Theresa May'den flaş çağrı: 24 saat içinde...

Theresa May'den flaş çağrı: 24 saat içinde...

İngiltere Başbakanı Theresa May, milletvekillerine yarınki oylamadan önce Brexit anlaşmasını "bir kez daha düşünün" çağrısında bulundu. May, 'Parlamentonun bütün üyelerine sesleniyorum. Daha önce ne karar vermiş olursanız olun, önümüzdeki 24 saat içinde bu anlaşmayı bir kez daha düşünün' dedi.

2019.01.14 22:34 - Son Güncellenme: 2019.01.14 22:35 - Dünya - HABER MERKEZİ
A
Theresa May'den flaş çağrı: 24 saat içinde...

Başabakan May, AB ile vardığı Brexit anlaşmasının parlamentoda  yapılacak oylanmasından önce milletvekillerine hitap etti.

Parlamentonun Brexit anlaşmasını tartıştığı 4. oturum öncesinde  konuşan May, AB tarafının anlaşmadaki "tedbir maddesi" ile ilgili verdiği  güvencelerin, bazı milletvekillerini tatmin etmediğini bildiğini söyledi.

"Anlaşma mükemmel değil. Bir uzlaşma." ifadesini kullanan May,  "Parlamentonun bütün üyelerine sesleniyorum. Daha önce ne karar vermiş olursanız  olun, önümüzdeki 24 saat içinde bu anlaşmayı bir kez daha düşünün." diye  konuştu.

May, bazı milletvekillerinin anlaşma metninin değişmesini istediğini  bildiğini belirterek, "Tedbir maddesinden tek yanlı çekilme mekanizması, bir  zaman tahdidi veya tedbir maddesinin toptan reddini istiyorlar. Ancak bu diğer AB  üyelerinin  anlaşmayla kendi kara sularımız veya Cebelitarık'ın egemenliği gibi  konularda elde ettiğimiz önemli kazanımları geri almaya çalışması riskini  beraberinde getirir." değerlendirmesini yaptı.

Tedbir maddesini reddetmenin, anlaşmasız ayrılık anlamına geldiğini  kaydeden May, "İstediğimiz her güvenceyi elde edemediğimiz için bu anlaşmayı  reddedip anlaşmasız Brexit'i tercih etmemiz gerektiğini düşünenlere sormak  isterim: Anlaşmasız Brexit'in İskoçya'da bağımsızlık isteyenleri ne kadar  güçlendireceğini düşündünüz mü? Ya da Kuzey İrlanda'da fiziki sınır için  referandum isteyenleri?  Birliğimiz için gerçek tehdit budur." diye konuştu.

May, anlaşmasız Brexit'in geçiş sürecine imkan vermeyeceğini, güvenlik  ile ilgili iş birliğini bitireceğini, AB ülkelerindeki İngiliz vatandaşlarını  güvencesiz bırakacağını ve iş dünyasını belirsizliğe sürükleyeceğini anlattı.

Başbakan May, "Parlamentonun anlaşmasız Brexit yerine Brexit'i bloke  etmeyi seçmesi durumunda da bu, demokrasimizin tahribi ve hizmet etmemiz için  seçildiğimiz halka bize verdikleri talimatı yerine getirmeyeceğimizi söylemek  anlamına gelecektir." şeklinde konuştu.

Yoğun muhalefet oylamayı erteletmişti

İngiliz parlamentosundaki Brexit anlaşması oylaması, anlaşmanın  karşılaştığı yoğun muhalefet nedeniyle ertelenmişti.

Bunun üzerine May, AB tarafıyla bir dizi görüşme gerçekleştirerek  tedbir maddesiyle ilgili kaygıları giderecek hukuki bağlayıcılığı olan bir  taahhüt almaya çalışmıştı. Ancak May Brüksel'deki muhataplarından iyi niyet  beyanlarını aşan bir taviz almayı başaramamıştı.

Anlaşmanın en çok tepki çeken unsurunu oluşturan "tedbir maddesi" ile  İngiltere'nin bütünü, belirsiz bir süre için AB ile Gümrük Birliği içinde  kalacak.

İngiltere'nin tek yanlı olarak çekilemeyeceği bu düzenleme içinde  ülke, bazı AB kurallarına da tabi olmayı sürdürecek. "Tedbir maddesinin" AB ile  daha yakın bir ilişki içinde kalmasını öngördüğü Kuzey İrlanda ile İngiltere  arasında mal dolaşımında ise "düzenleyici kontroller" yapılacak.

Sert Brexit yanlıları anlaşmayla İngiltere'nin AB'nin uydu devletine  dönüşeceğini ve Kuzey İrlanda'nın da ülkeden kademeli kopacağını savunuyor.

Bu kişilere göre İngiltere AB'ye ödeyeceği ayrılık ücreti ile elindeki  en önemli müzakere kozunu da yitirmiş olacak.

Parlamento ipleri eline aldı

İngiliz parlamentosu, geçen hafta aldığı iki kararla hükümetin  anlaşmasız Brexit için ayırdığı bütçeyi kullanmasına kısıtlama getirmiş ve May'in  yeni tavizler için AB ile müzakeresi için kullanabileceği süreyi 3 günle  sınırlamıştı.

Parlamento bu kararlarla May hükümetinin Brexit sürecindeki  inisiyatifini kısıtlayarak ipleri önemli ölçüde eline almıştı.

Parlamento geçen hafta yeniden tartışmaya başladığı anlaşmayı yarın  akşam saatlerinde oylayacak.

Anlaşmanın kabulü halinde İngiltere 29 Mart'ta AB'den resmen ayrılmış  olacak. Anlaşmasının reddi halinde ise İngiltere'de erken seçimden yeni  referanduma kadar bir dizi seçenek masaya gelebilecek.

İngiltere 23 Haziran 2016'da yapılan referandumla AB'den ayrılma  kararı almıştı.

Diğer Dünyadan Haberler için tıklayın


2019.01.14 22:34 - Son Güncellenme: 2019.01.14 22:35 - HABER MERKEZİ
A