Nureddin Nebati: Türkiye'de yapacağınız bütün işler size kar getirecek

Nureddin Nebati: Türkiye'de yapacağınız bütün işler size kar getirecek

Hazine ve Maliye Bakan Yardımcısı Nureddin Nebati, "Türkiye'de yapacağınız bütün işler size kar getirecek. Türkiye'de yaptığınız yatırımın karşılığını, 4-5 yıl sonra görüyorsunuz. Türkiye'de çok kısa bir sürede yatırdığınız parayı geri alıyorsunuz. Bu kadar hızlı bir geri dönüş var." dedi.

2019.04.13 17:40 - Son Güncellenme: 2019.04.13 17:40 - Ekonomi - HABER MERKEZİ
A
Nureddin Nebati: Türkiye'de yapacağınız bütün işler size kar getirecek

1. Türk-Arap İş Zirvesi, Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği'nin  (MÜSİAD)  ev sahipliğinde, Uluslararası İş Forumu (IBF) organizasyonuyla, Hazine  ve Maliye Bakan Yardımcısı Nureddin Nebati, AK Parti Genel Başkan Danışmanı Prof.  Dr. Yasin Aktay,  IBF Başkanı Erol Yarar,  MÜSİAD Genel Başkanı Abdurrahman Kaan  ve İstanbul Ticaret Odası (İTO) Başkanı Şekib Avdagiç'in katılımıyla  gerçekleştirildi.

Hazine ve Maliye Bakanlığı Bakan Yardımcısı Nureddin Nebati, zirvenin  açılışındaki konuşmasında, IBF'nin yaptığı çalışmalarla dünya Müslümanlarını bir  araya getirmekte oldukça tecrübeli ve bu tecrübesini aktarmakta başarılı olan bir  kurum olduğunu söyledi.

Türk-Arap İş Zirvesi'nin MÜSİAD'da yapılmasının çok yerinde olduğunun  altını çizen Nebati, "Çünkü MÜSİAD bu işin erbabı. Kurulduğu günden bugüne kadar  yapmış olduğu çalışmalarla MÜSİAD, bulunduğu coğrafyada bütün tarafları bir araya  getiren sonra da dünyanın en uzak noktalarındaki, başta Müslüman kardeşlerimiz  olmak üzere, bütün iş dünyası ile bağlantı kuran ve bunu geçmişten bugüne tevarüs  eden kültürüyle de yoğun bir şekilde birleştiren bir kurum." diye konuştu.

Nebati, Türkiye'nin, gelen her türlü yatırımcının can, mal ve inanç  güvenliğinin sağladığı, bölgenin ender ülkelerinden biri olduğunu belirterek,  Türkiye'de ayrıca uyruğuna bakılmaksızın genel yatırımcılara verilen çok önemli  teşvikler olduğunu anlattı.

Yabancı yatırımcılar için çok büyük fırsatlar olduğunu belirten  Nebati, özellikle Anadolu'nun muhtelif bölgelerindeki organize sanayi  bölgelerinde yatırım yapılması halinde, vergi ve sigorta muafiyetlerinin yanı  sıra  her türlü yatırım desteği bulunduğunu aktardı.

Nebati, vatandaşlık yasası ile ilgili büyük bir değişiklik  yaptıklarını belirterek, yabancı yatırımcıların gerekli şartları yerine  getirmeleri halinde vatandaş olabileceklerini, vatandaş olmak istemeyenlerin ise  turkuaz kart ile Türkiye'nin bütün imkanlarından yararlanabileceğini ifade  etti.

Türkiye'ye gelen doğrudan yabancı yatırımın artarak devam ettiğini  anlatan Nebati, dünyanın dört bir yanından yabancı yatırımcının Türkiye'ye  gelerek yatırım yaptıklarını kaydetti.

Nebati, Türkiye'nin stratejik olarak önemli bir ülke olduğunu  vurgulayarak, Türkiye'nin aynı zamanda genç nüfusuyla dünyada en önemli  ülkelerinden biri olduğunu söyledi.

Türkiye'de yapılan yatırımların geri dönüşünün çok hızlı olduğuna  dikkati çeken Nebati, "Ticari olarak bugün Avrupa ülkesinde ya da Batı  ülkelerinde yapacağınız yatırım, 15, 20, 25 veya 30 yıl da size geri dönüyor.  Yaptığınız bir yatırımın karşılığını ancak çocuklarımız görüyor. Türkiye'de öyle  bir şey yok. Türkiye'de yapacağınız bütün işler size kar getirecek. Türkiye'de  yaptığınız yatırım karşılığını, 4-5 yıl sonra görüyorsunuz. Türkiye'de çok kısa  bir sürede yatırdığınız parayı geri alıyorsunuz. Bu kadar hızlı bir geri dönüş  var." diye konuştu.

"Türkiye fırsatlar ülkesidir"

AK Parti Genel Başkan Danışmanı Prof. Dr. Yasin Aktay da Türk ve Arap  dünyasının birbirinden ayrılamayacağını belirterek, Türkiye'de köken itibarıyla  Arap olan vatandaşların bulunduğunu söyledi.

Arap iş adamlarının Türkiye'ye yatırım yapmasının çok kolay olduğunu  dile getiren Aktay, "Arap kardeşlerimizin genelde Türkiye'ye geldiklerinde çok  sınırlı alanlarda kaldıklarını görüyoruz. Çünkü yeterince araştırma yapmıyorlar.  Arap kardeşlerimiz yeterince araştırma yaptıkları zaman  görecekler ki, Türkiye  gerçekten bir fırsatlar ülkesidir. Artık yatırımdan bahsetmemiz gerekiyor.  Yatırım da bir nevi ticarettir. Ama bu yatırımı yaparken çok farklı alanlar var."  değerlendirmesinde bulundu.

