TBMM 'Kırsalda Kadın' alt komisyonu Bursa'da

TBMM 'Kırsalda Kadın' alt komisyonu Bursa'da

Türkiye Büyük Millet Meclisi Kadın Erkek Fırsat Eşitliği Komisyonu Başkanı ve AK Parti Kocaeli Milletvekili Radiye Sezer Katırcıoğlu ile Kırsal Alanda Kadının Güçlendirilmesi ve Kırsalda Kadın Girişimciliğinin Desteklenmesi Alt Komisyon Başkanı ve AK Parti Bursa Milletvekili Av.Emine Yavuz Gözgeç, beraberindeki heyetle birlikte Bursa'da çeşitli temaslarda bulundu.

2018.02.13 15:49 - Son Güncellenme: 2018.02.13 15:49 - Bursa Bölge - HABER MERKEZİ
A
TBMM 'Kırsalda Kadın' alt komisyonu Bursa'da

Kırsal da Kadın Girişimciliğinin Güçlendirilmesi Alt Komisyon Başkanı Bursa Milletvekili Av. Emine Yavuz Gözgeç başkanlığında düzenlenen toplantıya TBMM Kadın Erkek Fırsat Eşitliği Komisyonu Başkanı Kocaeli Milletvekili Radiye Sezer Katırcıoğlu, komisyon üyeleri Afyonkarahisar Milletvekili Hatice Dudu Özkal, Konya Milletvekili Dr. Hüsniye Erdoğan ve komisyon uzmanları katıldı.

Komisyon heyeti, ziyaret programına Bursa Valisi İzzettin Küçük, Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş'ı makamlarında ziyaret ederek başladı. Komisyon üyeleri, bu ziyaretlerde komisyonun çalışmalarıyla ilgili bilgilendirme yaptı. Daha sonra komisyon Crowne Plaza'da, Kırsalda Kadınla ilgili çalışmaları bulunan kurum müdürleri, yerel yöneticiler, üniversite ve sivil toplum kuruluşları ile bir araya gelerek, kentin tüm dinamikleri ile birlikte Bursa'da Kırsalda Kadın çalışmaları hakkında bilgiler aldılar.

Protokol ziyaretlerinin ve basın toplantısının ardından heyet, İhsaniye'deki Üreten Kadın Dernekleri Federasyonu tarafından hayata geçirilen 'Bereketlim Doğal Ürün Satış Marketi ve Restoran'ın da 22 köy kadın derneği başkanlarıyla biraraya geldi. Yoğun bir gündem ile Bursa temaslarına devam eden Komisyon üyeleri, Genç Çiftçi Projesi'nden faydalanarak iş kuran girişimci Zeynep Dinç'in Gemlik'in Kurtul köyündeki mantarcılık tesisinde de incelemelerde bulunuldu.

Gemlik temaslarının ardından Karacabey Şahinbey kırsalına geçen komisyon üyeleri, Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu'ndan (TKDK) destek alarak büyükbaş hayvan süt üreten tesisi kuran Sıdıka Güneş ile bir araya gelerek tesisi gezdi. Son olarak heyet Karacabey Dağkadı köyündeki kadın dayanışma derneğinde dernek üyeleri ile bir araya gelerek istişarede bulundu.

KATIRCIOĞLU: SAHAYA İNEREK ÇALIŞMALARI YERİNDE GÖRMEK İSTEDİK

Bursa programını değerlendiren TBMM Kadın Erkek Fırsat Eşitliği Komisyonu Başkanı ve Ak Parti Kocaeli Milletvekili Radiye Sezer Katırcıoğlu, şunları söyledi: "TBMM Kadın Erkek Fırsat Eşitliği Komisyonu olarak 2009 yılından beri kadının her alanda güçlenmesi, ülkenin geleceği için taşın altına elini koyması noktasında çalışmalar yürütüyoruz. Meclis çatısı altından çıkıp sahalara iniyoruz. Bu anlamda Bursa yerelinde sahaya inerek bizzat bu çalışmalarımızı yerinde görmek istedik. Diğer kadınlara da örnek olması noktasında bu ziyaretlerimizi gerçekleştiriyoruz. Meclis çatısı altındayız, kanun düzenlemeleri yapıyoruz ama biliyoruz ki bu düzenlemeler kadınla ilgili meselelerde tek başına yeterli olmuyor. Zihinsel dönüşümü de gerektiriyor."

KATIRCI: BU FEDERASYONUN ARTI ÖZELLİĞİDİR

Katırcıoğlu, değerlendirmesini şöyle tamamladı: "Raporumuz bir aya kadar yayınlanacak. Yönetmelik düzeyinde bazı düzenlemelere ihtiyacımız var. Ama şunu gördük ki markalaşma, standardizasyon ve pazarlama noktasında kadınlarımızın rehberliğe ihtiyacı var. Girişimcilik anlamında bir kılavuzluğa ihtiyacı var. Bu anlamda da deneyim paylaşımları, teşvikler ve desteklerin sağlanması gerektiğini görüyoruz."

GÖZGEÇ: TARIMDA KADIN KİLİT ROLDE

Kırsal Alanda Kadının Güçlendirilmesi ve Kırsalda Kadın Girişimciliğinin Desteklenmesi Alt Komisyon Başkanı ve AK Parti Bursa Milletvekili Emine Yavuz Gözgeç ise ziyaretler ile ilgili şu değerlendirmeyi yaptı: "Kırsalda kadın konusunu kentin tüm dinamikleri ile konuşuyoruz. Bunun yanı sıra yaptığımız çalışmalar neticesinde sahaya inerek bu gayretlerimizin meyvesini görmek bizleri son derece mutlu ediyor. Türkiye'de hala nüfusun üçte biri kırsalda yaşıyor. Tarımsal alandaki üretimin yüzde ellisine yakınını kadınlar gerçekleştiriyor. Tek başına bu kadar veri kadınların tarım sektöründe anahtar role sahip olduğunu gösteriyor. Yaptığımız çalışmalarda, şunu gördük ki; kırsalda ki kadının gücünün ortaya çıkarılmasında kamu, yerel yönetimler, üniversiteler, sivil toplum kuruluşları işbirliğinin daha güçlendirilmesi gerekiyor. Özellikle, kentteki kadınların, kadın sivil toplum kuruluşlarının, kırsalda ki kadına daha duyarlı olma, rehberlik etme sorumlulukları olduğuna  inanıyorum. Biz bu noktadan hareketle kadınlarımızın sahip oldukları bu potansiyeli ortaya çıkarmalarında yardımcı olmak ve tetikleyici bir rol üstlenmek istiyoruz."

Diğer Bursa Haberleri - Bölge Haberleri için tıklayın


2018.02.13 15:49 - Son Güncellenme: 2018.02.13 15:49 - HABER MERKEZİ
A