TSK vurdu ama Bağdat görmedi!

TSK vurdu ama Bağdat görmedi!

Başika'daki Türk topçusunun önceki gün DEAŞ mevzilerini bombalamasıyla ilgili olarak Irak'tan şaşırtan bir açıklama geldi. Irak Ortak Operasyonlar Komuta Merkezi, Türkiye'nin merkezi Musul şehri olan Ninova vilayetinin kurtarılması için süren operasyonlara herhangi bir şekilde katılmadığını açıkladı.

2016.10.25 07:25 - Son Güncellenme: 2016.10.25 07:28 - Dünya
A
TSK vurdu ama Bağdat görmedi!
01:49 Türk jetleri Cerablus'ta IŞİD'i vurdu

İLGİLİ VİDEO

Türk jetleri Cerablus'ta IŞİD'i vurdu

ABD Savunma Bakanı Ashton Carter'ın Ankara, Bağdat ve Irak Kürt Bölgesel Yönetimi'nin (IKBY) başkenti Erbil'e ziyaretinin ardından Washington, Musul kentine 12 km uzakta bulunan Başika'daki Türk askeri varlığının Türkiye ile Irak arasında yarattığı gerilime çözüm arıyor. Amerikan New York Times (NYT) gazetesinin haberine göre Ankara ile Bağdat arasında uzlaşma arayan Washington'ın planı Türk ordusunun Musul operasyonuna doğrudan askeri katılımını öngörmüyor.

ABD'NİN DENGE ARAYIŞI

Bunun yerine operasyona Türkiye'nin eğitim, tıbbi destek ve insani yardım sağlayarak katılması ele alınıyor. ABD Savunma Bakanı Ashton Carter, cuma günü ve hafta sonu sırasıyla Ankara, Bağdat ve Erbil'de temaslarda bulunmuştu. NYT, Carter'ın, ABD'nin 'Irak'ın egemenliğine saygı' ile 'Türkiye'nin bölgedeki tarihi rolüne saygı' arasında denge kurmaya çalıştıklarını söylediğini belirtti.

BAŞİKA'DAN DESTEK VERİLDİ

Amerikan gazetesi, adını açıklamadığı bir ABD Dışişleri yetkilisine dayanarak Türkiye'nin Başika'daki üste 600 ila 800 asker bulundurduğunu ve bazen buradan DEAŞ mevzilerini hedef aldığını yazdı. Amerikalı yetkililer, önceki gün de Başika'daki Türk askerlerinin, Peşmerge'ye ateş desteği verdiğini belirtti. Nitekim Başbakan Binali Yıldırım da Peşmerge'nin talebi üzerine Başika'dan topçu desteği verildiğini açıklamıştı. New York Times, Türkiye'nin Başika'da askeri varlık bulundurma gerekçeleri arasında bölgede faal olan PKK'ya karşı önlem ve Türkmenlerle Sünni Arapları Şii varlığına karşı korumayı saydı. Öte yandan 17 Ekim'de başlayan Musul operasyonu da devam ediyor.

'TÜRKİYE KATILMADI'

Başika'daki Türk topçusunun önceki gün DEAŞ mevzilerini bombalamasıyla ilgili Irak Bölgesel Kürt Yönetimi'nin silahlı gücü Peşmerge açıklama yaparak 'talepte bulunduklarını' doğrulamadı. Ankara önceki gün Peşmerge'nin talebi üzerine Türk topçusunun devreye girdiğini bildirmişti. Bağdat ve Tahran'dan da  Ankara'ya yönelik tepki açıklamaları geldi:  

- IBKY'den yayın yapan Rudaw'ın haberine göre Peşmerge Güçleri Başika Cephesi Komutanı Tuğgeneral İskender Gerdi, "Türkiye'den bombardıman yapılması talebinde bulunmadık" dedi. 

Önceki gün Başbakan Yıldırım, "Peşmerge güçleri Başika kasabasını DEAŞ'tan temizlemek için harekete geçti ve bizim Başika üssündeki askerlerimiz ve unsurlarımızdan yardım istediler. Biz de destek veriyoruz" demişti. Musul'a dönük operasyonun da sorulduğu Yıldırım, "Bu yapılan ne" diye yanıtlamıştı.

- Irak Ortak Operasyonlar Komuta Merkezi, Türkiye'nin merkezi Musul şehri olan Ninova vilayetinin kurtarılması için süren operasyonlara herhangi bir şekilde katılmadığını açıkladı.

- İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Behram Kasımi, Türkiye'nin Musul operasyonunda yer alma girişimlerine tepki gösterdi. Sözcü, "Terörizmle mücadele bahanesiyle başka ülkelerin egemenliğini ihlal etmek kabul edilebilir değil" dedi.

Diğer Dünyadan Haberler için tıklayın


2016.10.25 07:25 - Son Güncellenme: 2016.10.25 07:28 - Aysın Komitgan
A