Macron'dan Fransızlara açık mektup

Macron'dan Fransızlara açık mektup

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, sarı yeleklilerin gösterilerinin yol açtığı sorunlara çözüm bulmak amacıyla vatandaşların da katılımıyla ülke çapında müzakerelerin yürütüleceğini belirtti.

2019.01.14 00:54 - Son Güncellenme: 2019.01.14 00:55 - Dünya - HABER MERKEZİ
A
Macron'dan Fransızlara açık mektup

Macron, şiddetli olayların ortaya çıkmasına neden olan sarı  yeleklilerin protestolarına ilişkin Fransızlara açık mektup yazdı.

Mektubunda, ülkede bazı vatandaşların vergilerin yüksek, kamu  hizmetlerinin yetersiz olması, maaşların düşük ve insani şartlarda yaşamanın  zorluğu nedeniyle öfkelerinin farkında olduğunu belirten Macron, sadece Fransa'da  değil aynı zamanda Avrupa'da da insanların endişe taşıdığını, bu nedenle  sorunlara çözüm bulunması gerektiğini söyledi.

Macron, ancak bunun için şiddete başvurmamanın şart olduğunu  vurguladı.

Ülkenin seçilmiş insanlarına hakaret edilmesini, gazetecilerin  suçlanmasını, resmi kurumların saldırıya uğramasını kabul edemeyeceğinin altını  çizen Macron, sarı yeleklilerin protestolarının sebep olduğu sorunlara çözüm  bulmak için 15 Mart'a kadar vatandaşların da katılımıyla ülke çapında  müzakerelerin yürütüleceğini aktardı.

Macron, Fransızların bu müzakerelerde ülkedeki sorunlara ilişkin  fikirlerini ve önerilerini belirtebileceğini ifade etti.

İşsizlikle mücadelenin kendisi için öncelikli bir konu olduğuna işaret  eden Macron, adaletsizlikleri gidermek için yeni bir sosyal sistemin inşa  edilmesi gerektiğine inandığını kaydetti.

Macron, bu müzakerelerde vergi sistemi, kamu harcamaları, devletin ve  devlet kurumlarının işleyişi, iklim değişikliği ve demokrasi konularının ele  alınacağını bildirdi.

Bu konularda Fransızlara soru soran Macron, sarı yeleklilerin protesto  ettiği yüksek vergilerin düşürülebilmesi için kamu harcamalarının azaltılması  gerektiğine dikkati çekti.

Macron, iklim değişikliği ile mücadelenin önemli olduğunu, bunun için  de bazı yatırımların yapılması gerektiğini belirtti.

Fransa'nın vatandaşlarının sesine daha duyarlı olması gerektiğinin  altını çizen Macron, halka, göçmenler konusunda nasıl bir yol izlenmesi gerektiği  sorusunu da yöneltti.

Protestolar

Fransa'da akaryakıt zamlarına ve ekonomik şartların kötüleşmesine  tepki olarak 17 Kasım 2018'de başlayan eylemler, ülkede son yılların en şiddetli  protestosu haline geldi.

Protestolarda polisle eylemcilerin ara ara çatışması, kamu kurumlarına  saldırılar, mağazaların yağmalanması, araçların ve çöp bidonlarının yakılması,  sokaklarda alevlerin yükselmesi, polisin eylemcilere sert müdahalesi dikkati  çekti.

Gösterilerde 10 kişi hayatını kaybetti ve bin 700'den fazla kişi  yaralandı, 5 bin 600 kişi gözaltına alındı, binden fazla kişi hapis cezasına  çarptırıldı.

Ekonomik yönden eylemler 58 bin kişiyi işsiz bıraktı, bunun devlete  maliyeti 32 milyon avro oldu. Bununla beraber gösteriler nedeniyle alışveriş  merkezlerinin zararı 2 milyar avroyu geçti.

Eylemler yüzünden aralıkta Paris'e gerçekleştirilecek uluslararası  uçuşlarda yüzde 5-10 düşüş yaşanırken 2019'un ilk 3 ayı için Paris'e uçuş  rezervasyonlarında da yüzde 6,8 gerileme oldu.

Diğer Dünyadan Haberler için tıklayın


2019.01.14 00:54 - Son Güncellenme: 2019.01.14 00:55 - HABER MERKEZİ
A