdi.

Binali Yıldırım: Yarın kara unsurları devreye girecek haberi için tıklayınız

21.45 - ÖSO'nun sosyal medya hesabı üzerinden yapılan açıklamada, PYD/PKK'nin bazı üyelerinin örgütten kaçarak Mare ilçesindeki muhaliflere teslim olduğu duyuruldu. 

21.44 - Zeytin Dalı Operasyonu'yla ilgili ABD'den ilk açıklama geldi. Pentagon  ABD öncülüğündeki koalisyonun Afrin'de devam bir operasyonu olmadığı vurgusu yaparak ülkesinin Afrin'deki gelişmelere müdahil olmasının söz konusu olmadığını ima etti. 

21.34 - Türkiye'nin Zeytin Dalı Harekatıyla ilgili bilgilendirdiği Suriye'den ilk açıklama geldi. Suriye Dışişleri Bakanlığı, Türkiye'nin akşam saatlerinde başlattığı Afrin'e yönelik 'Zeytin Dalı Harekatı'nı kınadıklarını duyurdu.

21.34 - Türkiye'nin Zeytin Dalı Harekatıyla ilgili bilgilendirdiği Suriye'den ilk açıklama geldi. Suriye Dışişleri Bakanlığı, Türkiye'nin akşam saatlerinde başlattığı Afrin'e yönelik 'Zeytin Dalı Harekatı'nı kınadıklarını duyurdu.

21.06 - Türk Silahlı Kuvvetlerinin (TSK) Afrin'deki terör örgütü hedeflerine yönelik harekatı sırasında bir çocuğun yaralandığı iddia edilen fotoğrafın gerçeği yansıtmadığı bildirildi.

21.05 -  Başbakan Binali Yıldırım'ın MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli ile görüşmesi başladı. Çankaya Köşkü'nde saat 21.00'de başlayan görüşme, basına kapalı gerçekleşiyor. Görüşmede Afrin operasyonu ve bölgedeki gelişmelerin görüşüldüğü değerlendiriyor.

21.00 - Özgür Suriye Ordusu (ÖSO) Genel Komutanlığı, Afrin'deki sivillerin zarar görmemesi için terör örgütü PYD'nin karargahlarından uzaklaşmaları konusunda uyarıda bulundu.  ÖSO tarafından yapılan açıklamada "ÖSO Genel Komutanlığı, Afrin'deki sivil halkın terör örgütü PYD'nin askeri karargahlarından uzaklaşmaları önemle duyuruyor" denildi.

20.37 - Genelkurmay Başkanlığının yaptığı ikinci açıklamada "Harekâtın başlangıcında 7 bölgede tespit edilen PKK/KCK/PYD-YPG ve DEAŞ terör örgütüne ait sığınak barınak ve mühimmat deposu olarak kullanılan 108 hedef Hava Kuvvetlerimiz tarafından imha edilmiştir. Harekâta katılan 72 uçak müteakip görevlere hazırlık için emniyetle üslerine dönmüşlerdir" denildi. Askeri kaynaklar, harekata başta Diyarbakır ve İncirlik olmak üzere Türkiye'nin değişik bölgelerindeki üslerden uçakların havalanarak katıldığı bilgisini verdi. Açıklamada uçakların müteakip görevlere hazırlık için üslerine geri döndüğünün belirtilmesi, harekatın bugün de devam edeceğinin mesajı olarak yorumlandı. Öncüpınar Sınır Kapısı'na çok sayıda tank ve zırhlı aracın sevkedilmesi de, "kara harekatının kısa sürede başlayacağı"nın işareti olarak değerlendirildi.

20.19 - Hatay'in Hassa ilçesindeki sınır bölgelerine tank sevkıyatı başladı.

20.02 -  BM Güvenlik Konseyi üyesi İngiltere, Fransa ve Çin büyükelçileri de bilgi verilmek üzere Dışişleri Bakanlığı'na çağrıldı. Daha önce ABD, Rusya ve İran büyükelçileri bakanlığa çağrılmıştı.

19.56 - Türk savaş uçaklarının hava harekatı başlatmasından sonra çok sayıda sivilin Afrin'den ayrılıp Halep'e geçmek için evlerini terketmeye başladığı öğrenildi. Ancak Türk güvenlik kaynaklarına gelen bilgilere göre, sivil halkın kaçışını önlemek için PYD ve rejim güçleri Halep yolunu keserek halkın geçişine izin vermiyor. PYD'nin sivil halktan bazılarını Türk jetlerinin hedef alabileceği noktalara yerleştirdiği de gelen bilgiler arasında. Bu arada Türkiye istikametine yönelik göç olasılığına karşı Kızılay, Afrin'in doğusunda bulunan Azez'de çadır kent kurmaya başladı. 

