Sadrazam Pargalı İbrahim Paşa'nın kabri restore edilecek

Sadrazam Pargalı İbrahim Paşa'nın kabri restore edilecek

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB), Kanuni Sultan Süleyman'ın Sadrazamı Pargalı İbrahim Paşa'nın kabrini restore edecek.

2018.08.05 01:01 - Son Güncellenme: 2018.08.05 01:02 - Yaşam - HABER MERKEZİ
A
Sadrazam Pargalı İbrahim Paşa'nın kabri restore edilecek

 

İstanbul Büyükşehir Belediyesi, Sadrazam Pargalı İbrahim Paşa'nın Beyoğlu'ndaki kabrinin rölöve, restitüsyon ve restorasyon projesini hayata geçirecek.

Proje, İstanbul 2 Numaralı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu'nun 27 Eylül 2006 tarihli kararıyla 2. Grup Korunması Gerekli Kültür Varlığı olarak tescillendi.

İstanbul 2 Numaralı Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu, 14 Ağustos 2017 tarihli kararıyla rölöve ve restitüsyona, 20 Ekim 2017 tarihli kararıyla da restorasyon projesinin uygun olduğuna karar verdi.

Sadrazam Pargalı İbrahim Paşa Kabri, Rölöve, Restitüsyon ve Restorasyon Projesi çalışmaları, İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kültür Varlıkları Projeler Müdürlüğü tarafından yapıldı. Restorasyon işini ise Fen İşleri Dairesi Başkanlığı Yapı İşleri Müdürlüğü gerçekleştirilecek.

Kurul onaylı projeye göre yapılacak restorasyon çalışmalarına bu hafta başlanacak.

NELER YAPILACAK?

Sadrazam Pargalı İbrahim Paşa Kabri Restorasyon Projesi kapsamında sonradan yapılmış muhdes ve niteliksiz ekler temizlenecek, çevre duvarı, korkuluk, hazire kapısı ve zemin kaplaması gibi yapısal elemanlar yenilenecek.

Restorasyon kapsamında hazire içindeki özgün elemanların (çevre duvarı, giriş, iç duvarlar) kotları mevcut durumdaki gibi korunacak, çevre duvarlarındaki gereksiz eğrilik ve kırılmalar düzeltilerek, pervititch haritalarında ve eski fotoğraflarda açıkça görülen özgün düzgünlüğe getirilecek.

Duvarlar üzerinde yer alan muhdes sıva katmanları, tahrip olmuş mermer kaplama ve harpuştalar kaldırılacak ve alttan çıkacak özgün duvarın yüzeyine taş örgülü bir duvar örgüsü yeniden imal edilecek.

Hazirenin kuzeybatısında yer alan çevre duvarının üstüne sıva ile harpuşta şeklinde eğim verilerek üzerine serpme sıva dönülecek ve hazireye bakan yüze hat yazı yazılacak.

Hazireye ilişkin bilgilerin yer aldığı bilgi panosu hazırlanacak ve hazire girişine yerleştirilecek. Hazirede bulunan 2 özgün mezar taşı üzerindeki boyalar temizlenecek.

Diğer Yaşam Haberleri için tıklayın


2018.08.05 01:01 - Son Güncellenme: 2018.08.05 01:02 - HABER MERKEZİ
A