Kuru üzümde hem ihracat hem fiyat sevinci

Kuru üzümde hem ihracat hem fiyat sevinci

Türkiye'nin ihracatında dünya çapında söz sahibi olduğu çekirdeksiz kuru üzümde, 9 sezonun en yüksek ihracatının yapılmasının ardından yeni sezonda fiyatların dolar bazında yaklaşık yüzde 30 artması üreticiyi sevindirdi.

2018.09.07 11:19 - Son Güncellenme: 2018.09.07 11:19 - Ekonomi - HABER MERKEZİ
A
Kuru üzümde hem ihracat hem fiyat sevinci

Dünyaca ünlü sultaniye üzümünde Türkiye'nin üretiminin tamamına  yakınının yapıldığıManisa ovalarında yaklaşık 800 bin dekarlık bağ alanında üzüm  kurutma işlemi tüm hızıyla devam ediyor.

Geçen sezon 310 bin tonluk üretim yapılan kuru üzümde bu yıl olumsuz  hava koşulları nedeniyle 260 bin ton rekolte bekleniyor. Kuru üzümde arzın  azalması ve üreticinin üzümünü kontrollü olarak pazara indirmesi sonucu fiyatlar  yükselişe geçti.

TARİŞ Üzüm Birliğinin, üründe standart olarak kabul edilen 9 numara  kuru üzümün kilogramı için geçen yıl açıkladığı 4 liralık fiyatı bu yıl 9 liraya  çıkarmasına ihracatçı da destek verdi.

İzmir Ticaret Borsası Üzüm Salonu'nda oluşan fiyatlara bakıldığında  geçen sezonun başında tonu ortalama bin dolar olan kuru üzümün fiyatı, bu sezona  ortalama bin 340 dolarla başladı.

Birlik, bereket getirdi

Ege Kuru Meyve ve Mamulleri İhracatçı Birlikleri Başkanı Birol Celep,  AA muhabirine yaptığı açıklamada, ihracatçının TARİŞ'in belirlediği fiyat  seviyesini desteklediğini, bu konuda sektörün tarafları arasında bir konsensüsün  bulunduğunu kaydetti.

Her hasat sezonu başladığında üreticinin üzümlerini bir anda pazara  indirmesi nedeniyle fiyatların düştüğünü, bu yıl ise sezon öncesinden üreticiye  çağrıda bulunduklarını dile getiren Celep, pazara inen ürünün kısıtlı kalmasıyla  piyasa dengelerin korunduğunu anlattı.

Celep, şöyle konuştu:

"Geçmişte üreticiler, kooperatif ve ihracatçılar farklı görüşleri  savunurdu. Bu çok seslilik ortamında fiyatlar düşüşe geçer ve bundan alıcı  yararlanırdı. Bugün bir konsensüs var. Artık tarımda ortak akılla güç birliği  oluşturarak daha iyi sonuçlara ulaşabiliyoruz. Tarım ve Orman Bakanlığının da  destekleme alımı politikasıyla maddi ve manevi destekleri yönlendirmeleri var.  Türk üzümünün tonu, bin 330- bin 340 değil, en az bin 400- bin 500 dolar  seviyesine gelmeli. Fiyat konusunda tüm sektörde bir konsensüs var. Türk üzümünü  hak ettiği değerden pazarlayacağız. Harman zamanı bu seviye tutarsa hem üretici  hem ihracatçı hem ülke için verimli bir sezon geçiririz."

Ucuz üzüm algısı

TARİŞ Üzüm Birliği Başkanı Ali Rıza Türker de çekirdeksiz kuru üzümün  eşsiz kalitede bir ürün olmasına rağmen hak ettiği değerden pazarlanamadığını  belirtti.

Bu yıl ürünün azalması ve maliyetlerin artması nedeniyle üreticinin  gelecek yıla hazırlık konusunda kaygı yaşadığını anlatan Türker, "Açıkladığımız  avans fiyat üreticinin kaygılarını dindirdi. Türk üzümü üzerinde uluslararası  piyasada var olan ucuz algısını değiştireceğiz. Bu üzümün kalite olarak bir  alternatifi yok. Bu üzümün alıcıları da bunun farkında. İran, Özbekistan gibi  rakip ülkelerle aramızda fiyat farkının olması normal." dedi.

Öte yandan Ege İhracatçı Birliklerinin Türkiye geneli rakamlarına göre  çekirdeksiz kuru üzüm ihracatında 1 Eylül 2017'de açılan ve 31 Ağustos 2018'de  kapanan sezonda, miktar bazında son 9 yılın rekoru kırılarak 279 bin 342 ton  ihracat yapıldı, 453 milyon dolar gelir elde edildi.

Bu rakamla geçen yılın 310 bin tonluk rekoltesinin yaklaşık yüzde  90'ı, 110 ülkeye ihraç edildi. İhracatın yaklaşık dörtte birine karşılık gelen  118 milyon dolarlık bölümİngiltere'ye gönderildi. Almanya ve Hollanda öne çıkan  diğer pazarlar oldu.

Çekirdeksiz kuru üzüm ihracatında son olarak 2008-2009 sezonunda 282  bin ton ihracatla rekor kırılmıştı.

Diğer Ekonomi Haberleri için tıklayın


2018.09.07 11:19 - Son Güncellenme: 2018.09.07 11:19 - HABER MERKEZİ
A