Taşeron işçilerinin merakla beklediği maaş açıklaması geldi!

Taşeron işçilerinin merakla beklediği maaş açıklaması geldi!

Taşeron çalışanların kadroya alınacağı açıklamalarının ardından, "bu çalışanların kadroya geçerken maaşlarının değişip değişmeyeceği" de tartışma konusu oldu. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Jülide Sarıeroğlu, ise bu konuya açıklık getirdi ve "Mevcut şartlarıyla devam edecekler" dedi.

2017.12.05 16:20 - Son Güncellenme: 2017.12.05 19:52 - Ekonomi
A
Taşeron işçilerinin merakla beklediği maaş açıklaması geldi!
08:42 Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan taşeron işçilerle ilgili flaş açıklama

İLGİLİ VİDEO

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan taşeron işçilerle ilgili flaş açıklama

04:38 Sarıeroğlu: 450 bin taşeron kardeşimize tam kadro veriyoruz

İLGİLİ VİDEO

Sarıeroğlu: 450 bin taşeron kardeşimize tam kadro veriyoruz

Sarıeroğlu, yaptığı açıklamada, "Maaşlar değişecek mi, sosyal hakları değişecek mi" sorusuna "Şimdi çalışma hayatımızın şu anda hâlihazırda işleyen bir yapısı var zaten. 

Taşerondaki kardeşlerimizi biz geçmişte yaptığımız yasal düzenlemeyle sendikal örgütlülük konusunda bir özgürlüğe kavuşturmuştuk, toplu sözleşmeler gerçekleştiriyordu. Şimdi bu süreçler, şimdi oturacağız sendikalarımızla da konuşacağız; hâlihazırda yürüyen sözleşmelerimiz var, henüz yeni bağıtlanmış sözleşmelerimiz var. Bütün işçi kardeşlerimiz bu sözleşmeleriyle mevcut şekilleriyle geçiş sağlayacaklar, bununla ilgili de önümüzdeki günlerde gerekli önce bir yasal düzenlememizi yapacağız ve gerekli düzenlemelerden sonra da çalışmalarımızı sürdüreceğiz. Mevcut şartlarıyla geçecekler" yanıtını verdi. 

ÜCRETLER 2 BİN İLA 2 BİN 250 TL ARASINDA

Taşeron çalışanların ücretleri ise, genelde asgari ücretin katları üzerinden gidiyor. Genel olarak ise taşeron çalışanlarında ücretler, asgari ücretin 1.5 katı düzeyinde bulunuyor. Bu da ücretlerin büyük bölümünün 2 bin ila 2 bin 250 TL aralığında olması sonucunu doğuruyor. Taşeron çalışanların yüzde 60-70 civarının temizlik ve güvenlik alanında çalıştığı ifade ediliyor.

'450 BİN ÇALIŞAN KADROYA ALINACAK'

Cumhurbaşkanımızın bana ilk talimatıydı. "2018'e girmeden önce bu taşeron işini halledeceğiz" demişti. O gün talimatı almıştık. Zaten sahadan bildiğimiz konulardı. Talepleri tespit etmiştik. İnşallah karşılamışızdır. 900 bin emekçimizin ailesine dokunan bir düzenleme oldu.

450 bin çalışanımızın tamamını, 'amasız-fakatsız' direkt kadroya alıyoruz. Hiçbir şartımız da yok. Mevcutta emekçi kardeşlerimiz hangi işi yapıyorsa o işi yapmaya, aynı sendikalarda, sözleşmeye tabii olarak kadrolu işçi olarak devam edecekler. Kafalarında hiçbir soru işareti olmasın.

İkinci düzenlememizi de mahalli idareler ve il özel idarelerle gerçekleştirdik. Belediye teşekküllerinde çalışan taşeron kardeşlerimiz konusunda şirketi aradan çıkartıyoruz. İl özel idaredeki taşeronları da aradan çıkarıyoruz. Direkt daimi elemanı olarak kardeşlerimiz çalışmaya devam edecekler.

Üçüncü düzenlememiz geçici veya mevsimlik işçiler. Buradaki talep çalışma sürelerinin uzatılmasıyla ilgili bize iletilmişti. 4 ay daha uzatılmasını ön görüyoruz.

Bütün taşeron firmaları devreden çıkartıyoruz, tamamı BİT'in (Belediye İktisadi Teşekkülü) işçisi elemanı olacaklar.

SÖZLEŞMESİ ASKIDA OLANLAR...

Hedefimiz taşeron çalışmayı kamunun gündeminden kaldırmak olduğu için 'asıl iş - yardımcı iş' ayrımı yapmadık. Sayın Cumhurbaşkanımız açıkladığından itibaren bu kapsamın içinde olacaklar. Mesela askerde olanlar, doğum izninde olan veya hastalık nedeniyle rapor sebebiyle taşeronda çalışıp şu anda askıda olanlar olabilir, biz bu kardeşlerimizi de dahil ettik. Sözleşmesi askıda olanlar içi rahat etsin. Döndükten sonra kadrolu şekilde çalışmalarını sağlayacağız.

'YASA ÇIKANA KADAR SÖZLEŞMEM FESHEDİLİRSE BEN NE OLACAĞIM' SORULARI VAR...

Eğer emekçi kardeşlerimizi çıkarıp başkasını sokmaya çalışırlarsa kapsam dışı olacak.

EMEKLİLİK YAŞI...

Emekli yaşı gelenler kapsam dışında mı kalacak? Biz çalışan lehine düzenleme içinde olduk. Emeklilik hak kazanma yaşı geçmiş olabilir ama maaş almaya hak kazanamayanlar olabilir. Emekli maaşı almaya hak kazanıncaya kadar kadrolu işçi olarak devam edecekler.

MAAŞ - KIDEM TAZMİNATI NE OLACAK?

Biz şu anda taşeron şirketlerinden devir alacağız. Devir şeklinde, iş kanununda yer alan çalışma şekli bu. Kıdemleri, geçmişte kazandıkları kıdemleriyle birlikte bu devirleri gerçekleştireceğiz. Böyle yaptığımız için, yıllık izinleri ve hakları temin edilmiş olacak.

Hangi sendikadaysalar devam etme imkanları var. Mevcut şartları koruyarak, ücret de buna dahil. Geçiş imkanı sağlamış olduk.

Diğer Ekonomi Haberleri için tıklayın


2017.12.05 16:20 - Son Güncellenme: 2017.12.05 19:52 - Aysın Komitgan
A