Tarihi camide asırlık gelenek

Tarihi camide asırlık gelenek

Kütahya'nın Şaphane ilçesinde askere gidecek olan gençler için tarihi Kocaseyfullah Camii'nde asırlardır dua ediliyor.

2018.07.28 10:35 - Son Güncellenme: 2018.07.28 10:35 - Yaşam - HABER MERKEZİ
A
Tarihi camide asırlık gelenek

800 yıllık olduğu bilinen Kocaseyfullah camiinin altında bulunan alanda toplanan vatandaşlar, askere gidecek gençler için hep birlikte dua ediyorlar ve onlarla helalleşiyorlar.

Şaphane halkından olan ve bu geleneğin büyüklerinden duyduklarına göre asırlardır bu caminin altında yaşatıldığını belirten Talat Bialaloğlu, ''Askerlik bir eğitim yuvası olarak görülür. İnsan hayatının bir dönüm noktası olarak kabul edilir. Bu nedenle askere gönderme , asker karşılama ,asker mektupları Türk ailelerinde çok önemlidir. Askerle gurur duyulur, ağlanır, duygulu analar yaşanır. İlçemizde gençleri askere uğurlamak önemli bir olaydır. Şehirlerimizde de aynı duygular farklı şekillerde yaşanır. Askere gidecek olan delikanlı, askere gitmeden on, on beş gün önce bütün işlerden el çektirilir. Delikanlı bu sürede dinlenir,gezer, eğlenir. Tüm tertipler son günlerinde birbirlerini evlerine davet ederler, birbirlerine ziyafet çekerler'' dedi.

Bilaloğlu, ''Askere gidecek olan delikanlı , askere gitmeden önce bütün akrabalarını ve yakın dostlarını, komşularını , arkadaşlarını ziyarete gider. Ziyarete çıkmasa bile akraba ve yakınları genci yemeğe davet ederler. Bu yemeğe veda yemeği şeklinde düzenlerler. Ziyaret ettiği akrabaları askere uğurlama sırasında belli bir miktar para verirler. Bu paranın miktarı önemli değildir. Önemli olan verilmesidir. Bu bir gelenektir. Askere gidecek olan gencin maddi durumu iyi değilse, çevresi kendi aralarında para toplayarak gence verirler. Son olarak ilçemizde genlerimiz Cuma namazından sonra tarihi Kocaseyfullah camimizin altında asırlardır olduu gibi bir araya gelirler ve namazdan çıkan cemaat İmam efendi eşliğinde gençlerimiz için dua eder ve onlardan helallik alır'' diye konuştu.

Diğer Yaşam Haberleri için tıklayın


2018.07.28 10:35 - Son Güncellenme: 2018.07.28 10:35 - HABER MERKEZİ
A