Skandal ortaya çıktı! ABD çocuk gelinler için...

Skandal ortaya çıktı! ABD çocuk gelinler için...

ABD Dışişleri Bakanlığı'nın, 2007- 2017 döneminde, çocuk yaştaki kişiler ile evlilikler yoluyla pasaport almak için yapılan binlerce başvuruyu onayladığı ortaya çıktı.

2019.01.11 23:08 - Son Güncellenme: 2019.01.11 23:08 - Dünya - HABER MERKEZİ
A
Skandal ortaya çıktı! ABD çocuk gelinler için...

Associated Press (AP) ajansının ele geçirdiği hükümet verilerine göre, ABD'de son 10 yılda binlerce kişinin çocuk yaştaki kişilerle evlilikler yoluyla  yaptığı pasaport başvuruları onaylandı.

ABD Senatosu İç Güvenlik Komitesi'nin 2017'de hazırladığı raporda,   2007-2017 döneminde 5 binden fazla yetişkin, çocuk yaştaki eşleri için evlilik  yoluyla pasaport başvurusu yaparken, 3 bine yakın çocuk da kendisinden büyük  eşleri için pasaport başvurusunda bulundu.

Çocuk yaştaki evlilikler nedeniyle en çok pasaport talebi Meksika'dan  geldi. Bu ülkeyi Pakistan, Ürdün, Dominik Cumhuriyeti ve Yemen takip etti.

Senato İç Güvenlik Komitesi Başkanı ve Wisconsin Eyaleti Senatörü Ron  Johnson, söz konusu sayılara ilişkin "Bu bir problem teşkil ediyor. Bu kapatmamız  gereken bir yasal boşluğu gösteriyor." değerlendirmesinde bulundu.

"Kocam için ben bir pasaporttum"

AP'ye konuşan bazı zorla evlendirilmiş kişiler, ABD'nin yumuşak  evlilik yasaları ile ABD pasaportunun çekiciliği birleşince bu başvuruların  arttığını savundu.

New York'ta büyüyen Pakistan asıllı Naila Amin, "Pasaportum hayatımı  mahvetti. Pakistan'da 13 yaşında zorla evlendirildim ve 26 yaşındaki kocamın  ABD'ye gelebilmesi için başvuruda bulundum. İnsanlar Amerika'ya gelebilmek için  ölüyor. Ben onun (kocam) için bin pasaporttum." ifadelerini kullandı.

ABD'de göçmen vizesi ve yeşil kart alabilmek için iki aşama oluyor.  Başvurular, ABD Göçmen ve Vatandaşlık Ofisinde değerlendirildikten sonra  Dışişleri Bakanlığının onayına sunuluyor.

Başvuruların kabul edilmesi yasal

ABD Göçmen ve Vatandaşlık Yasası kapsamında, yurt dışından evlilik  yoluyla ABD'ye gelecek kişiler için bir yaş sınırı olmadığından, Dışişleri  Bakanlığının söz konusu başvuruları onaylamasında yasal olmayan bir durum söz  konusu değil.

Başvuru aşamasında sadece, kişilerin kendi ülkelerindeki  evliliklerinin kanuna uygun olup olmadığı ve ABD'de yaşayacakları eyaletteki  yasallığı sorgulanıyor.  Ancak ABD'nin göçmen sisteminin zorunlu evliliklere açık  kapı mı bıraktığı ya da çocuk gelinler problemini doğurup doğurmadığı sorgulanıyor.

Diğer Dünyadan Haberler için tıklayın


2019.01.11 23:08 - Son Güncellenme: 2019.01.11 23:08 - HABER MERKEZİ
A