Trump'ın protesto fotoğrafını çeken İranlı muhabir: Benim için bir utanç, derinden yaralandım

Trump'ın protesto fotoğrafını çeken İranlı muhabir: Benim için bir utanç, derinden yaralandım

İranlı kadın foto muhabiri Yalda Moayeri, Tahran'daki protestolar sırasında çektiği bir fotoğrafın Trump yönetimi tarafından İran düşmanı politikaların posterine dönüştürülmesi karşısında sonunda patladı.

2019.02.13 14:49 - Son Güncellenme: 2019.02.13 14:50 - Dünya - HABER MERKEZİ
A
Trump'ın protesto fotoğrafını çeken İranlı muhabir: Benim için bir utanç, derinden yaralandım

Yalda (Yelda) Moayeri'nin çektiği Aralık 2017'de Tahran Üniversitesi'ndeki protestoda bir eliyle gazdan korunmak için yüzünü örterken öbür eliyle yumruk havaya yapan kadının fotoğrafı, tüm dünyada özgürlük taleplerinin simgelerinden biri haline gelebilirdi. İran karşıtı propaganda için ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo'nun ardından ABD Başkanı Donald Tump tarafından da kullanılmasaydı. Hem de tahmin edileceği üzere İranlı foto muhabirinden tümüyle izinsiz şekilde...

İran İslam Devrimi'nin 40. yıldönümü kutlamalarına yanıt vermek için sözkonusu fotoğraftan adeta afiş yaptıran Trump, soldaki boş bölüme şöyle yazdırdı:

"40 yıllık yolsuzluk, 40 yıllık baskı, 40 yıllık terör... İran'daki rejim 40 yıl boyunca sadece fiyasko üretti. Uzun zamandır acı çeken İran halkı çokdaha parlak bir gelecek hakediyor."

Trump'ın düşüncesizliğiyle İran yönetiminin hedefi haline getirebileceği Moayeri, ABD Başkanı'nın yaptırımları altında ezilen İran halkının bir parçasıyken çektiği fotoğraf üzerinden suistimaline de uğraması karşısında patladı.

Instagram hesabından Trump'ın çifte standardını yüzüne vuran bir mesaj yayımlayan fotomuhabiri şunları söyledi:

"Bu fotoğraf dünyanın her yerinde özgürlüğün sembolü olsaydı, büyük onur duyardım, ama Başkan Trump'ın Farsça da attığı tweette çektiğim fotoğrafı izinsiz şekilde kullanması benim için bir utançtır ve beni derinden yaralamıştır."

"Onun politikaları yüzünden ben, ailem ve dostlarım yaptırımlar altında yaşamak zorunda kaldığımızdan hayatlarımız mahvoluyor. Paramız yüzde 70 değer kaybetti. Hepimiz yoksullaştık. Onun seyahat yasağı yüzünden çok sayıda İranlının ABD'deki aile üyelerini ziyaret etmesi engelleniyor. Benim de babam ABD'de yaşıyor. Param olsaydı bile onu görmeye gidezdim, çünkü çok umursadığını iddia ettiği İranlılara seyahat yasağı dayatıyor."

"Bu fotoğraf benim halkımı gösteriyor ve benim halkım içindir, Washington'daki erkekler tarafından suistimal edilmemelidir."

"İran'a karşı bu gündemin hiçbir şekilde parçası olmak istemiyorum. Bir İranlı olarak ABD Başkanı'na dava açamayabilirim, o yüzden sanırım tüm yapabileceğim bu."

Sözkonusu fotoğrafla İran Foto Muhabirleri Cemiyeti'nin 2018'deki ödülünü kazanmış olan Moayeri şu vurguyu da yaptı:

​"Bir yıl önce Tahran Üniversitesi çevresindeki gösteriler sırasında bu fotoğrafı çok zor şartlarda çektim. Bilinmesinin başımı belaya sokacağını düşündüğüm için çekenin ben olduğumu 6 ay boyunca açıklamadım. ancak İran'daki durumu açık ve şeffaf olarak göstermenin önemine inandığımdan, daha sonra ortaya çıktım."

Diğer Dünyadan Haberler için tıklayın


2019.02.13 14:49 - Son Güncellenme: 2019.02.13 14:50 - HABER MERKEZİ
A