Takside yeni dönem! Sarı ve turkuazdan sonra...

Takside yeni dönem! Sarı ve turkuazdan sonra...

İstanbul'da taksi çağrılarının tek merkezden yürütüleceği mobil sistem olan İ-Taksi, İstanbul'da hizmete girdi. Akıllı şehir konseptine sahip, milli ve yerli yazılım olan olan İ-Taksi, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Mevlüt Uysal tarafından İstanbul Kongre Merkezi'nde, Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi ev sahipliğinde düzenlenen Türkiye İnovasyon haftası etkinlikleri kapsamında tanıtıldı.

2017.12.07 16:24 - Son Güncellenme: 2017.12.07 16:24 - Ekonomi - HABER MERKEZİ
A
Takside yeni dönem! Sarı ve turkuazdan sonra...

Mobil teknolojilerin sunduğu avantajlardan sonuna kadar yararlanmak istediklerini belirten Uysal, "İnavosyon Haftası"nda, bilgi teknolojisine dayalı son ürünü
olan İ-Taksi'yi görücüye çıkardı. İstanbul'da toplu ulaşım sistemine engetgrasyonu sağlayan taksi taşımacılığı ile hem taşımacı, şoför, araç ve durak kaynaklı taksi müşterilerinin şikayetlerine hızlı, güvenli ve kaliteli geri dönüşler sağlayacağını anlatan Uysal, "Kolay yolcu bulmayı hedefleyen bu sistem, trafikte taksilerin boş dolaşmasını engelleyecek" dedi.

SİSTEME SADECE İSTANBUL'DAKİ TAKSCİLER DAHİL OLABİLECEK

İ-Taksi'nin, İBB güvencesiyle hayata geçirildiğine vurgu yapan Uysal, sisteme sadece İstanbul'da kayıtlı taksi ve taksicilerin dahil olabileceğini, bugüne kadar 4 bin taksiye bir tablet, iki yönlü kamera ve panik butonu montajı yapıldığını söyledi.

İ-TAKSİ İLE NE OLACAK?

Taksi ile yolcu en hızlı ve ekonomik rota ile buluşacak. Yolcular, İBB tarafından yetkilendirilmiş ve sisteme kaydedilmiş araçları akıllı telefonlar üzerinden çağırabilecek. Sisteme kayıtlı araçlar uzaktan izlenebilecek. Hangi Araçta hangi şoförüne çalıştığı takip edilebilecek. Sürücüler ve araçlar kayıt altında tutularak müşteri emniyeti arttırılacak. Trafikte boş dolaşan taksi sayısı azaltılacak. Yakıt ve zaman tasarrufu sağlanacak. Gereksiz trafik yoğunluğu engellenecek. Kredi kartı diğer akıllı ödeme sistemleri (İstanbulkart, mobil ödeme v.b) ile entegre olacak.

KAMERA KAYITLARINI SADECE EMNİYET İZLEYEBİLECEK

Toplu Ulaşım Denetim ve Yönetim Merkezi ile entegre edilebilen güvenlik kamerası (Ses kaydı yapılmayacak), panik düğmesi ve GBP ile takip imkanı olacak. Taksiler tüm süreçte İBB denetiminde olacak. İlk etapta 4 bin taksi sisteme dahil edildi. Toplam 17 bin taksi olacak. Taksiciler, İTaksi uygulaması dışında, akredite olmuş diğer uygulamalarla da yolcu bulabilecek. İleri tarihli ya da periyodik rezervasyon yapılabilecek. Kullanıcıya kendi tercihlerine göre, en uygun güzergah alternatifleri sunulacak. Müşteriye yolculuk öncesi yaklaşık ücreti hesaplayabilecek. Geçmiş yolculuklar kayıt altına alınacağı için, unutulan eşyalara da kolayca ulaşılabilecek.

FARKLI DİLLERDE ÇAĞRI İMKANI

3 farklı segmentlerde taksi çağırma imkanı olacak. Farklı dillerde sorgulama ve çağrı yapılabilecek.

SARI: D ve altı segment mevcut taksiler.
TURKUAZ: D Segment, iç hacmi daha geniş ve elektrikli taksiler. (Fiyat farkı yüzde 15)
SİYAH: E Segmenti, en üst lüks taksiler. Geniş ailelerin de kullanabileceği genişlikte. (Fiyat farkı 2 katı)

Diğer Ekonomi Haberleri için tıklayın


2017.12.07 16:24 - Son Güncellenme: 2017.12.07 16:24 - HABER MERKEZİ
A