"Öğretmenlik mesleği daha cazip hale getirilmeli"

"Öğretmenlik mesleği daha cazip hale getirilmeli"

Memur-Sen ve Eğitim-Bir-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın, "En başarılı gençleri öğretmenlik mesleğine çekmek ve bu kişilerin meslekte kalmalarını sağlamak için öğretmenlik mesleği daha cazip hale getirilmelidir" dedi.

2019.03.13 16:27 - Son Güncellenme: 2019.03.13 16:27 - Eğitim
A
"Öğretmenlik mesleği daha cazip hale getirilmeli"

Memur-Sen ve Eğitim-Bir-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın,  "En başarılı gençleri öğretmenlik mesleğine çekmek ve bu kişilerin meslekte  kalmalarını sağlamak için öğretmenlik mesleği daha cazip hale getirilmelidir."  dedi. 

Yalçın, düzenlediği basın toplantısında, sendika tarafından hazırlanan  "Dünyada ve Türkiye'de Öğretmen Yetiştirme, İstihdam ve Mesleki Gelişim" başlıklı  raporu açıkladı.

Eğitim sisteminin kalitesini belirleyen en önemli unsurun öğretmen  olduğunu ifade eden Ali Yalçın, sistemin başarısı için öğretmenlerin nitelikli ve  donanımlı bir şekilde yetiştirilip, istihdam edilmesinin zorunluluğuna dikkati  çekti.

Yalçın, öğretmen yetiştirme, istihdam ve mesleki gelişim için bir  model öneren raporun, Türkiye'nin mevcut deneyimleriyle birlikte AB ve OECD  ülkelerinin tecrübeleri dikkate alınarak öğretmen yetiştirme konusunda çeşitli  öneriler içerdiğini ifade etti.

Avrupa'da rekabetçi sınav uygulaması

Yapılan araştırmalarda hizmet öncesi öğretmenlik eğitimi süresinin  kademelere göre farklılaştığını aktaran Ali Yalçın, okul öncesi ve ilkokul için 4  yıl ve daha aşağı bir süre istenirken, özellikle lise düzeyi için 5 yıl ve üzeri  eğitim süresi isteyen ülke sayısının daha yüksek olduğunu bildirdi.

Sözleşmeli öğretmenlik uygulamasının öğretmenler arasında ayrımcılığa  neden olduğunu ve öğretmenlerin çeşitli özlük haklarını sınırladığını öne süren  Yalçın, şunları kaydetti:

"Açık işe alım yönteminde öğretmen ihtiyacı olan okullar ilana çıkar,  başvuru alınır ve başvuru arasından en uygun aday seçilir. Avrupa ülkelerinin  4'te 3'ü öğretmen istihdamında bu yöntemi kullanmaktadır. Türkiye, İspanya,  Fransa, İtalya, Japonya ve Güney Kore gibi ülkelerde ise rekabetçi bir sınav  uygulaması vardır."

"MEB ve YÖK arasında güçlü bir koordinasyon sağlanmalı"

Türkiye'de öğretmen yetiştirme, istihdam ve mesleki gelişimle ilgili  önerilerini dile getiren Ali Yalçın, şöyle devam etti:

 "Öğretmen yetiştirme sisteminde son yıllarda kararların sık değiştiği  dikkate alındığında, öncelikle Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) ile Yükseköğretim  Kurulu (YÖK) ve üniversiteler arasında güçlü bir koordinasyon sağlanmalıdır.  Öğretmenlik mesleğinin statüsü, öğretmenlerin hakları, sorumlulukları, mesleki  yetkinlik ve yeterlikleri ile mesleki özerkliklerine ilişkin hususlar, daha fazla  zaman kaybedilmeden meslek kanunu ile düzenlenmelidir. En başarılı gençleri  öğretmenlik mesleğine çekmek ve bu kişilerin meslekte kalmalarını sağlamak için  öğretmenlik mesleği daha cazip hale getirilmelidir. AB ve OECD ülkelerinde olduğu  gibi, Türkiye'de öğretmen yetiştirmede ilk kademelerde eş zamanlı sistem  kullanılmaya ve özellikle lise kademesinde ardışık ve eş zamanlı sistem birlikte  kullanılmaya devam etmelidir."

Öğretmen yetiştirme programları içeriğinin araştırma ve uygulama  temelinde güncellenmesi gerektiğini vurgulayan Yalçın, 2016 yılından itibaren  uygulanan sözleşmeli öğretmenlik ile sözlü sınav uygulamasının bir an önce  kaldırılması gerektiğini savundu.

 Ali Yalçın, "Yeni öğretmenlerin ilk ataması, kendilerine destek  verecek ve mentorluk yapacak tecrübeli öğretmenlerin olduğu okullara  yapılmalıdır. Öğretmenlerin lisansüstü eğitime katılmaları desteklenmelidir.  Bunun için sadece ders döneminde değil tez döneminde de öğretmenlere izinler  verilmeli, alanı ile ilgili ulusal ve uluslararası konferans, sempozyum ve  kongrelere katılmaları teşvik edilmelidir. Hizmet içi eğitim faaliyetlerinin daha  etkin bir şekilde yürütülmesi için eğitim faaliyetleri, katılımcıların  ihtiyaçları, istek ve beklentileri doğrultusunda planlı ve sistemli olarak  düzenlenmelidir." diye konuştu.

 

Diğer Eğitim Haberleri için tıklayın


2019.03.13 16:27 - Son Güncellenme: 2019.03.13 16:27 - Gülcan Tekin
A