Merkel'in halefi yarın belli olacak

Merkel'in halefi yarın belli olacak

CDU Genel Başkanlığından ayrılacak Başbakan Angela Merkel'in halefi yarın seçilecek. Merkel'in koltuğu için 3 aday yarışıyor

2018.12.06 18:33 - Son Güncellenme: 2018.12.06 18:34 - Dünya
A
Merkel'in halefi yarın belli olacak

Almanya Başbakanı ve Hristiyan Demokrat Birlik Partisi  (CDU) Genel Başkanı Angela Merkel'in parti liderliği için yeniden aday olmayacağını açıklamasının  ardından yerine geçek isim yarın belli olacak. 

Hamburg'da yarın düzenlenecek 31. CDU Genel Kurultayı'nda Merkel'den  boşalacak genel başkanlık görevi için Genel Sekreter Annegret Kramp-Karrenbauer,  eski milletvekili Friedrich Merz ve Sağlık Bakanı Jens Spahn yarışacak.

Kurultayda 1001 delege, Merkel dönemi sonrası CDU'nun genel başkanını  belirleyecek.

İsminin baş harflerinden dolayı kamuoyunda "AKK" olarak bilinen 56  yaşındaki Annegret Kramp Karrenbauer'in, seçilmesi durumunda Başbakan Merkel'in  politikasını sürdürmesi bekleniyor.

Merkel'in istemiyle Saarland eyaleti başbakanlık görevini bırakarak   şubat ayında CDU genel sekreteri olarak seçilen "AKK"nin parti içinde ciddi  desteği bulunuyor. "Mini Merkel" olarak da anılan Kramp-Karrenbauer, Başbakan  Merkel'in mülteci politikasını savunuyor.

Kramp-Karrenbauer'in Saarland eyaletinde 7 yıl başbakanlık  ve CDU  Eyalet Teşkilatı Başkanlığı yapması, diğer adaylara göre kendisini genel  başkanlık için daha avantajlı duruma getiriyor.

Friedrich Merz

Genel başkanlık için diğer güçlü isim Friedrich Merz ise partide  ağırlığı bulunan Federal Meclis Başkanı ve eski Maliye Bakanı Wolfgang Schaeuble  tarafından destekleniyor.

Merkel'in politikalarını eleştiren ve partinin sağ kanadı tarafından  bir "umut" olarak görülen 62 yaşındaki Merz, mülteci politikasında daha sert bir  politika izleyeceğini ve aşırı sağcı Almanya için Alternatif (AfD) partisinin  yükselmesini önleyeceğini vaat ediyor.

Merz, 1989-1994 döneminde Avrupa Parlamentosu'nda, 1994-2009 döneminde  de Federal Meclis'te milletvekilliği yaptı.

2000-2002 yıllarında Hristiyan Birlik (CDU/CSU) partilerinin Federal  Meclis Grubu Başkanlığı görevinde bulunan Merz, CDU Genel Başkanı Angela  Merkel'in bu görevi de üstlenmek istemesinin ardından Grup Başkanlığından  ayrılmak zorunda kalmıştı.

Milletvekilliğini 2009 yılında bırakmasından sonra çeşitli şirketler  için çalışan ve avukatlık yapan Merz, son olarak uluslararası bir yatırım  kuruluşunda yönetim kurulu üyesi görevini sürdürüyordu.

Jens Spahn

Parti içi muhalefetin önde gelen isimlerinden 38 yaşındaki Jens  Spahn'a ise çok fazla şans tanınmıyor.

Almanya'da 7 aydan beri Sağlık Bakanlığı görevini yürüten ve adaylar  arasında en genci olan Spahn, Merkel'in özellikle sığınmacı politikasını  eleştirmiş ve bir dönem partideki gençler tarafından desteklenmişti.

Şimdiye kadar açıklanan 3 adayın dışında, yarın düzenlenecek  kurultayda aday gösterilmeleri durumunda başka adayların da çıkabileceği ifade  ediliyor.

 

Kurultayda CDU Genel Başkanlığı için aday olmak isteyen iş insanı 62  yaşındaki Andreas Ritzenhoff, Alman Haber Ajansı DPA'ya yaptığı açıklamada, en az  bir delegenin kendisini aday göstereceğinden umutlu olduğunu belirtti.  Ritzenhoff, bu konuda delegelerle konuştuğunu kaydetti.

 

31. CDU Genel Kurulu'nda genel başkan seçilecek kişinin bir sonraki  genel seçimde partinin başbakan adayı olması bekleniyor.

 

Merkel, ekim ayı sonunda, genel başkanlık için yeniden aday  olmayacağını ve bu yasama yılı sonuna kadar başbakanlık görevini sürdüreceğini  açıklamıştı.

Diğer Dünyadan Haberler için tıklayın


2018.12.06 18:33 - Son Güncellenme: 2018.12.06 18:34 - Kübra Coşar-pasif
A