Paris'te Ara Güler anlatıldı

Paris'te Ara Güler anlatıldı

Prof. Dr. Hasan Bülent Kahraman, Cumhurbaşkanlığınca Fransa'nın başkenti Paris'teki "Ara Güler Sergisi" kapsamında düzenlenen panelde usta fotoğrafçıyı ve çalışmalarını anlattı.

2019.05.25 20:23 - Son Güncellenme: 2019.05.25 20:37 - Yaşam
A
Paris'te Ara Güler anlatıldı

Paris'in ünlü sanat galerisi Polka'da düzenlenen "Ara Güler'in Büyüsü"  adlı panele Yunus Emre Enstitüsü (YEE) Paris Müdürü Ahmed Bakcan, Kültür ve  Tanıtma Müşaviri Özgür Semiz, Eğitim Müşaviri Murat Demirkaya ve sanatseverler  katıldı.

Kahraman, Güler için Paris'in önemli bir yeri olduğunu söyledi.

"Ara Güler kendisini sanatçı ve fotoğrafçı değil, foto muhabiri olarak  tanımlardı." diyen Kahraman, Fransız foto muhabiri Henri-Cartier Bresson'un Güler  için önemli biri olduğunu, Güler'in Paris'te beraber çalıştığı Bresson'ı ustası  olarak gördüğünü belirtti.

Güler'e göre fotoğraf çekmek için sabırlı olmak ve bazen bir kareyi  çekebilmek için saatlerce beklemek gerektiğini ifade eden Kahraman, yüzlerce  renkli fotoğraf çektiğini ancak siyah-beyaz çekmeyi tercih ettiğini vurguladı.

"Ara Güler, hayatının her anında fotoğraftan bahsederdi." ifadesini  kullanan Kahraman, Güler'in Yaşar Kemal ile vakit geçirdiğini anlattı.

Kahraman, usta fotoğrafçının çok çalışkan olduğunu, daha 20'li  yaşlarında Türkiye'de önemli biri haline geldiğini, dünyaca ünlü dergilerin Orta  Doğu foto muhabirliği yaptığını söyledi.

Güler'in 20. yüzyılın en önemli kişilerinin portrelerini çektiğini,  Picasso'nun da Güler'in portresini çizerken fotoğrafının olduğunu dile getiren  Kahraman, "Türkiye'deki entelektüel ve sanatçılar, Güler'in (fotoğraf alanında)  yeni bir dönem başlattığını kabul ederdi. Güler, modern Türkiye'nin modern  imajının yaratıcısıdır." dedi.

Sergi, 4 şehirde daha açılacak

Cumhurbaşkanlığı ile Doğuş Grubu Ara Güler Müzesi Arşiv ve Araştırma  Merkezi iş birliğiyle gerçekleştirilen serginin Paris'in ardından sırasıyla  Kyoto, New York, Roma ve Mogadişu'da sanatseverlerle buluşması öngörülüyor.

Dünyanın en iyi yedi fotoğrafçısından biri gösterilen Ara Güler,  "Master of Leica" unvanına sahipti.

Ana sponsorluğunu Halkbank ve Ziraat Bankası, ulaşım sponsorluğunu  Türk Hava Yolları, medya sponsorluğunu Sabah ve Daily Sabah gazetelerinin  üstlendiği "Ara Güler Sergisi", yurt dışında önemli müze ve galerilerde yer  alarak uluslararası sanat platformunda Güler'in anısını yaşatacak.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan ön söz

Ön sözü Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından kaleme alınan  sergi kitabı da Paris'te Fransızca olarak ziyaretçilere dağıtıldı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, sergi kitabı için kaleme aldığı ön sözde Ara  Güler'i şöyle anlattı:

"Ara Güler, mesleğinde gerçek anlamda bir dünya markasıydı. Siyasi  mücadeleleriyle, devlet adamlıklarıyla, fikirleriyle, sanatçılıklarıyla, insani  duyarlılıklarıyla son 65 yılda dünyamızda iz bırakmış tüm önemli isimlerin, onun  objektifinin önünden geçmiş olması, bunun en büyük ispatıdır. 1950 yılında  başladığı ve son nefesine kadar sürdürdüğü uzun meslek hayatı boyunca çektiği  fotoğrafların, bugün de dünyanın dört bir yanında müzelerin, koleksiyonların,  albümlerin başköşelerinde yer alıyor olmasıyla milletçe iftihar ediyoruz. Doğup  büyüdüğü İstanbul'u, hayatının ve sanatının merkezine koyan Ara Güler'in  serüveni, yakın tarihimizin de bir özeti gibidir.

Kendisini, bağnazlıktan uzak, özgün, kuşatıcı ve üretken tarzıyla  ülkemizde gerçek sanatçı profilinin en ideal örneklerinden biri olarak daima  saygıyla hatırlayacağız."

 

Diğer Yaşam Haberleri için tıklayın


2019.05.25 20:23 - Son Güncellenme: 2019.05.25 20:37 - Kübra Coşar-pasif
A