Özel güvenliğin 'asgari' sorunu (ÖZEL HABER)

Özel güvenliğin 'asgari' sorunu (ÖZEL HABER)

ÖZ-İŞ Sendikası Bursa Şube Başkanı Hamit Kaya, en büyük sıkıntılarının maaş eşitsizliğini olduğunu vurgularken, "Asgari ücrete gelen zamdan dahi faydalanamıyoruz. Herhangi bir patronumuz yok" dedi. Kaya ayrıca özel güvenlik görevlileri için uygulanması gereken maaşı da açıkladı.

2019.02.13 08:51 - Son Güncellenme: 2019.02.13 08:51 - Bursa Bölge - HABER MERKEZİ
A
Özel güvenliğin 'asgari' sorunu (ÖZEL HABER)

HABERMERKEZİ/BURSADABUGÜN

Bursada bugün TV ve Radyo Bursada Bugün ortak yayını ile hazırlanan, Aysın Komitgan'ın sunduğu Gün'Aysın' programının konuğu, ÖZ-İŞ Sendikası Bursa Şube Başkanı Hamit Kaya oldu. 2009 yılında ülke genelinde faaliyete başladıklarını kaydeden Kaya, Hak-İş'e bağlı olarak çalıştıklarını güvenlik görevlilerinin haklarını savunma adına kurulduklarını açıkladı.

ASGARİ ÜCRET DE ALAMIYORUZ

Bursa Şubesi'nin 2017 yılının mayıs ayında kurulduğunu dile getiren Hamit Kaya, bin 500'ü aşkın üyelerinin bulunduğunu dile getirdi. Bursa genelinde 9 bin güvenlik görevlisinin çalıştığını vurgulayan Kaya, "Beşikten mezara kadar her yerde güvenlik görevlisi var. Güvenliğin kuruluş amacı insana hizmet etmektir. En büyük sıkıntımız maaş eksikliği. Asgari ücretin altında maaş ödemeleri var. Kadroya geçtik, asgari ücret üzerinden geçtik. Asgari ücrete gelen zam bize yansımadı. Sorduğumuzda devlet işçisi olduğumuz yanıtını aldık. Onlar 3 bin lira maaş alıyor, biz de onu istiyoruz. Asgari ücrete tabi olduğumuz için veremeyeceklerini söylüyorlar. Asgari ücret zammını da vermiyorlar. Kurumlar bile nasıl maaş ödeyeceğini bilmiyor. Hiçbir zamdan faydalanamadık" açıklamasında bulundu.

HİÇBİR PATRONUMUZ YOK

Güvenlik görevlilerinin savunma işçisi olduklarını aktaran Başkan Kaya, "Yüzde 100 devlet kurumuyla toplu sözleşme yapılabiliyor. Özel sektörde yüzde 51 yakalandı mı sorun oluyor. Hiçbir patronumuz yok. Normalde İçişleri Bakanlığı'na bağlıyız. Emniyet'te Özel Güvenlik Daire Başkanlığı'na tabiiyiz. Herkes topu birbirine atıyor. Ne sahipleniyor ne de vazgeçebiliyorlar. Yargılamada devlet memuru muamelesi görüyoruz ancak maaş konusunda boşluktayız. Nedenini dahi öğrenemiyoruz" dedi.

TAŞERON OLDU KAMURON

Aile Sosyal Politikalar Müdürlüğü'ne bağlı 19 kurumun bulunduğunu kaydeden Hamit Kaya, "Her biri ayrı bir yerden maaş alıyor. Eskiden taşeronduk artık kamuron olduk diyorlar. Okullarda çalışan güvenlik görevlileri de zor şartlar altında çalışıyor. 4 ay işsiz kalıyorlar ve başka bir işte çalışamıyordu. Her önüne gelen güvenlik görevlisi olmasın. Mutlaka kriter getirilsin. Belli şartlar olsun ve eğitimler zorunlu hale getirilsin. Sahada olduğunuzda gerçekten de zorlukları yaşıyoruz" diye konuştu.

İŞTE İSTEDİKLERİ MAAŞ

Özellikle kamu hastanelerinde en büyük sorunlardan birisinin otopark olduğunu vurgulayan Kaya, "Güvenlik görevlisinin park bulma zorunluluğu yok ama hesabı bizden soruluyor. Sesimizi duyurmak zorundayız. Bağırıyoruz sesimiz gitmiyor. Grev hakkımız yok. Bir adım öne atamadık. 32 milyar dolarlık bir ekonomi. Bin 400 güvenlik şirketi, 448 güvenlik kurumu, 291 bin çalışan, 1 milyon üstü güvenlik kartı olan bir sektör. Polisin veya jandarmanın olmadığı yerde yardımcı kolluk kuvveti görüyor. 3 bin 600 lira maaş istiyoruz. Asgari ücretin yüzde 50 fazla maaşı bekliyoruz. Biz herkesin güvenliğini sağlıyoruz. Her konuda yardımcı oluruz. Halkın bize bakış açısını değiştiremedik. Öldüresiye dövülen güvenlik görevlisine saldıran kişi 5 yıl ertelemeli sadece 8 ay ceza aldı" açıklamasında bulundu.
 

Diğer Bursa Haberleri - Bölge Haberleri için tıklayın


2019.02.13 08:51 - Son Güncellenme: 2019.02.13 08:51 - HABER MERKEZİ
A