Aktay, Türkiye'de sadece gayrimenkul alanında değil, maden ve enerji  alanlarında da büyük fırsatlar bulunduğunu belirterek, bu alanlarda da  yapılabilecek çok ciddi yatırımlar olduğunu vurguladı.

"Burası sizin Medine'niz"

IBF Başkanı Erol Yarar ise Orta Doğu'daki durumdan dolayı Türkiye'de  İslam dünyasından birçok iş adamı bulunduğunu söyledi.

Yarar, "Müslüman tacirleri bir araya getirerek, onların arasındaki  bağları aynı Allah'ın Resulü'nün muhacirle ensarı kaynaştırdığı gibi kaynaştırmak  zorundayız. Sizler, ülkenizi muhacirler gibi terk etmek zorunda kaldınız. Birçok  zorluklarla karşılaştınız. Ama hoş geldiniz. Çünkü burası sizin Medine'niz. Çünkü  MÜSİAD Resulullah'ın döneminde çadır niyetiyle kurulmuş olan bugünkü iş adamları  teşkilatıdır." ifadelerini kullandı.

"Arap ülkeleriyle ticari ve ekonomik ilişkiler, istenilen düzeyde  değil"

MÜSİAD Genel Başkanı Abdurrahman Kaan, Türkiye'nin tarih boyunca Arap  coğrafyasıyla sevgi bağını hiç koparmadan ve o bağın zedelenmesine izin vermeden  güçlü ilişkiler yürüttüğünü söyledi.

Adaletli, güvenilir ticaret anlayışıyla çalıştıklarını ve hep birlikte  kazanmanın temel amaç olduğunu vurgulayan Kaan, "Bizler, ortak tarihi  paylaşıyoruz. Arap kardeşlerimizle acılarımız, sevinçlerimiz ortak. Arap  coğrafyası, aynı zamanda biz Türk iş insanları için önemli bir ticaret bölgesi.  Türkiye'nin Arap halklarıyla yüzyıllardır süregelen, tarihi, kültürel ve sosyal  yakınlığı, ülkemiz ve Arap dünyasını birbirleri ile yakından ilgilenmeye teşvik  ediyor. Türkiye, özellikle son yıllarda, Arap ülkeleriyle olan ilişkilerinde  çok  boyutlu ve geleceğe dönük bir dış politika izliyor. Orta Doğu'da barış, istikrar  ve refahın egemen olması için yürütülen çabalara güçlü ve aktif destek veren  ülkemiz, Arap dünyası ile kurduğu ilişkiyi, karşılıklı ekonomik çıkarları  gözeterek yürütüyor." diye konuştu.

Kaan, coğrafi yakınlık ve tarihten gelen güçlü bağa rağmen bugün Arap  ülkeleriyle ticari ve ekonomik ilişkilerin, istenilen düzeyde olmadığını  belirterek, Müslüman ülkelerin dünyadaki ticari faaliyetlerinin yüzde 90'nın  Müslüman olmayan ülkelere yönelik olduğuna dikkati çekti.

Müslüman ülkeler arasındaki ticaretin geliştirilmesi gerektiğini  vurgulayan Kaan, "Türkiye, savunma sanayisi, makine, gayrimenkul, gıda, tekstil,  demir-çelik, bilişim ve yazılım altyapısı gibi birçok alanda dünya ile  yarışabilecek kalitede ürün ve hizmet üreten bir ülke. Üstelik her geçen gün, bu  yetkinliğimizi daha da ileri taşıyoruz. Dolayısıyla, bu birikim ve tecrübemizi,  Arap ülkelerine ulaştırmak, aramızdaki iş birliklerini güçlendirmek istiyoruz.  Arap dostlarımızla her fırsatta bir araya gelerek, işlerimizi birlikte nasıl daha  ileri taşıyabiliriz, bunu istişare ediyoruz." değerlendirmesinde bulundu.

"Türk kamuoyu, Arap yatırımlarını yeterince bilmiyor"

İstanbul Ticaret Odası (İTO) Başkanı Şekib Avdagiç de tanıtım ve  bilgilendirme noktasında sorunlar bulunduğuna işaret ederek, Türk kamuoyunun Arap  yatırımlarını yeterince bilmediğini, Arap yatırımcıların ise Türk iş  mevzuatlarını ve avantajlarını bilmediğini ifade etti.

Buna yönelik girişimlerde bulunulması gerektiğinin altını çizen  Avdagiç, şunları kaydetti:

"İTO, aynı zamanda sizin de odanız. İTO'nun kapıları, sizlere de  ardına kadar açık. Türkiye'de yapılan her Arap yatırımı, bu coğrafyanın geleceği  için bir umuttur. Bu umudu büyütmek de bizim vazifemizdir. Çünkü Türkiye'de  yapılan her Arap yatırımı, sadece o yatırımı yapan kişinin ya da Türkiye'nin  kazancı değildir, tüm İslam dünyasının kazancıdır. Türklerin ve Arapların ortak  bir geleceğe, ticaretten başlayan bir adım atmalarıdır."

Diğer Ekonomi Haberleri için tıklayın


2019.04.13 17:40 - Son Güncellenme: 2019.04.13 17:40 - HABER MERKEZİ
A