Sağlık Bakanı, sezaryen tartışmasına noktayı koydu

Sağlık Bakanı, sezaryen tartışmasına noktayı koydu

Bakan Müezzinoğlu bir kez daha "Fıtratı normal doğum" diyerek sezaryen tartışmasına noktayı koydu. "Sezaryen bir ameliyat, manavdan muz almıyoruz" diyen Bakan, belli kriterlere uymayanlara yaptırım uygulanacağı mesajı verdi.

2014.12.20 11:45 - Son Güncellenme: 2014.12.20 11:52 - Sağlık
A
Sağlık Bakanı, sezaryen tartışmasına noktayı koydu

SAĞLIK Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, Meclis'te bir grup gazeteciyle sohbetinde 'sezaryen' ile ilgili açıklamalar yaptı. Bakan, şunları söyledi: "Normal doğum yapma talebi hastanın en doğal hakkıdır ve doğrusu da budur. Hastayı buna hazırlamak da hem ebelerimizin hem aile hekimlerimizin hem de normal hekimlerimizin görevi. 'Ben sezaryen istiyorum', hastanın böyle bir hakkı yok."

'SEZARYEN HAK DEĞİL'
"Doktorun görevi tıbbi anlamda üzerine düşen sorumlulukları yerine getirmektir, yoksa hastanın isteklerini yerine getirmek gibi bir şey yok. Hastanın hakkı olan tıbbi hizmetleri yapmak zorunda doktor. Sezaryen hak kapsamına girmez. (Kadın psikolojik olarak hazır, normal doğuma hazır değilse sorusu üzerine) Sezaryen sonrası yaşanacak sorunları kim üstlenecek? Dolayısıyla bu işin doğalı, fıtratı normal doğumdur. Annenin psikolojisini doğru besleyen de normal doğumdur. Niye bıçağı attırıp karnı, karın zarını, rahmi kestirip bir sürü dikiş yiyeceğim? Sezaryen bir ameliyattır, operasyondur. Hasta ikna olmak istemiyorsa psikolojik desteği verelim. Sonuçta manavdan muz almıyoruz. Burada işin doğrusu ve doğal olanı normal doğumdur."

'SEZARYEN MÜEYYİDESİ'
"Bugün bilimsel verilere göre sezaryenin oranı 100 doğumda 15-17'dir. Biz burada yüzde 50'lere geldiysek bir hata var demektir. Şimdi ebelerle ilgili bir düzenleme yapacağız, uzman ebelerimize normal doğumları yaptırma olanağı sağlanacak. Hekimlerimize mektup yazıyoruz, aylık 100 doğumunuzdan şu kadarı sezaryen, şu kadarı normal, siz de biliyorsunuz ki bilimsel verileri de şudur diye. Bunu hem hekim bazında hem servis bazında yapıyoruz; aynı şekilde özel hastanelerin de hem hekimine hem servis yöneticisine hem de hastane yönetimine. Önümüzdeki yıllarda da belirli kriterlere uymayanlara belirli müeyyideleri koyacağız."

AİLE HEKİMİNE PAZAR NÖBETİ
SAĞLIK Bakanı Müezzinoğlu, cumartesi nöbetine isyan eden aile hekimlerine de mesaj verdi: "Çalışma saatleri değişmedi. Hafta arası 8 saat çalışıyorlar, ayda bir de cumartesileri 8 saat nöbet tutacaklar, hepsi bu. 2-3 yıl sonra pazar günleri de nöbet koyacağız, ayda bir kez bir pazar 8 saat nöbet tutacak, hafta arası da normal 8 saat mesaisini yapacak."

Diğer Sağlık ve Beslenme Haberleri için tıklayın


2014.12.20 11:45 - Son Güncellenme: 2014.12.20 11:52 - Sude Alp
A