Öpücük hastalığı virüsünün 7 hastalıkla daha bağlantısı bulundu

Öpücük hastalığı virüsünün 7 hastalıkla daha bağlantısı bulundu

Öpücük hastalığına (mononükleoz) neden olan Epstein-Barr virüsünün, 7 hastalıkla daha bağlantısının bulunduğu ortaya çıktı.

2018.04.17 14:52 - Son Güncellenme: 2018.04.17 14:55 - Sağlık - HABER MERKEZİ
A
Öpücük hastalığı virüsünün 7 hastalıkla daha bağlantısı bulundu

Cincinnati Çocuk Hastanesinde görevli bilim insanlarının yaptığı araştırmada, Öpücük hastalığına neden olan Epstein-Barr virüsünün neden olduğu diğer 7 hastalık şu şekilde: 

■ Sistemik lupus eritematozus (SLE): Kronik, sebebi bilinmeyen, immünolojik bozukluklarla birlikte, birçok organ ve sistemi tutan bir bağ dokusu hastalığı. 

■ Multipl skleroz (MS): Bağışıklık sistemindeki bozukluk sonucu beyin ve omurilikte çok sayıda plakların oluşmasıyla ortaya çıkan bir hastalık.

■ Eklem iltihabı (RA): Kemiklerin ucundaki kıkırdak dokuların yıpranmasına neden olur. 

■ Juvenil idiopatik artrit (JIA): Kronik romatizmal hastalık.

■ İltihabi bağırsak hastalığı (IBD): Kronik olan ve gastrointestinal kanalın ağızdan makata kadar herhangi bir yerinde oluşabilen iltihab hastalığı. 

■ Çölyak hastalığı: İnce bağırsağın, GLUTEN adlı proteine karşı ömür boyu süren ve kronikleşen alerjisi. 

■ Tip 1 diyabet: İnsülin hormonunun mutlak eksikliğine bağlı olarak meydana gelen şeker hastalığı. 

Araştırmanın sonuçları "Nature Genetics" dergisinde yayımlandı.

Çalışmanın, viral veya bakteriyel enfeksiyonlar, yetersiz beslenme, kirliliğe maruz kalma gibi çevresel faktörlerin genlerle nasıl etkileşime girerek hastalıklara tesir eden sonuçlar doğurduğuna ışık tuttuğu belirtildi.

ABD ve diğer gelişmiş ülkelerde nüfusun yüzde 90'ından fazlasının 20 yaşına kadar Epstein-Barr virüsüyle enfekte olduğu, az gelişmiş ülkelerde ise nüfusun yüzde 90'ına 2 yaşına kadar bu virüsün bulaştığı belirtildi.

Virüsün bir kez bulaştığında ömür boyu taşındığı ifade ediliyor.

ÖPÜCÜK HASTALIĞI NEDİR? 

Hastalık insandan insana öpüşme ile bulaştığı için halk arasında daha çok Öpücük Hastalığı adı ile tanınıyor. Hastalık, yüksek ateş, boğaz ağrısı ve lenf bezlerindeki büyümeye neden oluyor. Bunlara çoğu zaman halsizlik, yorgunluk, iştahsızlık ve gece terlemesi gibi belirtiler de eşlik ediyor.

Diğer Sağlık ve Beslenme Haberleri için tıklayın


2018.04.17 14:52 - Son Güncellenme: 2018.04.17 14:55 - HABER MERKEZİ
A