"Ses sağlığınız için günde 2 litre su için"

"Ses sağlığınız için günde 2 litre su için"

Profesyonel Ses Derneği Başkanı Prof. Dr. Haldun Oğuz, ses hijyeninin önemine işaret ederek, "Ses hijyeni, el ve ağız hijyeninde olduğu gibi kişisel olarak takip etmemiz ve günlük hayatta uymamız gereken davranışlar topluluğudur. Bunlardan en önemlisi sıvı alımıdır. Ses sağlığınız için günde 2 litre su için." dedi.

2019.04.16 16:50 - Son Güncellenme: 2019.04.16 16:51 - Sağlık - HABER MERKEZİ
A
"Ses sağlığınız için günde 2 litre su için"

 Profesyonel Ses Derneğince "16 Nisan Dünya Ses Günü" dolayısıyla  Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi İbni Sina Hastanesi'nde, kulak burun boğaz  uzmanları ve ses sanatçılarının katılımıyla basın toplantısı düzenlendi.

 Prof. Dr. Oğuz, yaptığı açıklamada, insan sesinin dünyada kullanılan  en önemli iletişim aracı olduğunu belirterek, "Hepimiz çevremizdeki bireylerle ve  dünyayla iletişim kurmak için sesimizi kullanır, onunla duygu ve düşüncelerimizi  ifade ederiz. Sesimiz aracılığıyla tecrübelerimizi aktarırız." diye konuştu.

  İnsan sesinin bir yandan da en sık kullanılan "müzikal enstrüman"  olduğunu dile getiren Oğuz, sesin bazı bireyler için sosyal ve profesyonel bir  araç olduğunu vurguladı.

  Ses sağlığı için ses hijyenine dikkat edilmesi gerektiğine işaret eden  Oğuz, şunları söyledi:

 "Ses hijyeni, el ve ağız hijyeninde olduğu gibi kişisel olarak takip  etmemiz ve günlük hayatta uymamız gereken davranışlar topluluğudur. Aynı ağız ve  el hijyeninde olduğu gibi yaptığımız bazı doğrular ve yapmamamız gereken bazı  yanlışlar, sesimizi olumlu ve olumsuz etkiliyor. Bunlardan en önemlisi sıvı  alımıdır. Bireyler yeterince su içiyorsa sesi her zaman daha iyi oluyor. Ses  tellerine etki edecek tütün, tütün mamulleri, sigara ve alkollü içeceklerin  tamamı ses yolunu kurutuyor ve sesimizi ciddi düzeyde olumsuz etkiliyor."

Oğuz, ses tellerinin sorunsuz çalışması için yeterli sıvı alımı  gerektiğini belirterek, "Ses sağlığınız için günde 2 litre su için." dedi.

 "Sesimiz, psikolojik ve fiziksel durumumuzu yansıtıyor"

Profesyonel ses kullanıcısının ses egzersizlerinden elde edeceği  faydaya değinen Oğuz, "Sesimiz, fiziksel ve ruhsal olarak bizi yansıtan tüm  parçaların bütünüdür. Psikolojik ve fiziksel olarak ne durumdaysak, sesimiz bunu  tamamen yansıtıyor." diye konuştu.

  Opera sanatçısı Ferda Yetişir de ses sağlığını nasıl koruduğunu  anlattı.

Profesyonel ses sanatçıları için sağlıklı uyku ve yaşamın çok önemli  olduğunu belirten Yetişir, "Beslenmemize çok dikkat etmemiz gerekiyor. Gece yemek  yeme gibi bir durum bizim için söz konusu olamaz. Çok ciddi reflü problemleri  yaşayabiliyoruz. Spor yapmamız gerekiyor. Özellikle opera şarkıcılığında,  vücudunuz uyanmadan sesiniz de uyanmıyor." ifadelerini kullandı.

Diğer Sağlık ve Beslenme Haberleri için tıklayın


2019.04.16 16:50 - Son Güncellenme: 2019.04.16 16:51 - HABER MERKEZİ
A