Tiryakilere müjde

Tiryakilere müjde

Kadınlarda meme, erkeklerde prostat kanserine önlem olarak kahve içmek gerekiyor! Araştırmalar, diyabete karşı koruyucu olan kahvenin, düzenli içildiğinde karaciğer kanseriyle savaşta da etkili rol oynadığını ortaya çıkardı

2014.04.25 07:19 - Son Güncellenme: 2014.04.25 07:19 - Sağlık - HABER MERKEZİ
A
Tiryakilere müjde

Çoğumuz her sabah bir fincan kahve tüketiriz. Kahve tiryakisi bir Amerikalı ise günde üç bardak kahve tüketir. Kahve çekirdeklerinin içinde binden fazla antioksidan bulunur. Yapılan çalışmalarda, günde dört bardaktan fazla kahve içmenin; kalp hastalıkları, kanser, diyabet gibi hastalıkları önlemede yardımcı olabileceği ortaya çıkmıştır. Hastalığı önlemenin oranı; meme kanserinde yüzde 57, diyabette ise; yüzde 67 olarak belirlenmiştir. 2011'de yapılan bir araştırma ise kahvenin DNA ve kanser ile ilgili etkisini doğrulamıştır. Kahve tiryakilerinin kanser riskinin yüzde 13 oranında azaldığı da görülmüştür. Biz bu yazıda sizlere, kahve tüketiminin faydaları ve yapılan araştırmalar hakkında bilgi vereceğiz...

PROSTAT RİSKİ AZALIYOR
Haziran 2011'de Journal of the National Cancer Institude'da yayımlanan araştırmada; günde altı bardak kahve içen erkeklerde, prostat kanseri riskinin yüzde 18 oranında daha düşük olduğu gösterilmiştir. Amerikalı kadınlar arasında ise akciğer kanserinden sonra kanser ölümlerinde ikinci sırada meme kanseri gelmektedir. Yapılan bir çalışma; kahve tüketiminin bu hastalığı önlemeye yardımcı olduğunu ortaya koymuştur. Geçtiğimiz yıl, Breast Cancer Research dergisinde yayınlanan sonuçlara göre; günde ortalama beş bardak kahve tüketen postmenopozal (menopoz sonrası) kadınlarda, ER-negatif (hormona duyarlı olmayan) meme kanseri riskinin, yüzde 57 oranında düştüğü izlenmiştir.

MEME KANSERİNİ GECİKTİRİYOR
Günde iki fincan kahve, belirli bir genetiğe bağlı olan meme kanserini geciktirmede etkilidir. Klorojenik asit, kafeik asit, fito-östrojenler ve kafein; kahvede bulunan en önemli maddelerdir ve kansere karşı çok önemli rol oynamaktadırlar. Yüksek miktarda kahve içenlerde kolorektal kanser riskinin yüzde 30 daha az olduğu da gözlemlenmiştir. Bir kontrol grubunda yapılan araştırma ise; günde üç bardak kahve tüketen bireylerin günde bir bardak kahve içenlere göre ağız, farenks ve özofagus kanserlerine yüzde 40 daha düşük oranda yakalanma riskinin olduğunu göstermiştir.

KABIZLIĞI ÖNLÜYOR
Düzenli olarak kahve içenler karaciğer kanserine karşı daha az risk altındadır. 2005'te yapılan bir çalışmada; günde sadece bir bardak kahvenin, karaciğer kanseri riskini yüzde 42 oranında düşürdüğü saptanmıştır. 29 bin kişi üzerinde yapılan bir araştırmaya göre; günde bir-üç fincan kafeinli kahve tüketenler Parkinson hastalığından korunuyor. 15 yıl süreyle 41 bin kadın üzerinde yapılan bir çalışma ise; günde 1-3 bardak kahve içenlerin kalp ve damar hastalıklarından ölüm riskinin yüzde 24 oranında düştüğünü ortaya çıkardı.

DEPRESYONUN İLACI KAHVE
2011'de yapılan bir çalışmada, günde dört bardak kahve içen kadınlar ile içmeyenler karşılaştırıldı; kahvenin depresyon riskini yüzde 20 oranında düşürdüğü görüldü. Ekim 2011'de yayınlanan bir çalışmada ise; kahve tüketiminin, erkek ve kadınlarda görülen bazal hücreli karsinomaya (bir tür deri kanseri) karşı yüzde 18 oranında daha düşük bir risk oluşturduğu görüldü. Kahvede bulunan antibakteriyellerin ağızda plak oluşumunu baskıladığı ve diş çürümelerini önlediği görülmüştür. Bilim adamları, kahve tüketiminin yağ metabolizmasını dengelemede de etkili olduğunu göstermiştir. 

Diğer Sağlık ve Beslenme Haberleri için tıklayın


2014.04.25 07:19 - Son Güncellenme: 2014.04.25 07:19 - HABER MERKEZİ
A