'Like' bağımlılığı bir ruh hastalığı

'Like' bağımlılığı bir ruh hastalığı

Sosyal medya mecralarının artması kişilerin internet bağımlılığını daha da perçinledi. Psikiyatri Profesörü Rüstem Aşkın, 'Sabah akşam paylaşımımı kaç kişi beğenmiş?' diye sosyal medya hesaplarına bakmanın aslında ruh sağlığı sorununa işaret ettiğini söyledi.

2017.11.13 08:58 - Son Güncellenme: 2017.11.13 08:58 - Sağlık - HABER MERKEZİ
A
'Like' bağımlılığı bir ruh hastalığı

Sağlık Araştırmaları ve Stratejileri Derneği Başkanı psikiyatrist Prof. Dr. Rüstem Aşkın,  internet veya sanal bağımlılığın dünyada olduğu gibi Türkiye'de de çok ciddi bir ruh sağlığı sorunu olduğunu söyledi. Aşkın, Sağlık Bakanlığı'nın koordinatörlüğünde 8 bakanlığın ortaklığında bu konuda çok ciddi, sistemik ve yaygın bağımlılık mücadelesi başlatıldığını anımsatarak "Teknoloji bağımlılığının sıklığı da toplumda yüzde 4-5 civarında. Lise ve üniversite öğrencilerinde ise yüzde 6-7 civarında. Yani her 15-20 yetişkin veya öğrenciden birisi bu bağımlılıkla boğuşuyor" dedi.

İnternetin aşırı ve kontrolsüz kullanımının hayatları altüst ettiğini vurgulayan Aşkın "Kişiler arası ilişkileri sıkıntılı, çekingen, kaygılı, depresif ve hiperaktif insanlarda sanal bağımlılığın daha fazla olduğunu gözlüyoruz. Bahis siteleri, online oyunlar çocukların hayatlarında yıkıcı sonuçlara yol açabiliyor" diye konuştu. Aşkın, konunun beğenilme bağımlılığı boyutuna da işaret ederek şunları kaydetti: "Hepimiz beğenilmek isteriz ama 'Sabah akşam paylaşımımı kaç kişi beğenmiş?' diyerek internet sayfamıza bakmak da aslında bir ruh sağlığı sorununa işaret ediyor. Sosyal medya platformlarında bu tür etkileşimler sanal, sahte, yapay ve kozmetik sorunlara da yol açıyor. Çoğu zaman insanlar kendilerini olduğundan farklı gösteriyor. Sürekli beğenilme isteği temelde öz güven eksikliğinin sonucu. Kendimizi yeterince beğenmiyorsak başkalarının bizi beğenmesini ısrarla isteriz."

Diğer Sağlık ve Beslenme Haberleri için tıklayın


2017.11.13 08:58 - Son Güncellenme: 2017.11.13 08:58 - HABER MERKEZİ
A