Sri Lanka'da kilise ve otellerde patlama! 2 Türk yaşamını yitirdi

Sri Lanka'da kilise ve otellerde patlama! 2 Türk yaşamını yitirdi

Sri Lanka polisi, başkent Colombo, Negombo ve Batticaloa kentlerindeki 3 otel ve 3 kiliseyi hedef alan saldırıların ardından başkent Colombo yakınlarında bulunan Dehiwela kentindeki hayvanat bahçesi yakınındaki bir oteli hedef alan yeni bir patlamanın daha meydana geldiğini duyurdu. Yeni saldırı sebebiyle ilk belirlemelere göre 2 kişi hayatını kaybetti. Yedinci patlamanın ardından başkent Colombo'da bir oteli hedef alan yeni bir patlamanın daha meydana geldiği belirtildi. Kilise ve otelleri hedef alan saldırılarda ölü sayısı 207'ye yükseldi. Terör saldırılarında iki Türk vatandaşının hayatını kaybettiği, yaşamını yitiren Türk vatandaşlarının isimlerinin Serhan Selçuk Nariçi ve Yiğit Ali Çavuş olduğu bildirildi. Terör saldırılarıyla bağlantılı olarak 7 şüpheli gözaltına alındı.

2019.04.21 09:09 - Son Güncellenme: 2019.04.21 17:26 - Dünya
A
Sri Lanka'da kilise ve otellerde patlama! 2 Türk yaşamını yitirdi
00:24 Sri Lanka'da kilise ve otellerde patlama - 2

İLGİLİ VİDEO

Sri Lanka'da kilise ve otellerde patlama - 2

01:02 Sri Lanka'da kilise ve otellerde patlama

İLGİLİ VİDEO

Sri Lanka'da kilise ve otellerde patlama

Sri Lanka'nın başkenti Colombo, Negombo ve Batticaloa kentlerindeki 3 otel ve 3 kiliseye yerel saatle 08:45'te eş zamanlı bombalı saldırı düzenlendi. Saldırılar sebebiyle 185 kişi yaşamını yitirdi, 500'den fazla kişi yaralandı. Toplamda gerçekleştirilen altı saldırının ardından Sri Lanka polisi ülkenin Dehiwela kentindeki hayvanat bahçesi yakınındaki bir oteli hedef alan yeni bir patlamanın meydana geldiğini duyurdu. Yeni saldırı sebebiyle ilk belirlemelere göre 2 kişi hayatını kaybetti.

Yedinci patlamanın ardından başkent Colombo'nun Orugodawatta bölgesinde yeni bir patlamanın daha meydana geldiği belirtildi. 

Öte yandan Sri Lanka Savunma Bakanı saat 18:00 - 06:00 arasında sokağa çıkma yasağı ilan etti. Sosyal medya ağlarına ve mesajlaşma hizmetlerine erişim kısıtlandı. Terör saldırılarıyla bağlantılı olarak 2 şüpheli gözaltına alındı.

İKİ TÜRK VATANDAŞI YAŞAMINI YİTİRDİ

Diplomatik kaynaklardan edinilen bilgiye göre, Sri Lanka'da otel ve kiliselere yönelik gerçekleştirilen saldırılarda 2 Türk vatandaşı mühendis yaşamını yitirdi.

Çok sayıda kişi kan bağışı için hastanelere koştu.

PAZAR AYİNİ HEDEF ALINDI

Sabah saatlerinde düzenlenen bombalı saldırılar başkent Colombo'daki St. Anthony Kilisesi'ni, 5 yıldızlı Shangri-La, Cinnamon Grand ve Kingsbury otellerini, Negombo'daki St. Sebastian Kilisesi'ni ve Batticaloa'daki Zion Kilisesi'ni hedef aldı.

Pazar Ayini'nin Paskalya Bayramı'na denk gelmesi sebebiyle kiliselerin normalden daha kalabalık olduğu belirtiliyor. Sri Lanka polisi patlamaların intihar saldırısı olabileceği ihtimali üzerinde duruyor.

Yaralı sayısının fazla olması sebebiyle halka kan bağışı yapma çağrısında bulunuldu. Öte yandan saldırılar öncesinde polisin ülkede Paskalya Pazarı'nı hedef alabilecek saldırılar düzenlenebileceği konusunda 10 gün önceden uyarıda bulunduğu ortaya çıktı.

En az ikisinin intihar saldırısı olduğu sanılan saldırıların sorumluluğunu henüz üstlenen olmadı.

SRİ LANKALI SİYASİLERDEN AÇIKLAMALAR

Sri Lanka Devlet Başkanı Maithripala Sirisena, patlamalar nedeniyle şoke olduğunu belirterek, sükunet çağrısında bulundu.

Sri Lanka Başbakanı Ranil Wickremesinghe, Twitter hesabı üzerinden "Bugün halkımızı hedef alan alçakça saldırıları şiddetle kınıyorum. Tüm Sri Lankalılara bu trajik zamanda birlik olma ve güçlü durma çağrısında bulunuyorum. Lütfen doğrulanmamış haberleri ve spekülasyonları yaymaktan kaçının. Hükümet bu olayı zapt etmek için acil önlemleri alıyor." notunu paylaştı ve Güvenlik Konseyi'ni acil olarak toplantıya çağırdı.

