Ticaret Bakanlığı'ndan un ihracatına flaş sınırlama!

Ticaret Bakanlığı'ndan un ihracatına flaş sınırlama!

Ticaret Bakanlığı'nın, fiyatlarda istikrar sağlanması için un ihracatına geçici sınırlama getirdiği öğrenildi.

2018.09.06 12:59 - Son Güncellenme: 2018.09.06 13:06 - Güncel
A
Ticaret Bakanlığı'ndan un ihracatına flaş sınırlama!

Bakanlığın, geçici sınırlama kararını duyurduğu açıklamasında "Düzenlemenin temel amacı yurt içi un fiyatlarında istikrarı sağlamak, tüketicimizi korumak ve spekülasyonun önüne geçmektir" ifadesine yer verildi.

Açıklamada şunlar kaydedildi:

"Son dönemde yurt içi un fiyatlarında yaşanan dalgalanmalardan dolayı, Bakanlığımızca İhracat Rejimi Kararında değişiklik yapılarak Dâhilde İşleme Rejimi (DIR) dışındaki un ihracatına yeni düzenleme getirilmiştir. Bu kapsamda Dâhilde İşleme Rejimi (DIR) dışında gerçekleşen un ihracatımıza sınırlama getirilmiştir. Sınırlama getirilen un ihracatının payı, ülkemizin toplam un ihracatının yaklaşık yüzde 1'ini oluşturmaktadır.  Düzenlemenin temel amacı yurt içi un fiyatlarında istikrarı sağlamak, tüketicimizi korumak ve spekülasyonun önüne geçmektir. Bahse konu düzenleme geçici olup, fiyat istikrarının sağlanmasını müteakip sona erdirilecektir."

NE OLMUŞTU?

Daha önce 95 liraya satılan 50 kiloluk un çuvalının fiyatı 175 lira oldu. Ankara Yufkacılar ve Kadayıfçılar Esnaf Odası Başkanı Mehmet Polat, yaptığı açıklamada, "Bu kadar fahiş bir zam olur mu?" diyerek tepki göstermişti.

Polat, bir ay içinde 50 kiloluk un çuvalının önce 150 daha sonra da 175 liraya çıktığını belirterek, ''Bir an önce önlem alınmalı. Aksi takdirde bizim de zam yapmamız kaçınılmaz olacak" dedi ve şunları söylemişti:

DAYANACAK GÜÇ KALMADI

''Bu durumda zaten zor sattığımız ürünleri vatandaş alamaz. Satış olmadığı için çok sayıda yufkacı kepenk kapatmak zorunda kalacak. Un ile çalışan bütün işletmeler bu durumdan muzdarip. Biz yufka fiyatlarına iki yıldır zam yapmadık ama artık dayanacak gücümüz kalmadı.

Diğer Güncel Haberler için tıklayın


2018.09.06 12:59 - Son Güncellenme: 2018.09.06 13:06 - Gülcan Tekin
A