Şırnak'ta madende göçük!

Şırnak'ta madende göçük!

Şırnak Kömür Ocakları bölgesinde göçük meydana geldi. 3 No'lu kömür ocağında meydana gelen göçükte ilk belirlemelere göre 7 işçi hayatını kaybetti, göçükten 1 işçi ise yaralı kurtarıldı. Göçük altında işçi kalma ihtimaline karşı arama kurtarma çalışmaları sürüyor. 8 Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, kazanın olduğu madenin ruhsatsız ve kaçak olduğu belirtildi.

2017.10.17 16:12 - Son Güncellenme: 2017.10.17 18:43 - Güncel
A
Şırnak'ta madende göçük!
00:49 Şırnak'ta madende göçük!

İLGİLİ VİDEO

Şırnak'ta madende göçük!

Şırnak ile Cizre arasında, Cudi Dağı eteklerindeki kömür ocakları bölgesinde bulunan 3 No'lu açık kömür ocağında, bugün saat 15.00 sıralarında göçük meydana geldi. Haber verilmesi üzerine bölgeye, UMKE ve AFAD ile sağlık ekipleri sevk edildi. Çevredeki maden ocaklarında çalışan işçilerin de yardım ettiği kurtarma çalışmalarında 8 işçi, göçükten çıkarılarak, bölgede hazır bekletilen ambulanslarla Şırnak Devlet Hastanesi'ne kaldırıldı.

İşçilerden sağlık durumları ağır olan 6'sı yapılan tüm müdahalelere karşın kurtarılamadı. İki işçi hastanede tedavi altında. Tedaviye alınan işçilerden biri daha kurtarılamayarak hayatını kaybetti. Ölü sayısı 7'ye yükseldi.

Göçük altında işçi kalma ihtimaline karşı arama kurtarma çalışmaları sürüyor. 

Şırnak Valisi Mehmet Aktaş, Şırnak Emniyet Müdürü Ömer Uslusoy ve İl Jandarma Komutanı Kıdemli Albay Selçuk Yıldırım, arama çalışmalarının devam ettiği göçük alanına gelerek, yetkililerden bilgi aldı. Bölgeye sevk edilen jandarma ekipleri de çevrede sıkı güvenlik önlemi aldı.

ENERJİ BAKANLIĞI: KAÇAK MADEN

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, kazanın olduğu madenin ruhsatsız ve kaçak olduğu belirtildi. Bakanlıktan yapılan açıklamada şöyle denildi: "Şırnak'ta meydana gelen kazanın olduğu maden sahası, işletme ve iş güvenliği riski barındırdığı için MİGEM tarafından 2013 yılında faaliyete durdurulmuş bir sahadır. Kazanın meydana geldiği saha için MİGEM tarafından verilmiş çalışma ruhsatı söz konusu değildir. Yapılan işlem kaçak işlemdir."

BİR İŞÇİ KAYIP!

Genel Maden İşçileri Sendikası (GMİS) Genel Başkanı Ahmet Demirci, Şırnak'ta yaşanan maden faciasında hala bir işçinin kayıp olduğunu belirterek, "Her ihtimale karşı da tahlisiye ekiplerimiz hazır bekliyor" dedi.

Şırnak'ta bugün kömür madeninde meydana gelen göçükte ilk belirlemelere göre 6 işçi hayatını kaybetmiş, 1 işçi yaralı kurtarılmış, 1 işçinin de kayıp olduğu bildirilmişti. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığınca yapılan açıklamada ocağın ruhsatının bulunmadığı açıklandı. Konuyla ilgili İHA'ya açıklamada bulunan GMİS Genel Başkanı Ahmet Demirci, Zonguldak'ın da madenle var olduğunu ifade ederek, iş sağlığı ve iş güvenliği konularına dikkat çekti. Demirci, halen bir işçinin kayıp olduğunu belirterek, Türkiye Taşkömürü Kurumu'na ait tahlisiye ekiplerinin hazırda beklediğini ifade etti. Demirci, şunları söyledi:

"Zonguldak'ta savunduğumuz konulardan birisi budur. Her zaman dediğimiz gibi iş güvenliği konusunda yaşanan süreç bu tür işletmelerde çıkıyor. Kaçak ocaklarda kar amaçlı olduğu için maalesef iş güvenliği ve iş sağlığı konusunda gerekli tedbirler alınamıyor. Bu konularda maalesef bizler sendika olarak her zaman gerekli mercilere dile getiriyoruz. Bizim de Zonguldak'taki tahlisiye ekiplerimiz teyakkuzda bekliyor. Orası açık işletme ve toprak kayması meydana gelmiş. Her ihtimale karşı da tahlisiye ekiplerimiz hazır bekliyor. Biz de olayda yaşanan madenci arkadaşlarımızın yakınlarına başsağlığı diliyoruz, madencilerimize de Allah'tan rahmet diliyoruz. İnşallah kısa sürede kayıp olan madenci arkadaşımız da sağ salim kurtulur ümidiyle bizler de Zonguldak'tan gelişmeleri takip ediyoruz."

Diğer Güncel Haberler için tıklayın


2017.10.17 16:12 - Son Güncellenme: 2017.10.17 18:43 - Gülcan Tekin
A