Mattis: Uzay Kuvvetleri kurulması talimatıyla ilgili çalışıyoruz

Mattis: Uzay Kuvvetleri kurulması talimatıyla ilgili çalışıyoruz

ABD Savunma Bakanı Jim Mattis, Başkan Donald Trump'ın Uzay Kuvvet Komutanlığı kurulması talimatı üzerinde çalıştıklarını açıkladı.

2018.08.08 01:12 - Son Güncellenme: 2018.08.08 01:12 - Dünya - HABER MERKEZİ
A
Mattis: Uzay Kuvvetleri kurulması talimatıyla ilgili çalışıyoruz

Mattis, İngiliz mevkidaşı Gavin Williamson ile yaptığı görüşme  öncesinde, ABD Savunma Bakanlığında (Pentagon) gazetecilerin sorularını  yanıtladı.

Uzay Kuvvetleri Komutanlığı kurma fikrini destekleyip desteklemediğine  ilişkin bir soruya Bakan Mattis, "Evet, elbetteki destekliyorum. Uzaya gelişen  bir savaş alanı olarak bakmalıyız ve kuracağımız şeylerden biri de elbetteki  muharip bir kuvvet komutanlığıdır. Bu da içinde bulunduğumuz bir süreçtir."  yanıtını verdi.

ABD'nin uzaydaki varlıklarının korunmasının, ülkenin askeri ve  ekonomik güvenliği için gerekli olduğuna işaret eden Mattis, "Başka ülkeler o  varlıklarımıza saldırabilecekleri bir kapasiteye eriştiklerini gösterirken, bizim  buna karşılık vermemiz gerekecek." diye konuştu.

Bu komutanlığın diğer kuvvet komutanlıkları gibi olup olmayacağına  ilişkin bir soruya da yanıt veren Jim Mattis, konuyla ilgililenen Başkan  Yardımcısı Mike Pence ve Uzay Kuvvet Komutanlığı fikrine destek olan Kongre  üyeleri ile konu üzerinde çalıştıklarını belirtti.

Mattis, diğer taraftan söz konusu komutanlığın kurulması konusunda bir  takvim vermekten ise kaçındı.

Donald Trump, haziran ayındaki bir Ulusal Güvenlik toplantısında  Pentagon'a, Amerikan silahlı kuvvetlerinde 6'ncı Kuvvet Komutanlığı olarak "Uzay  Kuvvetleri Komutanlığı" kurma konusundaki süreci başlatma talimatı vermişti.

Rusya'nın ABD seçimlerini etkileme kaygısı

Rusya'nın kasım ayında yapılacak ABD Kongresi ara seçimlerini etkileme  riskine ilişkin soruları da yanıtlayan Jim Mattis, ara seçimlerin güvenliği  konusunda Pentagon'un İç Güvenlik Bakanlığı ile ortak çalışma yürüttüğünü  aktardı.

Rusya'dan başka ülkelerin de ABD seçimlerini etkilemeye çalıştığını  öne süren Mattis, "2016'da Rusların, belki başkaları da vardı ama kesin olarak  Rusların seçim operasyonlarını nasıl etkilediği, (seçim sürecine) nasıl karıştığı  ve seçim sürecini nasıl kısmen yozlaştırdığını gördük." dedi.

Bakan Mattis, Rusların ABD seçimlerine karışması direktifinin  Kremlin'den gelip gelmediğine ilişkin bir soruya ise "Rusların resmi desteği  olduğuna inanıyorum ama onunla sınırlı değil. Doğrudan Rus devletine  atfedilemeyecek faaliyetler de var ancak biz tamamına bakıyoruz ve bunların bir  kısmının ucu Rus hükümetine ulaşıyor." ifadelerini kullandı.

Diğer Dünyadan Haberler için tıklayın


2018.08.08 01:12 - Son Güncellenme: 2018.08.08 01:12 - HABER MERKEZİ
A