Şeker hastaları oruç tutabilir mi?

Şeker hastaları oruç tutabilir mi?

Oruç tutmak, kan şekeri dengesini ciddi oranda etkileyebiliyor. Bu nedenle şeker hastası olan vatandaşlar, oruç tutmalarının bir sakıncası olup olmadığını merak ediyor. Peki, uzmanlar bu konuda neler söylüyor? Şeker hastası oruç tutabilir mi? Diyabet hastalarının dikkat etmesi gerekenler neler? İşte, detaylar!

2017.05.26 12:54 - Son Güncellenme: 2017.05.26 12:54 - Sağlık - HABER MERKEZİ
A
Şeker hastaları oruç tutabilir mi?

Ramazan ayının gelmesiyle birlikte her yıl olduğu gibi bu yıl da bazı soru işaretleri doğdu. Özellikle sürekli kontrol altında tutulan ve ilaç kullanan şeker hastaları, bir takım soru işaretlerine yanıt almaya çalışıyor. Peki, Şeker hastası oruç tutabilir mi? Oruç tutmaları durumunda nelere dikkat etmeleri gerekiyor?

Oruç tutmak kan şekeri dengesini ciddi düzeyde etkileyebiliyor. Kan şekeri ayarının bozulması, bilhassa sık ortaya çıkan kan şekeri düşmeleri (hipoglisemi: kan şeker seviyesinin 60 mg/dl ve altına inmesi) oruç tutmaya kalkan şeker hastaları için önemli bir sorundur. Ancak ilaç saatlerini iftar ve sahura göre düzenleyerek oruç tutabilirler. Tip 2 diabeti olan hastalar ise; ramazan öncesinde kan şekerleri regüle ise, insülin kullanmıyorlarsa, ilaçları, iftar ve sahur saatlerine göre düzenlenebilecekse oruç tutabilir. Peki, diyabet halk dilinde bilinen adıyla şeker hastaları oruç tutarken nasıl bir yol izlemeli?

ŞEKER HASTALARI ORUÇ TUTARKEN NELERE DİKKAT ETMELİ?

Şeker hastalarının azar azar ve sık sık yemeleri gerekmektedir. Ramazan'da oruç tutarlarsa, uzun süre aç kalmaları durumunda, şeker düşmesi sonucu hayati tehlikeler söz konusu olabilir. Vücudunda insülin yetersizliği ve şeker kullanımında dengesizlik olduğu için iftardan sonra hiperglisemi koması olabilir. Bu nedenle oruç tutabilen şeker hastalarının, öğünlerde kan şekerini dengede tutacak tercihler yapmaları ve yemeği çok hızlı tüketmemeleri gerekmektedir.
Aynı zamanda diyabet hastalığının en çok hasar verdiği organlardan birisi olan böbrekleri korumak için iftar ile sahur arasında en az 2 - 2,5 litre (12-14 su bardağı) su içilmesi gerekmektedir.

Diğer Sağlık ve Beslenme Haberleri için tıklayın


2017.05.26 12:54 - Son Güncellenme: 2017.05.26 12:54 - HABER MERKEZİ
A