Nijerya ordusu Trump'ın ateş emrini tweetledi

Nijerya ordusu Trump'ın ateş emrini tweetledi

Nijerya ordusu, ABD Başkanı Donald Trump'ın Orta Amerika'dan gelmekte olan göçmen kafilesine ordunun ateş açmasını emreden konuşmasını tweetledi. Nijerya güvenlik güçlerinin haftasonunda onlarca Şii protestocuyu öldürmesi ve yaralamasını haklı çıkarma çabası olarak değerlendirilen tweet, tepkiler üzerine silindi.

2018.11.05 14:20 - Son Güncellenme: 2018.11.05 14:21 - Dünya - HABER MERKEZİ
A
Nijerya ordusu Trump'ın ateş emrini tweetledi

 

Nijerya'nın başkenti Abuja'da 2 yıldır yargılanmaksızın hapiste tutulan liderleri İbrahim El Zakzaki'nin serbest bırakılması için protesto düzenleyen İslami Hareket'in Şii üyelerine güvenlik güçlerinin müdahalesi kanlı sonuçlandı. Uluslararası Af örgütünün açıklamasında, ordu ve polisin ateş açması sonucu 45 kişinin öldüğü, 122 kişinin yaralandığı iddiasına yer verildi. Kınamalar da beraberinde geldi.

Bunun üzerine Nijerya ordusu, sosyal medya hesabından, ABD Başkanı Donald Trump'ın perşembe günü Beyaz Saray'da yaptığı konuşmanın bir videosunu paylaşıp "Lütfen izleyin ve kendi çıkarımlarınızı yapın" diye yazdı.

Orta Amerika'dan harekete geçip Meksika üzerinden ABD'ye ilerleyen binlerce göçmene karşı binlerce askeri güney sınırına konuşlandırmış olan Trump, sözkonusu konuşmasında göçmenleri asker ateşiyle katletmekle tehdit ediyordu.

"Onlar ordumuza taş atmak istiyor, ordumuz karşı koyuyor" iddiasında bulunan Trump, askerlere atılan taşları tüfek olarak değerlendirme emrini verdiğini ifade ediyordu:

"Onlara dedim ki, tüfek olarak addedin. Meksika ordusu ve polisine yaptıkları gibi burada taş attıklarında bunu tüfek olarak değerlendirmelerini söyledim."

Ancak tepkiler üzerine bu açıklamasından geri adım atan Trump, ABD sınırında orduya taş atan göçmenlerin yalnızca gözaltına alınacağını ve askerin ateş açmasına gerek kalmamasını umduğunu dile getirdi. Yine sözlerinin yanlış anlaşıldığını savunan Trump "Ben vurun demedim. Ama onlar bize bunu yaparsa uzun süre tutuklu kalacaklar" dedi.

Trump'ın çarkını kaale almadan ilk açıklamasını paylaşan, ama daha sonra silmek zorunda kalan Nijerya ordusunun sözcüsü John Agim, ABD'nin New York Times gazetesine konuştu.

ORDU SÖZCÜSÜ: DAVUD GOLYAT'I NEYLE ÖLDÜRDÜ?

Orduyu protestoculara karşı silah kullanmakla suçlayan haberlere tepki olarak videoyu paylaştıklarını söyleyen Nijerya ordusu sözcüsü şöyle konuştu:

"Eğer Başkan Trump taşların tüfek yerine geçtiğini söyleyebiliyorsa, Uluslararası Af örgütü kimdir, demek için o videoyu yayımladık. Buna ne diyecekler bakalım. Davud Golyat'ı öldürmek için ne kullandı? Dolayısıyla taş bir silahtır."

Hem Trump'ın ilk açıklaması hem de Nijerya ordusunun paylaşımı, uluslararası çapta şimşekleri çekti. 

POWER: İĞRENÇ

Nijerya ordusunun tweetinin ekran görüntüsünü paylaşan ABD'nin eski BM Temsilcisi Samantha Power, "İğrenç" tepkisini vererek şöyle devam etti:

"İnsan hakları örgütlerinin protestocuların üzerine ateş açtığı için soruşturduğu Nijerya ordusu, Trump'ın ABD askerlerine taş atan her göçmene tüfekle ateş açmış gibi davranılmasını emrettiği konuşmasını tweetliyor."

​ABD'nin Abuja Büyükelçiliği, Nijerya hükümetini, protestocu ölümlerini soruşturmaya ve sorumluları yargılamaya çağırdı.

Diğer Dünyadan Haberler için tıklayın


2018.11.05 14:20 - Son Güncellenme: 2018.11.05 14:21 - HABER MERKEZİ
A