Torba teklifi Meclis'te kabul edildi

Torba teklifi Meclis'te kabul edildi

KÖPRÜ ve otoyollarda kaçak geçişin cezası 10 kattan 4 kata düştü. Kaçak geçiş indirimi, Avrasya Tüneli ile halen çalışmaları süren üç katlı tüp geçişi de kapsayacak. Yasa yürürlüğe girmeden önce uygulanmış cezalar için de geçerli olacak bu düzenleme, cezası tahakkuk ettirilenler için ise geçerli olmayacak. Atatürk Orman Çiftliği (AOÇ) üzerinde Ankapark kurulu alan da 29 yıllığına Ankara Büyükşehir Belediyesi'ne bedelsiz tahsis edilecek. Tahsis edilecek bu alan üçüncü kişilere kiraya veya işletmeye verilebilecek.

2018.05.16 20:57 - Son Güncellenme: 2018.05.17 10:32 - Siyaset
A
Torba teklifi Meclis'te kabul edildi

Karayollarında geçiş ihlaline ilişkin para cezaları yüzde 60 oranında azaltılacak. TBMM'de kabul edilen torba teklife göre, tüm otoyollar ile erişme kontrolünün uygulandığı karayollarında geçiş ücreti ödemeden çıkış yapan araç sahiplerine, geçiş ücreti ödemeden giriş çıkış yaptığı mesafeye ait geçiş ücretinin 10 katı tutarında uygulanan idari para cezası 4 katına indirilecek.

İhlalli geçiş yapan yabancı plakalı araçların 15 gün içinde ülkeyi terk etmeleri halinde, 15 günlük ödeme süresi geçtikten sonra yapılacak çıkışlarda geçiş ücreti ile birlikte idari para cezası ve para cezaları tahsil edilebilecek.

Bu düzenleme, kanun yürürlüğe girmeden önce uygulanan söz konusu cezalar için de geçerli olacak. Araç sahiplerine tahakkuk ettirilen, ancak düzenlemenin yürürlük tarihi itibarıyla tahsilatı yapılmayan para cezaları hakkında ise uygulanmayacak. "Geçiş ücreti ödemeden otoyollardan geçenlere, geçiş ücretinin 10 katı tutarında uygulanan idari para cezasının 4 katına indirilmesi" hükmü, Avrasya Tüneli'nden geçişleri de kapsayacak

SON DAKİKA HAZİNE OPERASYONU

Cumhurbaşkanlığı Sistemi'ne geçilecek 24 Haziran seçimleri öncesinde son toplantısını yapan Meclis'den geçen torba yasa, parlamenter sistemde kabul edilen son yasa olarak tarihe geçti. Yasada, Türk Parası'nın Kıymetini Koruma Kanunu cezaları için verilen son dakika önergesiyle de, bu cezalarda değişiklik yapan düzenlemeler metinden çıkarılırken, kaçak döviz bürolarına ceza verilmesine ilişkin hüküm ise korundu. Buna göre, izinsiz döviz bürolarına 50 bin TL'den 250 bin TL'ye kadar ceza verilebilecek. Hazine Müsteşarlığı'na, Türk Parasının Kıymetini Koruma Kanunu kapsamında istediği her türlü bilgi ve belgeyi gerçek ve tüzel kişilerden isteme yetkisi veren düzenleme de, önergeyle metinden çıkarıldı. Yasadan çıkarılan bu düzenleme, bilgi ve belge yükümlülüğünü yerine getirmeyene 10 bin liradan 50 bin liraya kadar idari para cezası öngörüyordu.

PAZARLIK USÜLÜ GENİŞLEDİ

Teklife verilen önergeyle, pazarlık usülüyle ihale yapılabilecek durumları düzenleyen 21 b maddesi genişletildi. Buna göre yapım tekniği açısından özellik arz eden veya yapı-can ve mal güvenliğinin sağlanması açısından ivedilikle yapılması gerekliliği idarece belirlenen hallerde de pazarlık usulü kullanılabilecek. Bir başka önergeye göre ise TOBB yönetim kurulu üyesi sayısı 15'ten 21'e çıkarılacak.

SULAMA BORCU KAYNAĞINDAN KESİLECEK

Yasaya göre, çiftçilerin tarımsal sulamada kullandıkları elektrik borçları kaynağında kesilecek. Böyle bir durumda bankaya borç miktarı bildirilecek ve borç tutarı çiftçilerin destekleme ödemelerinden mahsup edilecek. Kamu İhale Sözleşmeleri kapsamında olan elektrik alım sözleşmelerinde, fiyat farkı söz konusu olabilecek. 1 Ocak 2016'dan sonraki alımlarda Bakanlar Kurulu'nun belirlediği kapsamda fiyat farkı ödenebilecek. 2-B kapsamındakilerin başvuru süresi, tebligatta belirtilen süre içerisinde taşınmaz bedelini ödemeyenlerin ödeme süresi, taksitli satışlarda, taksitlerden ikiden fazlasını vadesinde ödemeyenlerin ödeme süresi, 30 Kasım 2018 tarihine kadar uzatılacak.  

RİZE'DE KIYIYA SAĞLIK TESİSİ

Rize'de ihtiyaca rağmen tesisin inşa edileceği uygun arsa bulunamadığından,bu kentte kıyıda sağlık tesisi yapılabilecek. Tütün üreticileri toplanıp tesis kurarsa, bu tesislerde tam ve yeni teknolojiyle tesis kurma şartı aranmayacak. Şirketlerin aktifinde bulunan taşınmazlar için özel "yeniden değerleme oranı" usulü uygulanacak. Katma Değer Kanunu'na getirilen hasılat esaslı vergilendirme için Bakanlar Kurulu'na yetki verilecek. Taşkömürü havzalarında hak sahibi olanlardan ecrimisil alınmayacak.

Diğer Siyaset Haberleri için tıklayın


2018.05.16 20:57 - Son Güncellenme: 2018.05.17 10:32 - Ali Yaşar
A