TBMM Başkanı Yıldırım Çin'e gitti

TBMM Başkanı Yıldırım Çin'e gitti

TBMM Başkanı Binali Yıldırım, "Türkiye uzun yıllardır PKK, şimdilerde YPG, DHKP-C, DEAŞ, FETÖ gibi terör örgütlerine karşı amansız, ciddi bir mücadele yürütmektedir. Bu mücadelede bölgesel iş birliğinin ve terörle mücadeledeki anlayış birliğinin, standart farklılıklarının ortadan kaldırılmasının başarı için elzem olduğunu düşünüyoruz." dedi.

2018.12.03 00:20 - Son Güncellenme: 2018.12.03 00:22 - Siyaset
A
TBMM Başkanı Yıldırım Çin'e gitti

Yıldırım, Çin'in başkenti Pekin'e hareketi öncesinde Esenboğa  Havalimanı'nda basın açıklaması yaptı.

Beraberindeki heyetle ÇinKırgızistan ve İran'a resmi ziyaretler  gerçekleştireceğini belirten Yıldırım, ilk olarak Çin Halk Cumhuriyeti'nde, Çin  Ulusal Halk Kongresi Daimi Komitesi Başkanı Li Canşu'nun resmi daveti kapsamında  temaslarının olacağını ifade etti.

İkinci olarak Kırgızistan'da Meclis Başkanı Dastanbek Cumabekov'un  daveti üzerine ziyaretler gerçekleştireceklerini dile getiren Yıldırım, son  olarak da 7-8 Aralık'ta İran'ın başkenti Tahran'da düzenlenecek "Terörizmle  Mücadele ve Bölgesel İş birliğinin Geliştirilmesi" konulu çok taraflı bir  konferansa katılacaklarını söyledi.

Bu konferansa Türkiye'nin yanı sıra PakistanAfganistanRusya, Çin  Halk Cumhuriyeti Meclis Başkanlarının da katılacağını aktaran Yıldırım, burada  iki gün boyunca terörle mücadele ve bölgesel iş birliği konularının işleneceğini  bildirdi.

Yıldırım, İran'da ayrıca üst düzey yetkililerle ikili temaslarının da  olacağını, yapacakları ziyaretin Türkiye'nin dış politikası açısından,  parlamentolar arası ilişkiler bakımından önem arz ettiğini vurguladı.

Türkiye ile Çin arasında 2010'da tesis edilen stratejik iş birliği  temelindeki ilişkilerin artmaya, gelişmeye devam ettiğini dile getiren Yıldırım,  şöyle konuştu:

"Bu ziyaretle beraber çok yönlü ilişkilerimizin parlamenter diplomasi  boyutunda da güçlendirilmesini amaçlıyoruz. Bu çerçevede İpek Yolu'nun başladığı  yer olan Xian şehrine de gideceğiz ve orada da bazı ziyaretlerimiz, temaslarımız  olacak. Tarihi İpek Yolu'nun canlandırılmasını amaçlayan, batı-doğuyu birbirine  karadan, denizden bağlamayı hedefleyen bir kuşak ve bir yol projesi Türkiye ve  Çin arasındaki ilişkilerde önemli bir yer tutmaktadır. Çok boyutlu dış  politikamız çerçevesinde Çin ile ilişkilerimiz yıldan yıla son zamanlarda  gelişmeye devam ediyor. Bu ziyaretin de bu anlamda önemli bir katkı sağlayacağını  ifade edebiliriz."

"YENİ YÖNETİM KARARLI ADIMLAR ATTI"

Kırgızistan'ın 15 Temmuz darbe girişiminin sorumlusu olan FETÖ terör  örgütü ile ilgili fazla mesafe alınamayan bir ülke olduğunu ifade eden Yıldırım,  yeni yönetimin bu konuda kararlı adımlar attığını, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip  Erdoğan'ın eylül ayının başında yaptığı ziyaretle Kırgızistan-Türkiye  ilişkilerinin tekrar bir canlanma sürecine girdiğini dile getirdi.

Yıldırım, Kırgızistan ziyaretinde hem Meclis Başkanı hem Başbakan hem  de Cumhurbaşkanı ile görüşme imkanının olacağını ve FETÖ ile ilgili mücadelede  kararlılığı ifade edeceklerini bildirdi.

İran'da "Terörle Mücadele ve Bölgesel İş birliğinin Güçlendirilmesi"  konulu çoklu meclis başkanları toplantısında ise terörle mücadele konusunda  Türkiye'nin tecrübelerini paylaşacaklarını aktaran Yıldırım, "Türkiye uzun  yıllardır PKK, şimdilerde YPG, DHKP-C, DEAŞ, FETÖ gibi terör örgütlerine karşı  amansız, ciddi bir mücadele yürütmektedir. Bu mücadelede bölgesel iş birliğinin  ve terörle mücadeledeki anlayış birliğinin, standart farklılıklarının ortadan  kaldırılmasının başarı için elzem olduğunu düşünüyoruz. Tüm bu fikirlerimizi  muhataplarımızla paylaşma imkanı bulmuş olacağız." diye konuştu.

Yıldırım, bu ziyaret esnasında kendisine TBMM Başkanvekili Celal Adan,  milletvekilleri Ahmet Arslan, Sabri Öztürk, Gamze Taşcıer, Bedri Yaşar ve  Cumhurbaşkanlığı Sağlık ve Gıda Politikaları Kurulu Üyesi Necdet Ünüvar'ın eşlik  edeceğini bildirerek, ziyaretin Türkiye ve millet için hayırlı neticeler  vermesini diledi.

Yıldırım, açıklamasının ardından özel uçakla Çin'e hareket etti.

Diğer Siyaset Haberleri için tıklayın


2018.12.03 00:20 - Son Güncellenme: 2018.12.03 00:22 - Kübra Coşar-pasif
A