Türk dünyası Bursa Kocayayla'da buluşuyor

Türk dünyası Bursa Kocayayla'da buluşuyor

Bursa Büyükşehir Belediyesi'nin bu yıl ikincisini düzenlendiği Türk Dünyası Ata Sporları Şenliği 22-23 Temmuz tarihlerinde Keles Kocayayla'da yapılacak. Etkinliğe, Türk devletleri ve akraba topluluklarını temsilen 23 ülkeden 215 sporcu, 50 kültür temsilcisi, 236 soydaş sivil toplum kurumu yöneticileri katılacak. Kazakistan, Kırgızistan, Moğolistan bozkırlarında, Türkistan coğrafyasında yüzyıllardır oynanan ata sporları, 23 ülkeden 500 katılımcı ile Bursa'da şölen havasında sergilenecek.

2017.07.17 11:08 - Son Güncellenme: 2017.07.17 11:09 - Bursa Bölge
A
Türk dünyası Bursa Kocayayla'da buluşuyor

Orta Asya Türk Devletleri ve akraba toplulukları ile yoğunlaşan kültürel ilişkiler ve sosyal medya aracılığıyla yeniden güncelleşen ata sporları, toplumun her kesiminde büyük ilgi uyandırıyor. Bursa ve çevresi dahil olmak üzere Türkiye'deki Yörük-Türkmen Dernek ve federasyon temsilcilerinin de katılacağı etkinlik kapsamında; Kökbörü (Oğlak kapma), Pars ve Kuşak Güreşleri, At Yarışı, Mangala, At üzerinde Ok Atma, Atlı Güreş, Yaya Okçuluğu, Aşık Atma, Matrak Cenk Sporu gibi "Spor, Savaş ve Strateji Oyunları" oynanacak, ünlü dombra sanatçısı Arslanbek Sultanbek ile Kerküklü ses sanatçıları Ahmet Tuzlu ve Osman Avcı Bursalılarla buluşacak.

Şenlik süresince Kırgız, Kazak, Kafkas halk danslarından ve aşıkların atışmalarından örnekler sunulacak. Uludağ'ın eteğindeki tarihi Kocayayla'da; Kazak, Kırgız, Uygur, Özbek, Türkmen, Tatar, Nogay gibi akraba topluluklarının kültürel objelerinin, lezzetlerinin ve giysilerinin de sergilenecek. Yaylada, 32 "Boz-üy" çadırı önünde; Kımız yapımı, Süzme Yoğurt ve Kurut Yapımı, Boorsak, Çelpek, Çiğbörek gibi hamur işleri ile Yün eğirme, kilim/taar dokuma, Gelin alma, Aşık atışması, Beşik toyu, Betaşar (Duvak açma), börk yapımı, kılıç ve bıçak yapımı, Türk dünyası sohbetleri ve Aksakallar Toyu gibi "geleneksel törenler" ve El Sanatları uygulamalı olarak gösterilecek. Arasta Çarşısı'nda ise, geleneksel el sanatları ürünlerinin satışı yapılacak. Göktürk Alfabesi dersleri verilecek. Etkinliğe; Kazakistan, Özbekistan, Kırgızistan, Moğalistan, RF. Altay Özerk Cumhuriyeti, Azerbaycan, Kırım, Afganistan, Çin/Doğu Türkistan-Uygur Özerk Bölgesi, RF.Dağıstan Özerk Cumhuriyeti, Tataristan, KKTC, Gürcistan (Karakalpaklar), Makedonya, Bulgaristan, Kosova, Irak Türkmeneli, Suriye Bayır-Bucak, Romanya, Macaristan, Pakistan ve Türkiye'den katılım sağlanacak.

Şenliğe katılım sağlamak isteyenler için 22-23 Temmuz 2017 tarihlerinde Merinos Atatürk Kongre ve Kültür Merkezi Güney Kapısı önünden Keles/Kocayayla'ya 09:30, 11:30, 13.30 ve 15.30 saatlerinde ücretsiz araçlar kaldırılacaktır. Dönüş için ise Keles Kocayayla'dan Merinos Atatürk Kongre ve Kültür Merkezi'ne 15:00, 17:00, 19:00 ve 22.00 saatlerinde araçlar kaldırılacaktır. Aynı tarih ve saatlerde Harmancık, Büyükorhan, Orhaneli ve Keles ilçe belediye binaları önünden de halkın şenliğe ulaşımını sağlamak üzere araç kalkacaktır.

Diğer Bursa Haberleri - Bölge Haberleri için tıklayın


2017.07.17 11:08 - Son Güncellenme: 2017.07.17 11:09 - Aysın Komitgan
A