O ameliyatlar için devrim gibi karar! Sırada sezaryen var...

O ameliyatlar için devrim gibi karar! Sırada sezaryen var...

2015'ten bu yana 44 bin 453 hastaya obezite cerrahisi yapıldığını belirten Sağlık Bakanı Koca, "Sertifikası olmayan doktor ameliyat yapamayacak. Onaylanmayan ameliyatlara SGK geri ödeme yapmayacak" dedi. Koca, benzer onay mekanizmasının sezaryen ameliyatlarına da geleceğini kaydetti

2019.01.12 08:45 - Son Güncellenme: 2019.01.12 08:45 - Sağlık - HABER MERKEZİ
A
O ameliyatlar için devrim gibi karar! Sırada sezaryen var...

Sağlık Bakanlığı, obezite ameliyatlarını kontrol altına almak için harekete geçti. 15 bin 800'ü 2018'de olmak üzere 2015'ten bu yana 44 bin 453 hastaya obezite ameliyatı yapıldığını belirten Bakan Fahrettin Koca, obezite ameliyatlarına onay mekanizması geleceğini açıkladı. Bir grup gazeteciyle bir araya gelen Koca, görüşmede obezite ameliyatlarına yönelik önemli açıklamalarda bulundu. 2015'ten bu yana 44 bin 453 hastaya obezite cerrahisinin yapıldığını ifade eden Koca, "2018 için bu rakam 15 bin 800. Bu ameliyat bahsedildiği gibi çok masum, herkesin yapması gereken bir ameliyat şekli değil. Riski olan önemli bir girişim. Her isteyenin ameliyat edilmesi gerekmeyen bir ameliyat şekli" dedi. Obezite ameliyatlarının kimlere yapılması gerektiğiyle ilgili kuralları belirlediklerini kaydeden Koca, "Yeni dönemde biz obezite merkezleri sayısını artırıp ameliyat yapacak merkezlerin standartlarını tanımlıyoruz. Bu ameliyatı yapacak cerrahlara da eğitim ve belgelendirme konusunda bir hazırlığımız var. Sertifika... Yani cerrahlar, belli sayıda vakada eğitim almış olmasını belgelendirmekle bu ameliyatları yapar olacak. Biz, ameliyat kararı verilmeden önce dijital ortamda bu hastaların bilgilerini alarak, onay mekanizması da geliştirmek istiyoruz" ifadelerini kullandı.

GERİ ÖDEME YOK

Tedavi gerektiren, diyet ve benzeri yaklaşımların sağlandığı bir dönemi geçmeden vatandaşın obezite ameliyatını olmasını istemeyeceklerini belirten Koca, şöyle konuştu:

"Onay için obezite merkezlerinden geçilmesi gerekiyor. Bu obezite merkezlerinin sadece kamuda olması gerekmiyor. Kamu olur özel sektör olur... Hangi hastanede yapılacağının da standardı olacak. Belli şartları taşıyan hastaneleri tanımlayacağız. Onay mekanizması nasıl MR ve tomografide devreye giriyorsa, orada da devreye girecek. Sertifikası olmayan hekim bu ameliyatları yapamayacak. 'Param var sertifikası olmayan kişiye ameliyat olmak istiyorum' olmayacak. Ameliyatlar isteğe bağlı yapılıyorsa bunun da ödemesini yapmayacağız. Onay mekanizması devreye giriyor olacak. Bizim onaylamadığımızı SGK ödemeyecek. Sistem hekim üzerinden dönüyor. Benim sertifikasını verdiğim kişi, yaptığı ameliyatları bana gösterecek. Bu onay mekanizmasını birçok hastalık için de yapıyor olacağız. Sezaryen ameliyatlarında da yapacağız."

8 HAFTA BEKLENECEK

Sağlık Bakanlığı, obezite için daha önce genelge yayımlayarak harekete geçmişti. Geçtiğimiz yıl İl Sağlık Müdürlüklerine gönderilen genelgede, obezite merkezlerinin çalışma ve usul ve esaslarını belirlemişti. Genelgede beden kitle indeksi 30 ve üzeri olan herkesin kendi rızasıyla obezite programlarına dahil edilebileceği kaydedilmişti. Hastalara obezite ve yaşam, imaj algısı, sağlıklı beslenme, sağlık ve yaşam becerileri konularında 40 saat eğitim verileceği belirtilen genelgede, 8 hafta sonunda kilo vermenin başlamaması, yüzde 10-20 arası kilo kaybına ulaşılmaması durumunda ek tedavi olarak ilaç, geleneksel tamamlayıcı tıp uygulamaları, aile veya bireysel terapiler, endoskopik girişimler, bariatrik cerrahi tedavilerine başlanacağı kaydedilmişti.

'OLUMLU BİR ADIM'

Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Endokrinoloji Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Okan Bülent Yıldız, bakanlığın yapacağı çalışmayı değerlendirdi. Yıldız, şöyle dedi:

"Cerrahi müdahale fazla kilolu hastaların, kolay çözüm üretme adına başvurdukları bir yöntem. Doğru hastalarda iyi sonuçlar vermekle beraber, o doğru hastanın çok daha fazlası bir an önce kolay şekilde, 'işimi halledebilir miyim' diye bakıyor. Bütün dünya biz bunu nasıl kontrol altına alırız çabası içinde. Rakamlar sürekli artışda. Merkez akreditasyonu, cerrah akreditasyonu ve SGK'nın koyacağı kısıtlayıcı tedbirler toplamda olumlu bir süreç başlatabilir. Bu yönden olumlu bir adım, ama fazlasına ihtiyaç var."

Diğer Sağlık ve Beslenme Haberleri için tıklayın


2019.01.12 08:45 - Son Güncellenme: 2019.01.12 08:45 - HABER MERKEZİ
A