TMSF: 22 şirkete kayyum atandı

TMSF: 22 şirkete kayyum atandı

TMSF Başkanı Muhiddin Gülal, Koza Altın İşletmeleri'nin finansal verilerinin her geçen gün iyiye gittiğini, yılın ilk yarısında geçen yıla göre cironun yüzde 31, karlılığın yüzde 85 arttığını ifade etti. Gülal ayrıca, 15 Temmuz'dan bu yana bin 22 şirkete kayyum atandığını belirtti.

2018.10.02 16:28 - Son Güncellenme: 2018.10.02 16:28 - Ekonomi
A
TMSF: 22 şirkete kayyum atandı

Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF) Başkanı Muhiddin Gülal, Koza Altın İşletmeleri'nin finansal verilerinin her geçen gün iyiye gittiğini, yılın ilk yarısında geçen yıla göre cironun yüzde 31, karlılığın yüzde 85 arttığını ifade etti. 

Bergama ilçesinde bulunan Koza Altın İşletmeleri tesisinde basın toplantısı düzenleyen Gülal, burada yaptığı konuşmada, 15 Temmuz darbe girişiminden sonra FETÖ ile bağlantılı olduğu tespit edilen bin 22 şirketin TMSF kayyumunda yönetildiğini söyledi.

Bu şirketlerin öz kaynak büyüklüklerinin 19,9 milyar lira, aktiflerinin ise 52,9 milyar lira seviyesinde bulunduğunu, 46 bin 160 çalışanın  bulunduğunu anlatan Gülal, Koza Altın İşletmeleri'nin de bu şirketler arasında  önemli bir yere sahip olduğuna işaret etti.

Koza Altın'ın tüm finansal verilerinin iyi durumda olduğunu kaydeden  Gülal, şunları kaydetti:

"Biz devraldığımızda Koza'nın 5,10 milyar lira öz kaynağı varken şu an  bu yüzde 17'lik artışla 5,98 milyar liraya yükseldi. Yine devraldığımızda 5,33  milyar lira olan aktif büyüklüğü de 6,52 milyar seviyesinde. Firma aktif olarak  da yüzde 23 seviyesinde büyüdü. Bizim devraldığımızda Koza'nın tüm işletmelerinde  bin 754 kişi çalışıyordu, şu an 2 bin 210 kişi çalışıyor. Tabi bu rakamda taşeron  olarak çalışan kişiler dahil değil. Onlarda da bin 10 kişi var.

Devraldığımız an itibarıyla Koza'nın borsada 14,1 olan hisse değeri  bugün itibariyle 51,3 seviyesinde. Şirketin borsa değeri yüzde 263 seviyesinde  arttı. Biz 2 yıldır bu firmayı yönetiyoruz. Bu yılın ilk 6 ayında geçen yıla göre  ciroda yüzde 31 artış söz konusu, karlılık da yüzde 85 seviyesinde arttı."

Türkiye'de üretilen altının yaklaşık yüzde 35'inin Koza tarafından  karşılandığına dikkat çeken Gülal, "Koza bizim başımızı dik eden şirketlerden bir  tanesi ve emin ellerde." diye konuştu.

"Kayıt dışını kayıt altına aldık"

TMSF olarak şirketlere atama yaparken liyakata çok önem verdiklerini  belirten Gülal, "Burada yöneticilerimiz altın sektöründe tecrübeli arkadaşlar.  Biz bu şirketlerde yönetim oluştururken işin ehli insanları yerleştirdik. Bu da  rakamlara yansıdı. Biz burada kayıt dışını kayıt altına aldık. Bu da rakamlara  yansıdı." dedi.

Koza İşletmelerinin Ovacık tesisinde altın rezervinin artık son  noktaya yaklaştığına işaret eden Gülal, Havran ve Çukurova'daki madenlerden  getirilen cevherlerin burada işlendiğini, üretimin burada devam edeceğini ifade  etti.

Kayyumla yönetilen şirketlerin satılmasının sürdürülebilirlik temeli  üzerine kurulduğunu, şirketin ekonomik devamlılığında bir sıkıntı söz konusu  olursa bunun gündeme alınabileceğini dile getiren Gülal, Koza şirketini de  mahkeme kararı kesinleşinceye kadar yöneteceklerini, kesin karara göre yol  haritası belirleyeceklerini aktardı.

Öte yandan Gülal ve beraberindeki heyet, maden işletme tesisinde  incelemelerde bulundu.

Ocaktan çıkarılan malzemeden altının elde edilmesi sürecini izleyen  TMSF heyeti, döküm atölyesinde saf altının külçe haline getirilişini inceledi.

Diğer Ekonomi Haberleri için tıklayın


2018.10.02 16:28 - Son Güncellenme: 2018.10.02 16:28 - Gülcan Tekin
A