Mecliste taşeron tartışmasında 'taşeron işçi' servis yaptı

Mecliste taşeron tartışmasında 'taşeron işçi' servis yaptı

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nın TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'ndaki bütçe görüşmeleri ilginç bir ihbara da sahne oldu. HDP İstanbul Milletvekili Garo Paylan, Bakan Jülide Sarıeroğlu'na, "Burada 60 saat çalışan taşeronlar var. İhbar ediyorum" diye seslendi. Tutanaklara söz konusu ihbar ve tartışmalar şöyle yansıdı:

2017.11.19 08:33 - Son Güncellenme: 2017.11.19 08:33 - Güncel
A
Mecliste taşeron tartışmasında 'taşeron işçi' servis yaptı

Paylan: Bakın, bu salonda yalnızca biz yokuz, sabahtan beri 30'a yakın işçi saydım. Hani, çayımızı getiriyorlar, temizliği yapıyorlar. Bakın, ben şimdi düğmeye bastım, gelecekler biraz sonra. İki yıl önce vaat ettiniz ya 'Biz kamudan taşeronu kaldıracağız yani ek iş, yardımcı hizmetler, ana iş fark etmeden kaldıracağız' dediniz ya. Şu Meclis'te, bakın, kanun yapıcıda... (Salona giren görevliye dönerek) Siz 4/C'li misiniz, taşeron musunuz?

Görevli: Taşeron. 

Paylan: Bakın, bir taşeron işçimiz haftada bence 60 saatin üzerinde çalışıyor ki, 45 saatin üzerinde kesinlikle çalıştırılamaz. Burada bunun gibi yüzlerce Meclis'te çalışan taşeron işçi var, çok zor şartlarda çalışıyorlar. Kanun yapıcı iki yıl önce vaat ettiği bir kurumun altında bunu yapamamışsa, nasıl Türkiye'ye bunu vaat edeceğiz arkadaşlar? 1700-1800 TL'ye çalıştırıyoruz, emeklilikte son derece düşük maaşlara mahkûm ediyoruz. 

MÜFETTİŞ GÖNDERİN

Komisyon Başkanı Süreyya Sadi Bilgiç: Arkadaşlar hangi koşullarda çalışıyorlar biliyor musunuz? Burada, Bütçe Başkanlığı'nda bizim kaç tane kadrolu personelimiz var biliyor musunuz? 

Paylan: Taşeron olarak mı?

Bilgiç: Hayır efendim, mevcut çalışanlardan; taşeron olur, 4/B olur, 4/C olur, 4/A olur, nasıl çalışıldığını bilmem.

Paylan: Çoğunluğu taşeron.

Bilgiç: Bu, Türkiye'nin bir gerçeği, personel rejimi içerisinde bunların hepsi var. Bunun muhatabı Sayın Bakan değil. Bununla ilgili olarak öncelikle Meclis Başkanlığı'na müracaatınız var mı yazılı?

Paylan: Sayın Bakan, müfettiş gönderin.

Diğer Güncel Haberler için tıklayın


2017.11.19 08:33 - Son Güncellenme: 2017.11.19 08:33 - Aysın Komitgan
A