Sri Lanka Maliye Bakanı Mangala Samaraweera, Twitter hesabından açıklama yaptı ve "Paskalya Pazarı'nda kiliseleri ve otelleri hedef alan ve çok sayıda masum insanın ölümüne yol açan bombalı saldırılar katliam, panik ve kargaşa yaratmak için çok iyi şekilde koordine edilmiş gibi görünüyor. Demokrasiye, özgürlüğe ve ekonomik refaha değer veren herkes bu iğrenç girişimi bozguna uğratmak için bir arada olmalı" notunu yazdı.

Trump'tan ilk açıklama

ABD Başkanı Donald Trump, Sri Lanka'da bu sabah gerçekleştirilen terör saldırılarını kınadı.

Trump'ın Twitter hesabında paylaştığı notta şu ifadelere yer verildi:

"En az 138 kişinin ölümüne ve 600'den fazla kişinin yaralanmasına sebep olan, kilise ve otelleri hedef alan korkunç terör saldırısı sebebiyle ABD halkı olarak Sri Lanka halkına en içten taziyelerimizi sunuyoruz. Yardımcı olmak için hazırız."

Putin'den Sri Lanka'ya başsağlığı mesajı: Bu gaddarca suçun faillerinin cezalandırılacağına inanıyorum

Rusya lideri Vladimir Putin, Paskalya Bayramı kutlamaları esnasında bir dizi terör saldırısına sahne olan Sri Lanka'nın Devlet Başkanı Maithripala Sirisen'e başsağlığı dileklerini iletti.

Rusya Devlet Başkanı Putin, en az 156 kişinin ölmesine ve yüzlerce kişinin yaralanmasına yol açan kilise ve otel saldırıları nedeniyle Sri Lankalı mevkidaşı Sirisen'e gönderdiği başsağlığı mesajında şu ifadelere yer verdi: "Ülkenizin kentlerinde düzenlenen terör saldırılarının trajik sonuçları nedeniyle içten başsağlığı dileklerimi kabul edin. Rusya'nın, uluslararası terörizm tehdidiyle mücadele konusunda Sri Lanka için eskiden olduğu gibi hala güvenilir bir ortak olduğunu yeniden belirtmek isterim."

"Paskalya kutlamaları sırasında işlenen bu gaddarca suçun emrini verenlerin ve faillerinin hak ettikleri cezayı alacaklarını umuyorum" diye devam eden Rusya lideri, "Rusya'da (saldırılarda) hayatlarını kaybedenlerin aileleri ve yakınlarının acısını paylaşıyor, yaralıların bir an önce iyileşmelerini diliyoruz" dedi.

Çavuşoğlu Sri Lanka'daki terör saldırılarını lanetledi

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, "Sri Lanka'da Kilise ve otellerdeki masum insanları hedef alan terör saldırılarını lanetliyorum" dedi

Çavuşoğlu, sosyal medya hesabı Twitter'dan yaptığı paylaşımda, "Sri  Lanka'daPaskalya Bayramı sırasında kilise ve otellerdeki masum insanları hedef  alan terör saldırılarını lanetliyorum." ifadesini kullandı.

Çavuşoğlu, Sri Lanka'daki saldırılarda hayatını kaybeden Türk vatandaşlarının isimlerini paylaştı.

 

Bakan Çavuşoğlu, sosyal medya hesabı Twitter'dan yaptığı paylaşımda, "Sri Lanka'daki hain saldırılarda vatandaşlarımız Serhan Selçuk Nariçi ve Yiğit Ali Çavuş'u maalesef kaybettik." ifadesini kullandı. 

Yaşamını yitiren Türk vatandaşlarına Allah'tan rahmet, ailelerine başsağlığı dileklerini ileten Çavuşoğlu, "Aileleriyle temas halindeyiz, cenazelerin ülkemize süratle getirilmesini sağlayacağız." bilgisini verdi.

Fuat Oktay, Sri Lanka'daki terör saldırılarını kınadı

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, Sri Lanka'da kilise ve otellere yapılan terör saldırılarını kınadı.

Oktay, Twitter'daki hesabından yaptığı paylaşımda, "Terörün dini,  dili, milleti olmaz. Dünyanın neresinde olursa olsun, masum insanları katleden  kanlı elleri lanetliyorum. Sri Lanka'da meydana gelen terör saldırısını şiddetle  kınıyorum." ifadelerine yer verdi.

Erdoğan'dan Sri Lanka'daki saldırılara kınama

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Sri Lanka'daki saldırıları kınadı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan Sri Lanka'da onlarca kişinin yaşamını yitirdiği saldırıları kınayarak, "Sri Lanka'da Paskalya Bayramı'na denk getirilen terör saldırılarını şiddetle kınıyorum. Bu saldırı tüm insanlığa karşı yapılmıştır. Saldırıda hayatını kaybedenlerin yakınlarına ve tüm #SriLanka halkına şahsım ve Milletim adına başsağlığı, yaralananlara acil şifalar diliyorum." dedi.