19.47 -  Rusya Savunma Bakanlığı, ABD Savunma Bakanlığının (Pentagon) Suriye'deki ABD yanlısı silahlı gruplara silah temin etmesi nedeniyle Türkiye'nin Afrin'e yönelik operasyon başlattığını hatırlatarak "ABD'nin Suriye'deki sorumsuz davranışları, ülkedeki çözüm sürecini tehdit etmektedir" açıklamasında bulundu.

19.45 - Türk Silahlı Kuvvetlerince (TSK) başlatılan Zeytin Dalı Harekatı kapsamında Kilis'in Gülbaba köyünün karşısında yer alan terör örgütü PYD/PKK işgali altındaki bölgeden çatışma sesleri duyuluyor. Sınırda konuşlu topçu birlikleri, taciz ateşlerine misliyle karşılık veriyor.

19.30 - Türk savaş uçakları, PKK/PYD terör örgütünün elindeki Minniğ Havalimanı'nı vurdu. Bu havalimanı, ABD'nin terör örgütü PKK/PYD'ye silah sevkederken kullandığı havalimanıydı.

19.25 - Rusya Savunma Bakanlığ'ndan ABD'ye tepki geldi. Açıklamada, "ABD'nin Suriye'de attığı sorumsuz adımlar nedeniyle ülkedeki çözüm süreci ve Cenevre süreci tehdit altına giriyor." dendi.

19.18 - Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş, "Camilerimizde yatsı ve sabah namazı öncesi veya sonrası Fetih Suresi okunacak, ordumuza ve milletimize dua edilecektir" dedi.

19.10 - Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Zeytin Dalı Harekatı ile ilgili, "BM dahil tüm taraflara bilgi verdik" dedi. Türkiye'nin Suriye rejimini de yazılı olarak bilgilendirdiği belirtiliyor.

19.02 - Hükümetten ilk açıklama Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Bekir Bozdağ'dan geldi. Bozdağ Afrin'e yönelik harekatın uluslararası hukuka uygun ve meşru olduğunu açıkladı.

18.41 - İran, Suriye'de gerçekleştirilebilecek herhangi bir kara harekâtının 29-30 Ocak'ta Soçi'de yapılması planlanan Suriye Ulusal Diyalog Kongresi'ni etkileyebileceğini belirtti.

18.30 -  Türk Silahlı Kuvvetleri, 18.30 itibariyle belirlenen 113 PYD/PKK hedefinden 108'ini vurdu. Hastanelere getirilen ölü ve yaralıların tümünün PYD/PKKlı olduğu öğrenildi. TSK, teröristlerin sivilleri canlı kalkan olarak kullandığını vurguluyor. AA hastanelere getirilen ölü ve yaralıların tümünün PYD/PKK'lı olduğunu bildirdi.

17.50 - Başbakan Yıldırım'ın 16.50'te CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu'nu arayıp harekattan önce bilgi verdiği bildirildi.

17.30 - Türkiye-Rusya-ABD hattında yoğun bir diplomasi trafiği yaşanıyor. 

17.12 - Bombardımanı izlemek için sınıra gelen vatandaşları güvenlik güçleri uyarıyor.

17.00 - Diyarbakır 8. Ana Jet üssünde konuşlu bulunan uçaklardan 8 adet F-16 tam teçhizatlı ve bomba yüklü olarak peş peşe havalandı ve Afrin'i bombalamaya başladı. Zeytin Dalı adı verilen harekat kapsamında terör örgütleri PKK/PYD ve DEAŞ hedefleri vuruluyor. Başbakan Binali Yıldırım, AK Parti'nin Bilecik kongresinde yaptığı konuşmada, "TSK havadan harekata başlamıştır" dedi. Özgür Suriye Ordusu'na bağlı birliklerin bir kısmı da terör örgütü PYD/PKK'nın Afrin'de işgal ettiği alanlara girmeye başladı.

14.25 - Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, AK Parti'nin Kütahya il kongresinde, "Afrin operasyonu sahada fiilen başlamıştır. Bunu Münbiç takip edecek" dedi.

Suriye sınırında savaş uçakları bombalamaya başladı. Türk savaş jetleri, PYD hedeflerini bombalıyor. ÖSO birlikleri de Afrin'e doğru ilerliyor. 

TSK, 18.30 itibariyle belirlenen 113 PYD/PKK hedefinden 108'ini vurdu. Hastanelere getirilen ölü ve yaralıların tümünün PYD/PKKlı olduğu öğrenildi.

Türk savaş uçakları, terör örgütü PYD/PKK'nın işgalindeki Minniğ askeri havaalanını vurdu.

Orgeneral Akar,'Zeytin Dalı Harekatı'nı Genelkurmay Başkanlığı Karargahı'ndaki harekat merkezinden sevk ve idare ediyor.

