Modern çağın hastalığı fibromiyalji kadınları vuruyor

Modern çağın hastalığı fibromiyalji kadınları vuruyor

Adını son yıllarda daha da fazla duyduğumuz fibromiyalji, görülme sıklığı da hızla artan hastalıklar arasında yer alıyor. Öyle ki bu hastalık günümüzde ekonomiyi, iş hayatını ve gündelik yaşamı bile olumsuz etkiler hale gelmiş durumda. Birçok probleme kapı aralayan fibromiyaljinin tespiti için ise pek çok tetkik yapılması gerekiyor. Öyle ki her 3 hastadan yalnızca 1'i doğru tanı alarak tedaviye başlayabiliyor

2018.09.06 09:33 - Son Güncellenme: 2018.09.06 09:34 - Sağlık
A
Modern çağın hastalığı fibromiyalji kadınları vuruyor

Fibromiyaljinin çoğunlukla 25-55 yaşları arasında, özellikle kadınlarda daha sık olmakla birlikte erkeklerde ve hatta çocukluk döneminde görülebildiğini söyleyen Medline Adana Hastanesi Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Dr. Süleyman Tatlı, kas-iskelet sisteminde oluşan ve uzun süreler etkili olabilen bir hastalık olarak tanımlanan fibromiyalji hakkında önemli bilgiler verdi.

NEDENİ TAM BİLİNMİYOR

Fibromiyalji beraberinde yaygın kas ağrıları, yorgunluk, halsizlik, bitkin olma durumu, uykuda düzensizlikler gibi çeşitli problemleri de getiriyor. Vücudun bazı hassas noktalarında karakterize olan fibromiyaljinin sebebinin henüz çok net bilinmemekle birlikte stres düzeyi ile yakın ilişki içerisinde olduğunun düşünüldüğünü söyleyen Dr. Süleyman Tatlı, hastalığın tedavisinde stres ile baş etme yöntemlerinin etkili olduğunu belirtti.

AĞRILAR YAŞAM KALİTESİNİ DÜŞÜRÜYOR

Ağrı ve yaygın hassasiyet hissinin hastaların en sık yakınmaları arasında olduğunu söyleyen Dr. Süleyman Tatlı, "Ağrılar sıklıkla hastalarda vücudun daha çok kullanılan bel ve boyun bölgesinde yoğun bir şekilde hissedilir. Omuz, dirsek, diz ve ellerde de ağrı olabilir. Hastalar vücudunun bir tarafının diğer taraftan daha çok ağrıdığını ifade ederler. El ve ayaklarının şiş olduğundan yakınırlar. Ancak muayenede çoğunlukla şişlik saptanamaz. Uyku bozukluğu, sabahları yorgun kalkma, karın ve göğüs ağrısı, ellerde uyuşma, kabızlık, ishal, mide ağrısı, adet dönemlerinde ağrı, nefes almada zorlanma ve çok çabuk sinirlenme gibi bulgular da hastalığa eşlik eder. Hastaların yarısında gerilim tipi baş ağrısı vardır. Sık idrara çıkma ve acil idrar yapma isteği de sık görülen şikayetlerdendir. Çene eklemi ağrıları, kramplar ve kulak çınlamaları hatta baş dönmeleri bile olabilir" diyerek bazı hastalarda şikayetlere depresyon ve anksiyetenin de eşlik edebileceğini sözlerine ekledi.

TANI KOYMAK İÇİN BİRÇOK TETKİK GEREKİYOR

Fibromiyalji teşhisinin konulmasının çok da kolay olmadığını çünkü hastalığa özgü herhangi bir laboratuvar ya da radyolojik test bulunmadığını vurgulayan Dr. Süleyman Tatlı, hastalığın tespiti için pek çok tetkik yapılmasının gerekebileceğini belirtti.

Dr. Süleyman Tatlı, "Yapılan tetkikler, altta yatan bir hastalık yoksa genellikle normal sonuç verir. En az 3 aydır devam eden yaygın ağrı olması ve vücudun belli bölgelerine -ki bunlar önceden tanımlanmış 18 hassas noktadır- bası uygulandığında bunlardan 11'inde ağrının tespit edilmesi tanı konulmasına yardımcı olur" dedi.

BAŞKA HASTALIKLARA YOL AÇIYOR

Fibromiyalji sendromumun sakatlık sebebi veya hayatı tehdit eden bir hastalık olmadığını ancak başka hastalıklara kapı aralamasının ve yaşam kalitesini düşürmesinin tedaviyi zorunlu kıldığını anlatan Dr. Süleyman Tatlı, "Tedavide kullanılan ilaçlar, ağrıyı azaltmak, yorgunluğu gidermek, uykuyu düzenlemek ve depresyonu tedavi etmek amacıyla kullanılır" diyerek bunların dışında hassas noktalar üzerine lokal enjeksiyonlar da uygulanabileceğini söyledi.

FİZİK TEDAVİ İYİ GELİYOR

Fizik tedavi uygulamalarında ise manuel terapi, kuru iğne, sıcak uygulama ve masaj ile yüz güldürücü sonuçlar alınabildiğini söyleyen Dr. Süleyman Tatlı, "Fibromiyalji tedavisinde özellikle aktif olarak spor yapmak hastalığın tedavisinde ve tekrar oluşumunun önlenmesinde etkili bir yöntem olarak öne çıkıyor. Bunun dışında tatile çıkarak stres yaratan ortamlardan uzaklaşmak ve kaplıca kürleri de oldukça yararlı olabiliyor" açıklamasında bulundu.

Diğer Sağlık ve Beslenme Haberleri için tıklayın


2018.09.06 09:33 - Son Güncellenme: 2018.09.06 09:34 - Gülcan Tekin
A