Orta Doğu'da insanlar sokaklarda

Orta Doğu'da insanlar sokaklarda

ABD Başkanı Donald Trump'ın Kudüs'ü İsrail'in başkenti olarak tanıdığını ve ABD büyükelçiliğinin Kudüs'e taşınacağını açıklamasına Orta Doğu'dan tepkiler devam ediyor. Filistin, Ürdün ve Mısır'da halk, Trump'ın kararını protesto etti.

2017.12.07 10:48 - Son Güncellenme: 2017.12.07 11:45 - Dünya
A
Orta Doğu'da insanlar sokaklarda
00:50 Orta Doğu'da insanlar sokaklarda

İLGİLİ VİDEO

Orta Doğu'da insanlar sokaklarda

Filistin'in Batı Şeria, Ramallah ve Beytullahm şehirleri başta olmak üzere tepkiler Filistin'in bütün şehir ve kasabalarında dün gece devam etti. Halk yağmura ve kötü hava şartlarına rağmen sokaklara çıkarak Trump'ın kararını kınadı. Halk, gösterilerde Kudüs'ün Filistin'in ebedi başkenti olduğu sloganları attı.

ABD Başkanı Donald Trump, dün merakla beklenen konuşmasında, Kudüs'ü resmen İsrail'in başkenti olarak tanıdıklarını ve Tel Aviv'deki Büyükelçiliği buraya taşıyacaklarını açıkladı. Beyaz Saray'daki basın toplantısında konuşan Trump, tüm dünyanın karşı çıktığı adımı "Kudüs'ü resmen İsrail'in başkenti olarak tanımanın zamanı geldi" ifadesiyle duyurdu.

Bu açıklamalar Müslüman dünyasından çok sert tepkiler verildi. Gazze şeridinden bu sabah çekilen fotoğraflarda ise çok sayıda Filistinlinin sokakta eylem yaptığı gözlendi. 

ÜRDÜN

Ürdün'ün başkenti Amman'da ve birçok şehir ve kasabada kötü hava şartlarına rağmen halk sokaklara dökülerek, Trump'ın kararını protesto etti. Ürdün'ün başkenti Amman'da ABD Büyükelçiliği önünde bir gösteri düzenlendi. Maan şehrinde ise göstericiler ellerinde "Kudüs Filistin'in ebedi başkentidir" yazılı pankartlarla Trump'ı kınadı. Göstericiler, 'Amerika yılanın başı', 'Ne doğu ne batı Kudüs'ün tamamı Filistinlilere ve Araplara ait', 'Ölüm aşağılanmaktan daha iyidir', 'Şeytanlar barışçı bir çözüme razı olmazsak kanımızı istiyor' sloganları attı.

MISIR

Mısır'ın başkenti Kahire'de de Gazeteciler Derneği tarafından düzenlenen protesto gösterisine çok sayıda Kahireli katıldı. Amerikan mallarına ambargo uygulanmasını isteyen göstericiler, Mısır hükümetinden ABD'nin Kudüs'ü İsrail'in başkenti olarak tanıma kararına karşı kararlı ve sert bir tutum izlemesini istedi.

LÜBNAN

Lübnan'ın Ayn el-Helva'daki Filistin mülteci kampında da binlerce Filistinli, yoğun yağış ve soğuk havaya rağmen sokaklara dökülerek ABD Başkanı Trump'ın Kudüs'ü İsrail'in başkenti olarak tanıdığı açıklamasını protesto etti.

Öte yandan, Trump'ın açıklaması, İsrailliler tarafından sevinçle karşılandı. Kudüs'teki Eski Kent'in duvarına projektörlerle ABD-İsrail bayrakları yansıtıldı.

Diğer Dünyadan Haberler için tıklayın


2017.12.07 10:48 - Son Güncellenme: 2017.12.07 11:45 - Aysın Komitgan
A