Sözcü Kalın'dan Sri Lanka mesajı

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Büyükelçi İbrahim Kalın, Sri Lanka'da kilise ve otellere yapılan saldırıyı kınadı. 

Sosyal Medya hesabından paylaşımda bulunan Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Büyükelçi İbrahim Kalın, şu ifadeleri kullandı: 

"Sri Lanka'da kilise ve otellere yapılan terör saldırısını kınıyorum. Hayatını kaybedenlere taziyelerimi sunuyor, yaralılara acil şifalar diliyorum. Faili, kaynağı ve ideolojisi ne olursa olsun terörün her türünü reddediyoruz."

Diyanet İşleri Başkanı Erbaş'tan Sri Lanka açıklaması

Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş, Sri Lanka'daki kilise ve otellere saldırılarla ilgili, "Nerede ve kim tarafından yapılıyor olursa olsun, masum insanların hayatına kasteden her türlü saldırı; bütün dini, hukuki ilkelere aykırıdır ve insanlığın vicdanına karşı işlenmiş en büyük suçtur." ifadelerini kullandı.

Erbaş, yaptığı yazılı açıklamada, çok sayıda kişinin hayatını  kaybetmesine ve yüzlerce insanın yaralanmasına neden olan Sri Lanka'daki terör  saldırılarını kınadı.

Savaşlarda bile mabetleri ve masumları dokunulmaz ilan eden bir dinin  mensupları olarak bu menfur saldırıdan büyük üzüntü duyduklarını ifade eden  Erbaş, hayatını kaybedenlerin ailelerine ve uluslarına başsağlığı, yaralılara da  acil şifalar diledi.

Erbaş, şunları kaydetti:

"Nerede ve kim tarafından yapılıyor olursa olsun, masum insanların  hayatına kasteden her türlü saldırı; bütün dini, hukuki ilkelere aykırıdır ve  insanlığın vicdanına karşı işlenmiş en büyük suçtur. Farklılıkları düşmanlığa  dönüştürerek korku ve güvensizlik oluşturma amacına hizmet eden bu tür  saldırılar, dünya barışını, insanlığın ortak huzurunu ve geleceğini tehdit  etmektedir. Dolayısıyla tüm dünya ırk, inanç ve coğrafya ayrımı yapmaksızın terör  faaliyetlerine ve saldırılarına karşı daha duyarlı ve hassas olmalı; bütün  insanlığın huzuru ve yeryüzünün güvenliği için daha çok gayret göstermelidir."

Prof. Dr. Fahrettin Altun'dan Sri Lanka saldırılarına kınama

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Prof. Dr. Fahrettin Altun, Sri Lanka'da yapılan terör saldırılarını kınadı.

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Prof. Dr. Fahrettin Altun, sosyal medya hesabı Twitter'dan yaptığı paylaşımda, "Sri Lanka'da, kiliseler de dahil olmak üzere birçok yerde masum insanları hedef alan terör saldırılarını şiddetle kınıyorum. Bu, tüm insanlığa yapılan bir saldırıydı. Her türlü terörizmle mücadele eden bir ülke olarak Sri Lanka halkının acısını hissediyoruz." ifadesini kullandı.

Kolombo Büyükelçisi Özçuhadar: Patlamada 2 mühendisimiz hayatını kaybetti

Türkiye'nin Kolombo Büyükelçisi Tunca Özçuhadar, Kolombo'daki bir otelde maydana gelen patlamada 2 Türk mühendisinin hayatını kaybettiğini söyledi. Büyükelçi Özçuhadar, patlamalarda yaralı bir Türk vatandaşının olup olmadığı noktasında kendilerine bilgi ulaşmadığını belirtti, hayatını kaybeden Türklerin ailelerine bilgi verileceğini söyledi.

Türk vatandaşları için Sri Lanka duyurusu!

Dışişleri Bakanlığı, Sri Lanka'da meydana gelen  saldırılardan etkilenen veya ülkede bulunan yakınlarından haber alamayan Türk  vatandaşları için duyuru yayımladı. 

Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamada, Sri Lanka'da düzenlenen  saldırılardan etkilenen ya da ülkede bulunan yakınlarından haber alamayan Türk  vatandaşlarının Türkiye'nin Kolombo Büyükelçiliğine  94 (76) 766 7339 numaralı  telefondan ulaşabileceği kaydedildi.

Dışişleri Bakanlığı Konsolosluk Çağrı Merkezine de  90 (312) 292 29 29  numaralı telefondan erişilebileceği aktarılan açıklamada, "Sri Lanka'da bulunan  vatandaşlarımızın, yerel güvenlik güçlerinin ve Kolombo Büyükelçiliğimizin  duyurularını yakından takip etmeleri önemle rica olunur." ifadesi kullanıldı.

 

Diğer Dünyadan Haberler için tıklayın


2019.04.21 09:09 - Son Güncellenme: 2019.04.21 17:26 - Kübra Coşar-pasif
A