Namoğlu'ndan VAR açıklaması

Namoğlu'ndan VAR açıklaması

MHK başkanı Yusuf Namoğlu bir çok futbolseverin yakından merak ettiği VAR (Video Asistan Referee) sistemi hakkında önemli açıklamalar yaptı. Bu sezon kupa maçlarında sistemin kullanılacağı hatta TFF tarafından özel turnuvalar düzenleneceği bilgisini veren Namoğlu, sistemin işleyişi ve hakemlerin görevleri hakkında detaylı açıklamalarda bulundu.

2017.12.06 17:43 - Son Güncellenme: 2017.12.06 17:45 - Spor - HABER MERKEZİ
A
Namoğlu'ndan VAR açıklaması

Namoğlu'nun açıklamaları şu şekilde:

"VAR'ın açılımı Video Asistan Referee yani Video Yardımcı Hakem anlamında. IFAB 5 Mart 2016 tarihinde 2 yıl canlı olarak denenmesini karar aldı."

"5 Mart 2108 tarihinde yeniden karar alınacak. Şu an gördüm kadarıyla IFAB'ın içinde yer alan isimler ve FIFA başkanı olan Infantino dahil herkes bu sistemi destekliyor. Mart ayında nasıl bir karar çıkar göreceğiz."

'Almanya, İtalya ve Portekiz'de sistem kullanılıyor'

"Benim tahminim bunun olumlu şekilde devam edeceği yönünde. Almanya, İtalya ve Portekiz'de devam ediyor. UEFA başkanı pek sıcak bakmıyor ama Dünya Kupası sonrası onlarda karar verecektir."

"Collina mesela buna sıcak bakmaktadır. Cüneyt Çakır'ın dahil olduğu 36 hakem Dubai'de yer aldı. Buradaki seminerde ağırlık olarak VAR sistemi eğitimi aldılar. Sürekli seminer yapılıp aktarılacak"

'Üç önemli olaya bakıyor: Gol, Kırmızı Kart, Penaltı'

Pozisyonların analizini yapan bir sistem. Üç önemli konuda karar doğru mu yanlış mı diye bakıyoru. Bu olaylar:

Gol

İhraç / Kırmızı Kart

Penaltı

Sistem örneğin taç atışı doğru atılmış mı? yada korner olmuş mu? buna karışmıyor

'En az 16 kamera gerekiyor'

"Sistem pozisyonun ekranlara gelme hızına da bağlı. Yayını veren kuruluşun çok iyi olması lazım. En az 16 kamera olması gerekiyor. Adebayor'un pozisyonu gibi tartışmalı pozisyonlar için kamera açılarının artması lazım"

'Analiz süresi maksimum 1 dakika'

"Bu analiz süresi maksimum 1 dakikayı geçmiyor. Diyelim ki ceza sahası içinde penaltı olabilecek bir pozisyon var. Bu arada oyun devam ediyor ve diğer kalede hızlı bir atakla gol oluyor. VAR sistemi penaltı pozisyonunu incelerken aVAR hakemi ise maçın akışını takip ediyor"

İlginç senaryo

"Diyelim ki ceza sahası içinde penaltı olabilecek bir pozisyon var. Bu arada oyun devam ediyor ve diğer kalede hızlı bir atakla gol oluyor."

"VAR bu arada bir bakıyor maçın hakemi atlamış %100 penaltı durumu mevcut. Ekrana gönderip penaltı pozisyonunu izlemesini istiyor. Kararı ne olursa olsun maçın hakemine bırakıyor"

 "Hakem gol olduğu halde santrayı yaptırmıyor. İzledikten sonra eğer penaltıya hükmederse golü iptal edip penaltı kararını uyguluyor"

"Hakem burada adaleti sağlıyor kıymet kopmaz. Bu penaltıyı atlayıp golü verince gece televizyonlarda zaten kıyamet kopuyor."

'Son karar yine hakemin olacak'

"Bir başka senaryo. Maç oynanıyor atladı penaltıyı vermedi. Net penaltı pozisyon, top ileri gittiği anda oyunu durduruyor ve penaltı olayı var gidip bakmalısın diyor"

"Geldi seyretti ve yine kendi kararında devam edebilir.  VAR hakeme görüntüyü tekrar izlemesi gerektiğini söylüyor ama kararı yine hakem veriyor"

'VAR sistemini dikkate almaz ve hata yaparsa puanı düşer'

"İletişimi kuvvetli hakemleri seçmek gerekiyor. VAR sisteminin uyarısını dikkate almamazlık yapabilir ama riskli bir durum. Hatalı olduğu çıkınca puanı düşer"

'İtalya'da faul oranı düştü, penaltı ve kırmızı kart arttı'

"Bir tek sakıncalı olay zaman açısında endişe var. VAR nedeniyle kaybolan süre ilave edilecek. İtalya'da olan neticeleri ele aldığımız zaman kırmızı kart oranı arttı ve penaltı oranı arttı. Kaçan penaltı ve kırmızı kartlar yakalandı. Oyunda topun kalma süresi arttı çünkü faul oranı düştü"

'Üst düzey hakemler yada yeni bırakmış hakemler görev yapacak'

"Üst düzey faal hakemlerle yapılıyor. Çünkü en yeni kuralları yakından rakip ediyorlar. Yeni bırakmış hakemleri önermekte IFAB"

"VAR sistemi yeni bir olay. Ceza sahasında yaşanan olaylarla başlasa diye önermiştim. Böyle olursa ben daha doğru olur diye düşünüyorum. IFAB bize 8. protokolu gönderdi. İlerleyen dönemde bu protokol sayısı da artacaktır"

'Bu sene kupa maçlarında kullanılacak'

"VAR çok kesin kararları önlemeyi açıklar. Burada gri dediğimiz sana göre bana göre olan pozisyonlara müdahele etmez. VAR içeriden bir karar veremez."

"Kısmet olursa bu sene kupalarda kullanılacak. Bütün hakemler 5 tane offline 5 tane online maçta görev yapacak. Özel turnuvalar organize edeceğiz. TFF bu konuda sıkı bir şekilde çalışmaktadır. Mevcut olan aracı ikiye çıkartmak amacımız. Hızlı bir şekilde sene sonuna kadar bu eğitimler tamamlanmış olacaktır"

Diğer Spor Haberleri için tıklayın


2017.12.06 17:43 - Son Güncellenme: 2017.12.06 17:45 - HABER MERKEZİ
A