Myanmar'daki Reuters muhabirlerine hapis cezası

Myanmar'daki Reuters muhabirlerine hapis cezası

Arakanlı Müslümanların katledildiği belgeleri ifşa eden gazetecilere verilen ceza, dünyayı ayağa kaldırdı.

2018.09.03 09:51 - Son Güncellenme: 2018.09.03 09:52 - Dünya - HABER MERKEZİ
A
Myanmar'daki Reuters muhabirlerine hapis cezası

Myanmar'da Arakanlı Müslümanlara yönelik yargısız  infazlarla ilgili askeri belgeleri ifşa ettikleri gerekçesiyle geçen yıl aralık  ayında tutuklanan Reuters haber ajansının iki muhabiri, yedişer yıl hapse mahkum  edildi. 

Mahkeme, yaklaşık bir yıldır tutuklu bulunan Wa Lone ve Kyaw Soe Oo'yu  Devlet Sırları Yasası'nı ihlal etmekten suçlu bularak yedişer yıl hapisle  cezalandırdı.

Reuters Baş Editörü ve Yöneticisi Stephen J. Adler, "Bugün Myanmar,  Reuters muhabirleri Wa Lone ve Kyaw Soe Oo ve tüm dünya basını için üzücü bir  gün. İşini iyi yapan iki muhabir, baskı uygulanarak ve hata yaptıklarına dair  herhangi bir kanıt olmadan 9 aylarını hapishanede geçirdi. Gazetecilerin  özgürlükleri ellerinden alınmaya halen devam ediliyor." ifadelerini kullandı.

Muhabirler, 13 Aralık'ta ellerinde Arakan eyaletindeki bir mevkinin  haritası ve askeri raporların bulunması üzerine Devlet Sırları Yasası  çerçevesinde tutuklanmıştı.

Myanmar'da parlamento binası yakınında drone ile görüntü aldıkları  iddiasıyla 27 Ekim'de gözaltına alınan gazeteciler Lau Hon Meng ve Mok Choy Lin  ile Myanmar vatandaşı şoför ve yerel gazeteci Aung Naing Soe da ruhsatsız drone  bulundurmaktan yargılanmıştı. TRT World adına çalışan 4 kişi, 10 Kasım'da ikişer  ay hapse mahkum edilmişti.

Myanmar yönetiminin özellikle orduyla bağlantılı konularda özgür  basına baskıyı artırdığı ifade ediliyor.

Arakanlı Müslümanlara etnik temizlik

Birleşmiş Milletler raporlarına göre, 700 binden fazla Arakanlı  Müslüman, 25 Ağustos 2017'den bu yana Myanmar'da zulüm ve katliamlardan kaçarak  Bangladeş'e sığındı. Köyleri tamamen yakılan Arakanlı Müslümanlardan  binlercesinin katledildiği belirtiliyor.

Myanmar ordusunun etnik temizliğe dönüştürdüğü saldırılarda 300'e  yakın köy, ordu ve fanatik Budistler tarafından yok edilirken, 600 binden fazla  Arakanlı Müslüman dağlık bölgeler, nehir ya da deniz üzerinden Bangladeş'e kaçtı,  on binlercesi de kaçmanın yolunu arıyor. Arakan'da 1970'lerde yaklaşık 2 milyon  Müslüman'ın yaşadığı tahmin edilirken, sistematik saldırılardan kaçış nedeniyle  bu sayı 350 binin altına geriledi.

Diğer Dünyadan Haberler için tıklayın


2018.09.03 09:51 - Son Güncellenme: 2018.09.03 09:52 - HABER MERKEZİ
A