Rus ajan ve kızını öldüren zehir parfüm şişesinden çıktı

Rus ajan ve kızını öldüren zehir parfüm şişesinden çıktı

İngiltere ile Rusya arasında krize neden olan eski Rus ajan Sergey Skripal ve kızı Yuliya'nın Rus yapımı ölümcül Noviçok maddesiyle zehirlenmesi olayında yeni perde... İngiliz polisi, Noviçok maddesinin iki Rus vatandaşı Aleksander Petrov ile Ruslan Boşirov tarafından 'Ninna Ricci' marka parfüm şişesinde ülkeye sokulduğunu duyurdu.

2018.09.06 08:17 - Son Güncellenme: 2018.09.06 08:19 - Güncel - HABER MERKEZİ
A
Rus ajan ve kızını öldüren zehir parfüm şişesinden çıktı

İngiltere'ye sığınan eski Rus ajan Sergey Skripal ile kızı Yuliya'nın geçen mart ayında Salisbury kentinde ölümcül 'Noviçok' maddesiyle zehirlenmesi İngiltere ile Rusya arasında krize neden olurken, saldırıyı yaptığı öne sürülen iki Rus vatandaşının adı ve fotoğrafları yayınlandı. İngiliz polisi, Rus yapımı kimyasal Noviçok maddesinin, iki Rus vatandaşı Aleksander Petrov ile Ruslan Boşirov tarafından Ninna Ricci marka parfüm şişesinde havayoluyla ülkeye sokulduğunun tespit edildiğini açıkladı.

Parfümün, Skripallerin evinin girişine sıkıldığı tespit edildi. Krizin patlak verdiği ilk günden itibaren Rusya'nın saldırıyla bağlantısı olduğunu öne süren İngiltere, yakalanan Rus vatandaşları sayesinde Rusya ve saldırı arasında doğrudan bir bağ kurmuş oldu. Petrov ile Boşirov, Uluslararası Polis Teşkilatı Interpol tarafından da aranıyordu.

'YETERİNCE KANIT VAR'

BBC'ye konuşan Londra Polis Teşkilatı 'Scotland Yard' yetkilileri, "İki Rus vatandaşı hakkında suç duyurusunda bulunmamız için elimizde yeterince kanıt var. Skripal ile Yuliya'nın zehirlenmesinden birkaç gün önce Aleksander Petrov ile Ruslan Boşirov adındaki Rus vatandaşları Moskova'dan uçakla Londra'nın Gatwick Havalimanı'na gelmiş. Ardından zehirlenme olayının gerçekleştiği Salisbury kasabasına geçmişler. Skripal ve kızına karşı kullanılan uluslararası yasalarla yasaklı kimyasal madde 'Noviçok' ise 'Premier Jour Ninna Ricci' parfüm kabında ülkeye sokulmuş. Biz bu kabı bulduk. O da kanıtlar arasında yer alıyor" açıklamasını yaptı. Yetkililer, iki sanığın İngiltere'ye iadesi için Rusya'ya başvurmak niyetinde olmadıklarını belirterek, Rusya'nın devlet olarak zan altında bulunduğunu belirtti. Açıklamada, "Rusya anayasasında birkaç yıl önce yapılan değişiklik nedeniyle, Rus vatandaşları başka ülkelere teslim edilmiyor" denildi.

'SOFİSTİKE BİR SALDIRI'

Saldırıdan üç ay sonra, söz konusu parfüm şişesi saldırının gerçekleştiği bölgede ikâmet eden Charlie Rowley tarafından bulunmuştu. Noviçok maddesine maruz kalan Rowley ve kız arkadaşı hastaneye kaldırılırken, kız arkadaşı Dawn Sturgess hastanede hayatını kaybetmişti. İngiliz polisi, Mart ayında Skripallere gerçekleştirilen saldırı ile 27 Haziran'daki ikinci zehirlenme vakası arasında geçen dönemde parfüm şişesinin nerede olduğunu araştırıyor. Polis yetkilileri bu nedenle ikinci saldırıyla ilgili olarak sanıklar hakkında bir suçlama yöneltemiyor. Komiser Yardımcısı Neil Basu, şüphelilerin Rus güvenlik güçleri adına çalıştıklarını düşündüklerini ancak bunun sınır ötesinde gerçekleşen sofistike bir saldırı olduğunu belirtti.

11 BİN SAATLİK KAMERA GÖRÜNTÜSÜ İNCELENDİ

İngiltere Başbakanı Theresa May, "Hükümetimiz, polisin tespit ettiği iki kişinin Rusya askeri istihbarat servisi GRU için çalıştığı sonucuna ulaştı" dedi ve ekledi: "Bu teşkilat yüksek bir disiplin içinde ve Rus devletinin üst kademelerinin onayı ile hareket ediyor." Skripal soruşturmasında 250 dedektifin 11 bin saatlik güvenlik kamerası görüntüsü incelediğini ve 1400 görgü tanığının ifadesine başvurduğunu anlatan May, soruşturma sonucunda şüpheliler Aleksander Petrov ile Ruslan Boshirov'un İngiltere'ye girişlerinden itibaren izledikleri yolun tespit edildiğini kaydetti. May, şüphelilerin Gatwick Havalimanı'na 2 Mart'ta geldiklerini ve kentin doğusundaki bir otelde iki gece kaldıklarını ve Skripal'in zehirlendiği 4 Mart'ta Salisbury'e gelip, aynı akşam Moskova'ya geri döndüklerinin de tespit edildiğini aktardı.

RUSYA: İNGİLTERE POLEMİK YARATIYOR

İngiltere'deki gelişmeler Moskova'yı da harekete geçirdi. Rusya Dışişleri adına ilk açıklamayı yapan bakanlık sözcüsü Mariya Zaharova, "İngiltere'deki resmi kurumlar, Skripal davasıyla ilgili sanıklar bulunduğunu basın aracılığıyla duyurmaya başladı. Rusya ile bağlantı kurulmak istendiği bariz biçimde ortada. Ancak İngiliz basını tarafından duyurulan isimler ve yayınlanan fotoğraflar bize hiçbir anlam ifade etmiyor. İngiltere hükümetine basın aracılığıyla polemik yaratmak yerine krizin başından beri savunduğumuz gibi Rus güvenlik güçleriyle doğrudan temasa geçmelerini tavsiye ediyoruz" dedi. Rusya Dışişleri ayrıca Theresa May'in açıklamalarının "kabul edilemez" olduğunu belirtti.

Diğer Güncel Haberler için tıklayın


2018.09.06 08:17 - Son Güncellenme: 2018.09.06 08:19 - HABER MERKEZİ
A