TSK'dan yapılan açıklamaya göre, PKK/PYD-YPG terör örgütü vurulan teröristleri sivil gibi göstermeye çalışıyor.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın "Afrin operasyonu sahada fiilen başladı" açıklamasının ardından Türk savaş uçakları Afrin'deki hedefleri vurmaya başladı. TSK, harekatın adını "Zeytin Dalı" olarak duyurdu.

Özgür Suriye Ordusuna bağlı birliklerin bir kısmı da terör örgütü PYD/PKK'nın Afrin'de işgal ettiği alanlara girmeye başladı. Türk uçaklarının sınır hattından geçişinin ardından Afrin tarafından patlama sesleri duyuldu.

TSK: 113 PYD/PKK HEDEFİNDEN 108'İ VURULDU

TSK, 18.30 itibariyle belirlenen 113 PYD/PKK hedefinden 108'ini vurdu.  Hastanelere getirilen ölü ve yaralıların tümünün PYD/PKKlı olduğu öğrenildi.  Türk savaş uçakları, terör örgütü PYD/PKK'nın işgalindeki Minniğ  askeri havaalanını vurdu.

Aktivistlerin paylaştığı bir videoda, üç Türk F-16 jetinin Ayn Dikneh, Meriyamin, Tel Rıfat, Kefr Cennah, Meranaz gibi köylerdeki terör mevzilerini vurduğu görülüyor.

TSK'dan gelen açıklamaya göre, PKK/KCK/PYD-YPG ve DEAŞ, vurulan teröristleri sivilmiş gibi göstermeye çalışıyor. 

ORGENERAL AKAR HAREKATI KARARGAHTAN YÖNETİYOR

Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar, Afrin'deki Zeytin Dalı Harekatı'nı Genelkurmay Başkanlığı Karargahı'ndaki harekat merkezinden sevk ve idare ediyor.

OPERASYONUN ADI: ZEYTİN DALI HAREKATI

Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK), Suriye'nin kuzeybatısında Afrin bölgesinde, PKK/KCK/PYD-YPG ve DEAŞ'a mensup teröristleri etkisiz hale getirmek ve dost ve kardeş bölge halkını baskı ve zulümden kurtarmak üzere, 20 Ocak 2018 saat 17.00'dan itibaren "Zeytin Dalı Harekatı" başlatıldığını açıkladı. TSK'dan yapılan açıklamada şöyle denildi:

"Türk Silahlı Kuvvetleri tarafından, hudutlarımızda ve bölgede güvenlik ve istikrarı sağlamak maksadıyla, Suriye'nin kuzeybatısında Afrin bölgesinde, PKK/KCK/PYD-YPG ve DEAŞ'a mensup teröristleri etkisiz hale getirmek ve dost ve kardeş bölge halkını bunların baskı ve zulmünden kurtarmak üzere, 20 Ocak 2018 saat 17.00'dan itibaren "Zeytin Dalı Harekatı" başlatılmıştır.

Harekat, ülkemizin uluslararası hukuktan kaynaklanan hakları, BMGK'nin terörle mücadeleye yönelik özellikle 1624 (2005), 2170 (2014) ve 2178 (2014) sayılı kararları ve BM sözleşmesinin 51'inci maddesinde yer alan Meşru Müdafaa Hakkı çerçevesinde, Suriye'nin toprak bütünlüğüne saygılı olarak icra edilmektedir.

Harekatın planlama ve icrasında sadece teröristler ve bunlara ait barınak, sığınak, mevzii, silah, araç ve gereçler hedef alınmakta olup, sivil/masum kişilerin zarar görmemesi için her türlü dikkat ve hassasiyet gösterilmektedir. Kamuoyuna saygı ile duyurulur."

ÖSO BİRLİKLERİ AFRİN'DE

Türk Silahlı Kuvvetleri unsurlarının gün içerisinde önceden belirlenen terör hedeflerine yönelik top atışlarının ardından Suriye'nin değişik bölgelerinden sevk edilen ÖSO mensupları, zırhlı araçlarıyla Kilis-Hatay hudut hattında ilerleyerek bazı noktalardan Afrin tarafına geçiş yaptı. ÖSO birliklerinin şu ana kadar herhangi bir direnişle karşılaşmadığı belirtildi.

AFRİN TARAFINDAN PATLAMA SESLERİ GELİYOR

Türk uçaklarının sınır hattından geçişinin ardından Afrin tarafından patlama sesleri duyuldu.

Türk savaş uçakları Afrin'de terör örgütü PYD/PKK'ya ait gözlem noktasını vurdu.



 

Afrin Harekatı başladı! İşte ilk fotoğraflar

İLGİLİ GALERİ

Afrin Harekatı başladı! İşte ilk fotoğraflar

Diğer Güncel Haberler için tıklayın


2018.01.20 17:10 - Son Güncellenme: 2018.01.20 22:47 - HABER MERKEZİ
A