Ramazanda reflünüze dikkat edin! Uzmanlar uyarıyor... (ÖZEL HABER)

Ramazanda reflünüze dikkat edin! Uzmanlar uyarıyor... (ÖZEL HABER)

Uzun süren oruç saatlerine karşı midenizi koruyun. Uzmanlar, ramazanda artış gösteren reflü şikayetlerine karşı uyardı. Sağlıklı oruç tutmak ve reflü sorunu yaşamamak için dikkat edilmesi gerekenler haberimizde...

2019.05.21 10:03 - Son Güncellenme: 2019.05.21 10:25 - Bursa Bölge - HABER MERKEZİ
A
Ramazanda reflünüze dikkat edin! Uzmanlar uyarıyor... (ÖZEL HABER)
07:11 Razamanda reflünüze dikkat edin! Uzmanlar uyarıyor... (ÖZEL HABER)

İLGİLİ VİDEO

Razamanda reflünüze dikkat edin! Uzmanlar uyarıyor... (ÖZEL HABER)

Reflüyü midedeki sıvının yemek borusuna kaçışı ,çıkışı olarak tanımlayan Özel Esentepe Hastanesi Dahiliye Uzmanı Dr.Mehmet Ali Ecer, normal şartlarda mideye zarar vermeyen asitik sıvının yemek borusunu yaktığına dikkat çekti.Yemek borusundaki yakma etkisinin hastada kendisini kronik öksürükler, nefes darlığı atakları gibi üst seviyelere çıkabileceğini ifade eden Dr. Mehmet Ali Ecer, "Reflüyü tetikleyen nedenlerden biri de fazla kilo alımıdır. Aşırı kilo ile mide içerisindeki basınç artış gösterir bu da mide içerisindeki sıvının yukarı kaçmasına neden olur. Kilonun yanı sıra estetik amaçlı kullanılan korseler de yine midede basınca neden olur. Reflüde en önemli noktalardan birisi de kullanılan ilaç ve tüketilen besinlerdir. Özellikle kola gibi  içecekler midedeki asit seviyesini artırmaktadır" diye uyardı.

Reflü hastalarının çoğunun göğüs ortasında yanma ve kalp krizi etkisi şikayetiyle doktora başvurduklarını belirten Ecer, "Söz konusu ağrılar sırta kadar etki edebilir. Ağızda acı tat, su gelmesi gibi şikayetlerde sık sık karşımıza çıkıyor. Asitik sıvının ses tellerine kadar ulaşması ise ses kısıklığı ve kronik faranşite neden oluyor"

RAMAZANDA DAHA ÇOK GÖRÜLÜYOR

Reflü rahatsızlığının ramazan ayında daha çok ortaya çıktığına dikkat çeken Ecer, uzun süreli aç kalmanın ve sonrasında midenin fazla ve hızlı şekilde doldurulmasının sıvı kaçısına zemin hazırladığını söylerken, " Yavaş ve yemek süresinin uzatılarak oruç açmak mide sağlığı açısından önem taşır. Lokmalarımızı ne kadar çok çiğnersek midemiz o kadar rahat eder. Bu süreçte asit ve acı seviyesi yüksek yiyeceklerden kaçınalım " diye konuştu.

Diğer Bursa Haberleri - Bölge Haberleri için tıklayın


2019.05.21 10:03 - Son Güncellenme: 2019.05.21 10:25 - HABER MERKEZİ
A